Презентація "Інформ-бартер одним рядком (короткий огляд новинок зі спрямованістю на практичне застосування)"

Про матеріал
Що таке інформаційний бартер ? В першу чергу це обмін корисною інформацією, новинками для урізноманітнення своєї діяльності, можливість застосувати на практиці у різних напрямках роботи , в друге це обмін певними послугами ( передача інформаціі іншим ,тим самим рекламуючи себе). В матеріалі може знайти користь для своєї роботи ,як бібліотекар так і класний керівник, можна використовувати заходи в позакласній роботі початкової школи , наприклад для покращення читання та інш.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНФОРМ - одним рядком (короткий огляд новинок зі спрямованістю на практичне застосування)

Номер слайду 2

Що таке інформаційний ? в першу чергу - обмін корисною інформацією, новинками для урізноманітнення своєї діяльності, можливість застосувати на практиці у різних напрямках роботи та з користувачами; в друге- обмін певними послугами ( передача інформаціі іншим ,та реклама вашої бібліотеки), на взаємовигідних умовах.договір, згідно з яким відбувається обмін товару на товар, послуги на товар або послуги на послугу без використання грошей.

Номер слайду 3

  Книга завжди відігравала велику роль у процесі виховання підростаючого покоління. Саме через неї : збагачується й поглиблюється мислення; підліток починає думати й розуміти інших, а значить – і самого себе, відбувається залучення до загальнолюдських цінностей; збагачується життєвий досвід; розкриваються творчі здібності, здатність до співпереживання; засвоюються моральні норми взаємодії між людьми.       Інформ - одна із форм роботи  бібліотеки із залученням до читання

Номер слайду 4

Інформ - як нова і сучасна форма роботи для урізноманітнення діяльності, збільшення кількості користувачів Популяризація бібліотечних ресурсів - це не тільки книжковий простір а й свій : інформаційно- технічний потенціал ; орієнтир на інтереси реального користувача Форми неформального спілкування з користувачами: новизна у назвах; діалог бібліотекаря з користувачем,та користувачів між собою; наявність елементів театралізації; ігрові моменти; своєрідна атрибутика; використання бібліотерапії

Номер слайду 5

Інформ - іншим бібліотекам «Акція «2100 секунд казкового читання»головна умова якої - читання вголос. Мета: формування читацької активності; вдосконалення навичок виразного читання; розвиток читацького інтересу. Завдання: знайомство читачів з найкращими народними казками світу; популяризація кращих книг класиків дитячої літератури та сучасних письменників–казкарів; відродження і розвиток традицій сімейного читання . «Бібліотечний уїк-енд »відпочинок у бібліотеці для всіх категорій користувачів . Це комплексний захід, до програми якого можуть входити: зустрічі-бесіди з людьми різних професій; різноманітні літературні конкурси, ігри, вікторини; огляди літератури; бесіди-рекомендації; виставки літератури та інше. Наприклад, «Поетичний зорепад І. Франка», «Книжкова країна запрошує!», «На хвилях читацьких захоплень».

Номер слайду 6

 « Бібліографічна мозаїка » представлення довідково- бібліографічного апарату бібліотеки в цілому або ж певної групи бібліографічних матеріалів (бібліографічних покажчиків,  списків, нарисів, оглядів, дайджестів, шорт-листів)  із метою популяризації їх як джерел ефективного пошуку інформації («Три чарівні буви ДБА», «Читай! Дивуйся! Захоплюйся!»).« Бібліомікс » англ. mix – змішувати) – тематичний бібліографічний огляд, до якого включають різноманітні бібліотечні документи («Рідна фауна і флора оживають в їхніх творах», «Країною фантастичних пригод», «Твоє майбутнє – у твоїх руках», «Шляхами олімпійських перемог», «На дозвіллі не сумуй – прочитай і поміркуй!», «Книжкові хіти».

Номер слайду 7

« Буккросинг» (від англ. book – книга, crossing – рух) – рух книголюбів, що діють за принципом «прочитав – передай іншому». В бібліотеці прочитані книги залишають на спеціальній поличці, з якої будь хто може взяти для себе книгу. Головна ідея – «відпустити» книжку в мандрівку світом (звільнити її), таким чином перетворюючи світ на відкриту бібліотеку. « Книжковий фрімаркет»(від англ. freemarket – безкоштовний магазин) – місце, де можна залишити прочитані чи безоплатно взяти залишені будь-ким  книги. Мета: викликати зацікавленість до читання, розширити читацьке коло інтересів. Книжковий фрімаркет у бібліотеці може бути як постійно діючим, так і організованим у формі окремого заходу («Богатство – у книжках!», «Книга – сила, що рухає світом!», «Зроби собі свято – ЧИТАЙ!», «У книжці шукай не букви, а думки!», «Книга – це світ у твоїх долонях»).               

Номер слайду 8

« Калейдоскоп прочитаних книг»  є досить ефективним, адже це можливість продемонструвати читачам, що читання може бути пов’язане не тільки з навчанням, а й з розширенням кругозору. Однією  з  умов  проведення  цього  заходу є завдання не лише прочитати і цікаво розповісти про книгу, але й знайти літературознавчі матеріали, рецензії на цю книгу та відомості про автора («Почитай, не пожалкуєш!», «Книжковий саквояж із літніх прогулянок», «Читач сказав: БРАВО!»).  « Бібліотечний non-stop » (від англ. non-stop – безперервний, безупинний) – формат проведення масового заходу, який триває  впродовж одного  чи  кількох днів, згідно його програми. Захід може бути сплановано до якогось свята, проводитись у рамках тематичних та предметних тижнів («Шкідливі звички: міраж та дійсність», «Безпечний рух – твій вічний друг», «Щедрі розсипи книжкових пригод», «Математичні обрії дітям»). При цьому бібліотека перетворюється на майданчик для відкритого інтерактивного спілкування з цікавими людьми.

Номер слайду 9

« Літературний квест»  - це один з варіантів гри-пошуку, настільки популярної в наш час в молодіжному середовищі. Маршрут літературного квест-орієнтування пов'язаний з сюжетом і героями запропонованих для читання книг. Кожна зупинка в маршруті - це пам'ятні місця та сюжети літературного твору  («У пошуках ВООK-ляндії», «Літературний дозор», «Казкові джунглі», «Бібліотечне занурення», «Пошуки скарбів на острові Читання»).

Номер слайду 10

«Читацькі перегони «Я МОЖУ: 50 днів – 25 книжок!». Мета заходу: заохочення до систематичного читання учнів молодшого шкільного віку, підсилення інтересу до книги, розвиток техніки читання, популяризація сучасної та класичної літератури для дітей. Ідея дозволяє на практиці довести учням  їхню високу спроможність щодо досягнення будь-якої мети.«Велика читацька пригода» - ця гра - новий формат проведення бібліографічного огляду на основі однієї книжки. Суть гри полягає в тому, що діти, подорожуючи картою, створеною за сюжетом обраної книги, і дійшовши до фінішу, не дізнаються,  чим закінчаться пригоди головних героїв обраної книги.

Номер слайду 11

Проект «BOOK-експерти»спрямований на виконання таких завдань: формування читацьких інтересів; розвиток критичного мислення; освоєння навичок роботи в групі . Інноваційність ідеї полягає у створенні умов для співпраці дітей одного віку, які б змогли оцінити художній рівень твору і допомоги іншим читачам у виборі вартісних книжок. FАMILY-БАТЛ читацьких уподобань - сімейний захід з популяризації художньої літератури для читачів-підлітків у бібліотеці у новому форматі.  Його завдання: розвивати сімейне читання, познайомити дорослих з художніми творами, які читають їх діти, популяризувати як сучасні твори, так і добре відому класику. 

Номер слайду 12

«Літературний дартс» – бібліотечна гра»з літературними загадками, ребусами у форматі гри дартс, яка допомагає читачам проявити себе  не тільки влучними стрільцями, але й показати своє вміння вільно орієнтуватися у книжковому фонді. Мета та завдання: всебічне розширення читацького кругозору; формування читацьких інтересів;«Начитані та щасливі»  це бібліотечна версія популярного телевізійного проекту  «Зважені та щасливі». Суть гри полягає в тому, що користувачі бібліотеки,  які  не  цікавляться  читанням  та літературою,  беручи участь у   проекті, починають читати для власного задоволення. При цьому ще й змагаються за головний приз.  

Номер слайду 13

« БРЕНД-АВТОР-ШОУ» (упізнаний автор). Мета та завдання: популяризація «бренду письменників» та їх творчості; допомога дітям розвинути навички міжособистісного спілкування, У рамках заходу діти поділилися на  письменників та кореспондентів. Групою «письменники» було  представлено уривки з творів, а діти з групи «журналістів» ставили їм питання; творча скринька «Як би я писав цю книгу…» зібрала дитячі ідеї власного закінчення творів.    Бібліотечний журфікс – зустрічі з цікавими людьми різноманітних професій (можливе проведення в онлайн-форматі)

Номер слайду 14

інформ класним керівникам,вчителям - предметникамhttps://naurok.com.ua/profile/68464 Заходьте! можливо для вас буде цікаво.

Номер слайду 15

Інформ - школярам«Диванне читання »Карантин ,та воєний стан може стати часом потужного саморозвитку, і шкільні бібліотеки рішуче налаштовані цьому посприяти. Як не піддатися паніці і мислити винятково позитивно! Як провести вільний час з користю? Якщо на вашій книжковій полиці ще залишилися нечитані книжки «на пізніше», то це «пізніше» якраз настало! А якщо ви вже перечитали все-все у своїй домівці, тоді мерщій зазирайте у кілька цікавих онлайн сервісів для читання на дивані, які пропонує бібліотека . Матеріал можна завантажити за наступними посиланнями: Javalibre.com.uahttp://www.ukrlib.com.ua/http://ukrclassic.com.uahttp://ukrlit.org/Насолоджуйтесь читанням!

Номер слайду 16

10 найкращих онлайн-бібліотек з електронними книжками українською мовою. Що робити українцю, який бажає почитати улюблену книжку рідною мовою?

Номер слайду 17

Бібліотека української літератури “Укр. Ліб” http://www.ukrlib.com.ua/Українська електронна бібліотека “Libruk” https://libruk.com.ua/Книжкове братерство “Флібуста” http://flibusta.is/stat/lang/uk. Електронна бібліотека “Українська література”http://ukrclassic.com.ua. Українська та зарубіжна література українською мовою “Shift Library CMS” http://lib.shiftcms.net/Електронна бібліотека Національної бібліотеки України для дітей http://www.chl.kiev.ua/elibrary/Дитяча публічна онлайн-бібліотека “Читанка” http://chytanka.com.ua/Магазин електронних книг Bookland http://www.bookland.com/Художня література українською мовою “E-bookua.org.ua”http://e-bookua.org.ua/Публічна електронна бібліотека української художньої літератури “УКРЛІТ. ORG” http://ukrlit.org/

Номер слайду 18

Створення хмар власноруч: https://naurok.com.ua/post/internet-resursi-dlya-stvorennya-hmar-sliv-vlasnoruch. Створення інфографіки: www.thinglink.com Створення демотиваторів: Demotivation. Factory, Fotostar,www.myhistro.com. Створення ребусів:  www.rebus1.com/ua. Генератор QR-кодів:  https://ru.qr-code-generator.com/Створення навчальних ігор і вікторин:http://www.triventy.comhttps://learningapps.orghttps://naurok.com.ua/kahoot-onlayn-servis-dlya-stvorennya-viktorin-didaktichnih-igor-i-testiv-151085.html. Створення колажів: Ще:http://tech-buy.pp.ua/bezkoshtovni-programi-dlya-stvorennya-kolazhiv-/https://picmonkey.comhttps://www.befunky.com/https://www.beezmap.com/http://www.caption.it/Створення пазлів: https://www.sites.google.com/site/itkompetentnosti/servisi/pazli-stereogrami. Створення інтерактивних презентацій: https://studway.com.ua/stvorennya-prezentaciy/Створення інтерактивних плакатів : https://twiddla.com https://idroo.com. Корисні сервіси онлайн для бібліотекарів

Номер слайду 19

Сподіваюсь, що ця добірка, на мій погляд, актуальних форм роботи буде вам корисна. Форми роботи відбиралися за наступними критеріями: відносна новизна, креативність, актуальність, а головне, можливість адоптації до проведення у онлайн-форматі.

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 квітня 2023
Переглядів
263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку