Презентація "Історія приладів для вимірювання часу"

Про матеріал
Презентація "Історія приладів для вимірювання часу" може використовуватися для викладання матеріалу у 7 класі, а також під час проведення тижня фізики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еволюція приладів для вимірювання часу Учня 7 класу Ланька Дмитра

Номер слайду 2

Сонячний годинник Вважається, що сонячний годинник, з’явився приблизно у 3500 р. до н. е. Механізм такого годинника був простий зміна довжини тіні гномона. Першими почали використовувати вавилоняни. В сонячному годиннику, ділили добу на 24 години, тривалість кожної години залежала вид географічної широти і пори року.

Номер слайду 3

Водяний годинник  Першим водяний годинник встановив у Римі Сціпіон Назика (157 р. до н. е.). Водяний годинник Помпея славився прикрасами з золота та дорогоцінних каменів. У VI ст. славились механізми Боеція, які він створив для Теодориха. У греків і римлян були поширені водяні годинники простої конструкції — наприклад, ними вимірювалася тривалість виступів ораторів у суді

Номер слайду 4

Водяний годинник (клепси́дра або  гідроло́гіум) — прилад для вимірювання проміжків часу, принцип дії якого ґрунтується на витіканні води з посудини. Водяний годинник відомий з часів ассирійців і вавилонян та Стародавнього Єгипту. Водяні годинники виготовляються у вигляді циліндричної посудини, з якої витікає цівка води. Вони застосовувалися до XVII ст. XI ст, водяний годинник роботи китайського вченого Су Суна

Номер слайду 5

Клепсидра  Клепсидра  (з грецької — викрадач води) — прилад для вимірювання часу у вигляді посудини, з якої вода краплями витікає в іншу посудину, де рівень води показує час Клепсидра

Номер слайду 6

Пісочний годинник  Пристрій для вимірювання часу, що складається з двох (зазвичай скляних) посудин, сполучених вузькою горлоподібною трубкою. Трубка пропускає певний об'єм піску за певний проміжок часу. Час, за який пісок пересипається з однієї половини годинника в іншу, може становити від кількох секунд до майже доби. Є дані, що конструкція піскового годинника була відома ще 1500 років до н. е. З часів Середньовіччя піскові годинники набувають дедалі більшого поширення в мореплавстві, богослужіннях та інших видах людської діяльності.

Номер слайду 7

Перший механічний годинник Перший механічний годинник з анкерним механізмом був виготовлений у Китаї в 725 р. І Сіном та Лян Лінцзанем. Перший маятниковий годинник винайдений у Німеччині біля 1000 року абатом Гербертом — майбутнім папою Сильвестром II. У 1228 році англійськими майстрами уВестмінстері був побудований перший баштовий годинник. Пізніше з'явилися кишенькові (запатентовані у 1675 році Х. Гюйгенсом), а згодом — значно пізніше — і годинник наручний. Спочатку наручні годинники були усього лиш ювелірними прикрасами для жінок, відрізнялися низькою точністю ходу. В ті часи чоловікам було не прийнято носити на руці годинник. 

Номер слайду 8

Що ж таке механічний годинник? Механічний годинник — годинник, для роботи якого використовується маятник, гирьове або пружинне джерело енергії. Як коливальна система використовується маятниковий або балансовий регулятор. Механічні годинники за точністю ходу поступаються електронним і кварцовим (1-й клас точності механічного годинника — від +40 до −20 секунд на добу; похибка кварцових годин знаходиться в межах від 10 секунд в день до 10 секунд на рік). З цієї причини сучасні механічні годинники є більше символом престижу або певного соціального становища, ніж необхідним засобом вимірювання часу.

Номер слайду 9

Смарт-годинники Роз́умний год́инник (англ. Smartwatch)  — комп'ютеризований наручний пристрій, який окрім вимірювання часу виконує додаткові функції: відтворення музики, прийом сповіщень та дзвінків з мобільного телефону, відстеження маршрутів, збір інформації з вбудованних та зовнішніх датчиків (наприклад, акселерометру, термометру) тощо.

Номер слайду 10

Сучасні розумні годинники є додатковими пристроями для мобільних телефонів або самостійними гаджетами, що іноді навіть замінюють телефон. Розумні годинники відомих компаній відносяться до першого виду. Більшість з них поєднуються зі смартфоном за технологією Bluetooth та виконують функцію додаткового екрана на зап'ясті користувача. Дисплеї деяких розумних годинників (наприклад, I'm Watch та Sony) відключаються, коли годинники не під'єднані до телефону. Автономні розумні годинники розповсюджені на китайському ринку електроніки. Сучасні розумні годинники

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балашова Таня
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 4. Фізичні величини. Вимірювання фізичниз величин
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
35058
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку