Презентація. Іван Франко. Новела “Сойчине крило”. І знову про кохання…

Про матеріал
Розробка уроку до вивчення твору Івана Франка "Сойчине крило". Цей матеріал можна використовувати як при дистанційному, так і при очному навчанні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко. Новела “Сойчине крило”. І знову про кохання…

Номер слайду 2

Повторення вивченого твору. Гра “Так. Ні”

Номер слайду 3

1. Рік написання поеми “Мойсей” 1904?

Номер слайду 4

2. Поштовхом для написання стала поїздка в Італію?

Номер слайду 5

3. Поема складається з прологу та 30-ти пісень?

Номер слайду 6

4. Датан і Авірон хотіли посіяти сумнів у ізраїльтян?

Номер слайду 7

5. Мойсей розповів притчу про небо?

Номер слайду 8

6. Мойсей зустрів Єгову в пустелі?

Номер слайду 9

7. Ізраїльський народ блукав 70 років?

Номер слайду 10

8. Мойсей зайшов у Землю Обітовану разом з своїм народом?

Номер слайду 11

9. Єгошуа став правити народом ізраїльським?

Номер слайду 12

10. У поемі “Мойсей” І. Франко порівнює два народи?

Номер слайду 13

Перевіримо!{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}12345678910 НІТАКНІТАКНІТАКНІНІТАКТАК

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Як не любов, то що це бути може?А як любов, то що таке вона?Добро? – Таж в ній скорбота нищівна. Зло? – Але ж муки ці солодкі, боже!Франческо Петрарка

Номер слайду 16

Що таке чоловік для чоловіка? І кат, і Бог!З ним живеш – мучишся, а без нього – ще гірше!Безвихідна загадка.Іван Франко

Номер слайду 17

Завдання уроку: Опрацювати зміст новели;Розкрити образ Марії, його неоднозначність;Зрозуміти психологію душі героя-самітника;Відкрити для себе Франка-новеліста;Сформувати власні життєві пріоритети.

Номер слайду 18

Із пізньої прози автора. Новела « Сойчине крило»- це чи не найкращий твір пізньої прози І. Франка. У рецензії літературного критика Антіна Крушельницького на збірку «На лоні природи» « Сойчине крило» визначене як «найбільш інтересне оповідання», де автор на найвищий п’єдестал ставить любов.

Номер слайду 19

Проблематика твору. У поемі автор порушує питання морально - етичного плану:1. сенс людського буття2. кохання3. вірності4. зради5. людських стосунків6. щастя

Номер слайду 20

Ідейно-художній аналіз поеми. Новела має підзаголовок “ Із записок відлюдька ”. Уперше в українській прозі Іван Франко вводить прийом розлогого листа, який є і жанровим компонентом твору, і детальною розповіддю про взаємини закоханої пари Хоми – Массіно і Манюсі, про життєві пригоди героїні у пошуках щастя.

Номер слайду 21

Ідейно-художній аналіз поеми. Новела - невеликий за обсягом прозовий твір про незвичайну життєву подію з динамічним, напруженим сюжетом та несподіваним фіналом. Новелам властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів, зведення до мінімуму кількості персонажів.

Номер слайду 22

Ідейно-художній аналіз поеми. ЦЕ ЩОДЕННИК ГОЛОВНОГО ГЕРОЯ, У КАНВУ ЯКОГО ВПЛІТАЄТЬСЯ ЛИСТ

Номер слайду 23

Словникова робота. Самітник – людина, яка відсторонюється від світу.

Номер слайду 24

Словникова робота. Адресат – одержувач листа. Скептик -  той, хто до всього ставиться критично-недовірливо, в усьому сумнівається. 

Номер слайду 25

Словникова робота. Сибарит - людина, яка надає перевагу бездіяльному, марному способу життя, зманіжений розкошами.Імітація – наслідування, підроблення.

Номер слайду 26

Поезія листів…

Номер слайду 27

Бесіда1. Часто між закоханими тисячі кілометрів. Як вони спілкуються між собою?2. Як це могло відбуватися в 1905 році?

Номер слайду 28

Психологічна хвилинка. Американські психологи довели, що людина не зовсім підвладна сама собі. Вона може грати самообрану і власно створену роль, може грати роль створену іншими персонажами, інколи роль визначається долею. До якого типу можна віднести Марію?

Номер слайду 29

Асоціативний кущ до образу МаріїМАРІЯГЛИБОКО ВІДЧУВАЄ КРАСУ ПРИРОДИЛЮБИТЬ ЛІСЖАХЛИВІ ПЕРЕПЕТІЇ ДОЛІДУШЕВНА ЧИСТОТАВІРИТЬ У КОХАННЯПРАГНЕ НОВОГО ЖИТТЯ

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Образ головного героя Хоми (Массіно)ХОМАІНТЕЛІГЕНТРОЗУМНИЙСАМІТНИК,ВІДЛЮДЬКОСТАВ ЖЕРТВОЮ КОХАННЯНІКОГО НЕ ПУСКАЄ У СВОЮ ДУШУ

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Проблемне питання. Чому ж Іван Франко увів образ сойки у твір?Що це за пташка?

Номер слайду 38

Проблемне питання. Сойка має здатність переймати звуки інших птахів.Імітаторські здібності сойки достатньо хороші. Їй підвладні, напевно, не тільки всі звуки живої природи, а й нескінченна різноманітність механічних звуків.

Номер слайду 39

Образи-символи у творіСи́мвол (з грец. знак) — умовне позначення якого-небудь предмета, поняття або явища; художній образ, що умовно відтворює усталену думку, ідею, почуття. ОБРАЗСОЙКИСОЙЧИНЕКРИЛОЧЕРВОНА СУКНЯ З КРУГЛИМИ ЦЯТКАМИ

Номер слайду 40

Символ сойчиного крила. Сойчине крило – то половинка Маріїної душі. І якщо Хома прийме її, то тим самим притягне другу половинку

Номер слайду 41

Особливість часового простору. Фабульний час повісті-новели триває декілька годин новорічного вечора, а сюжетний, по суті, охоплює все життя центрального персонажа.

Номер слайду 42

Композиція твору. Експозиція: Хома готується до зустрічі Нового року. Зав`язка: лист від незнайомки. Розвиток дії: історія кохання Марії до Хоми. Кульмінація: втеча Марії з Генрісем. Розв`язка: Марія повертається до Хоми.

Номер слайду 43

Паспорт твору{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Рік написання1905 Тема. Розкриття стосунків між Марією та ХомоюІдея. Оспівування кохання як найвищого почуття. Жанр. Психологічна новела, прийом розлого листа. Підзаголовок“ Із записок відлюдька ”

Номер слайду 44

Прочитаймо чужі листи…

Номер слайду 45

Як змінюється психологічна реакція Хоми на прочитане з листів?

Номер слайду 46

Дискусія: за і проти1. Хто винен у тому, що Хома та Марія розлучилися?2. Чи зустрілися б вони, якщо б Марія не надіслала листа?3. Як ви розцінюєте той факт, що вона першою пішла на примирення? На що вона сподівалася?

Номер слайду 47

Закріплення вивченого. Відскануйте QR код та пройдіть тестування за вивченим твором

Номер слайду 48

Відкритий мікрофон1. Що є кохання для Франка?2. Чи може бути кохання без страждань?3. Як ви вважаєте, чи будуть наші герої після такої жахливої розлукиберегти свої почуття?

Номер слайду 49

Домашнє завдання. Відскануйте QR код, створіть власну хмару слів за прочитаним твором.

Номер слайду 50

happy end

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку