Презентація "Комахи -мешканці луків"

Про матеріал
Формувати знання учнів про комах. Ознайомити із роллю комах у екосистемах та в житті людини; розкрити корисне та шкідливе значення комах. Звернути увагу на комах які мешкають на луках. Розвивати уміння спостерігати, аналізувати, робити порівняння та висновки. Виховувати бережливе ставлення до комах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комахи – мешканці луківяк охоронці довкілля

Номер слайду 2

Усюди – серед своїх. Здавалося б, комахам немає куди поспішати, але по землі вони не ходять, а бігають. На побачення – бігцем. З побачення – також. Скрізь бігцем. Тільки так. Тому що світ навколо них великий, а вони в цьому світі маленькі. А у великому світі маленьким доводиться добряче-таки побігати. Зате як бігають комахи! Кінь бігає чудово, але по стіні він не побіжить. І по стелі не побіжить. А ось комахи – бігають. Які сили їх утримують, коли вони бігають по стелі? Їх утримують молекулярні сили. Сили тих молекул, що утворюють і стіни, і стелю, і взагалі будь-яку поверхню. Молекули маленькі, але в них є сили, здатні підтримувати. Коня вони не підтримають. Слона не підтримають. А комах підтримують. Тому що комах більше нікому підтримати. Тому що маленькі повинні підтримувати маленьких. Ф. Кривінppt_xxshearppt_xstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Планета комах. Колись відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері назвав Землю Планетою людей. Але чи заслуговують люди на таку честь – вважатися володарями планети? Мабуть, ні. Тому що насправді “наша” планета належить іншим. Ми на ній лише квартиранти. Людина з'явилася зовсім недавно і, можливо, невдовзі зникне. Були ж на планеті динозаври – ці теж, мабуть, вважали себе господарями… А справжні володарі Землі зовсім не такі страшні й великі. Це наші маленькі “друзі” і “вороги” – комахи. Комахи – найчисленніший клас тварин, не має рівних серед мешканців Землі за кількістю видів (понад 1 млн.; в Україні – близько 40 тис.) та розмаїттям життєвих форм.

Номер слайду 4

Комахи заселяють різні середовища життя:лісилукистепиґрунтпрісні водоймиорганізми різних істот

Номер слайду 5

Тіло комах складається з:вусики2 1 3 4 5 6 7 8 9 10 11ротовий апаратголовапередньогрудисередньогрудизадньогрудичеревценадкрилакриланогаяйцеклад

Номер слайду 6

Вийдемо на початку літа на луку. Вона вся вкрита молодою зеленою травою, скрізь яскраві барвисті квітки, багато комах. У квітках пораються бджоли й джмелі. Вони збирають нектар і пилок, якими живляться самі й годують своїх личинок. Зеленими частинами лучних трав живляться гусениці метеликів. Тут же пурхають і самі метелики, вони ссуть квітковий нектар і відкладають яйця на придатні для корму личинок рослини. Лука – природне угруповання

Номер слайду 7

Жуки – найчисельніший за кількістю видів ряд комах. Деякі з них мають гарну форму й привабливе забарвлення. Вини прикра-шають природу, як і гарні метелики, птахи, квіти. Сонечко. Тоді як більшість тварин намагається якомога краще сховатися від ворогів, сонечко робить навпаки. Завдяки яскравому забарвленню його просто не можна не помітити. Як це пояснити? Спробуймо спіймати цього жука й обережно стиснемо його між пальцями. На пальцях залишаться крапельки жовтогарячого кольору з неприємним запахом. До того ж ця рідина ще й їдка: не слід, наприклад, після такого досліду терти очі рукою – можна подразнити слизову оболонку. Якщо хижак, котрий ще ніколи не перевіряв на смак сонечко, вхопить його, то відразу й відпустить, а після цього ніколи не чіпатиме червоних жуків із чорними плямами.

Номер слайду 8

Жук – гробарик. Улітку на землі біля трупів птахів, мишей, кротів можна побачити чорного жука з двома широкими поперечними червоно-жовтими смугами над крилами. Це жук-гробарик. Жуки-гробарики – корисні комахи якби не вони, трупи тварин розкладались би на поверхні землі й заражали б навколишній простір. Жук – гнойовик. Жук-гнойовик – корисна комаха. Вони заривають у ґрунт гній, яким живляться їхні личинки.

Номер слайду 9

Ряд двокри볥едзі Оводи У літні сонячні дні навколо стада корів, біля коней з дзижчанням літають ґедзі, схожа на дуже великих мух. Самки ґедзів ротовими органами прорізають шкіру худоби й людей і злизують хоботком кров. Личинки розвиваються у вологій землі або у воді. З ґедзями часто плутають оводів, які також нападають на свійських тварин, але зовсім не для живлення, а для того, щоб відкласти на шерсть яєчка.

Номер слайду 10

Перетинчастокрилі Бджоли - гуртові комахи, вони живуть великими сім'ями. Матка(одна велика самка)Сім'я медоносних бджіл Трутні (кілька сотень самців)Робочі бджоли(десятки тисяч самок)

Номер слайду 11

Джмелі Великі (завдовжки до 30 мм), мохнаті, яскраво забарвлені перетинчастокрилі. Як і бджоли, вони живуть сім'ями, але сім'я в них мала. Гнізда будують під камінням, у землі й вистилають їх зсередини травинками та мохом. Збираючи нектар і пилок, джмелі запилюють рослини. Особливо важливу роль відіграють вони в запиленні конюшини. Джмелів треба оберігати, їхні гнізда руйнувати не можна.

Номер слайду 12

Мурашки Кожний знає, що мурашники – куполоподібні гнізда мурашок. У великому мурашнику живе до кількох мільйонів мурашок. Під куполом міститься підземна частина його. Вона пронизана безліччю ходів, у яких розвивається памолодок. Мурашки живуть не лише численними, а багаторічними сім'ями, що складаються, як і в бджіл, із самки, самців та робочих мурашок.

Номер слайду 13

Що найкраще і наймиліше милує око у літній сонячний день на луках – це Метелики. Якщо в тебе зранку поганий настрій, вийди на луку, і твоє око буде милуватися різноманітністю кольорів, які випурхують у повітрі. Це метелики. Адмірал Лимонниця Кропив'янка. Лісова голуб'янка Денне павичеве око

Номер слайду 14

Як розказати, що ж таке лука і чому комахи їх так полюбили?Літній спекотний день. Вся територія вкрита молодою зеленою травою, скрізь яскраві барвисті квіти, які милують твоє око, душа наповняється різноманітним запахом квітів. А ось мурашка. Що в ній особливого? Однак мурашиха – ідеальна дружина. Коли мурашиха покохає, у неї виростають крила. Звичайно, крила виростають в усіх, хто закохується, а в мурашки вони виростають у буквальному значенні цього слова. І тоді вона літає й кохає. А коли відлітає і відлюбить, вона спускається на землю і сама відламує собі крила, щоб уже ніколи не кохати. У квітках пораються бджоли і джмелі. Вони збирають нектар і пилок. А над цією красою літають метелики. І ця краса називається – лука, а охоронцями її є комахи, різноманітністю яких можна позаздрити.style.colorfillcolorfill.type

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
1087
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку