Презентація "Критичне оцінювання інформації"

Про матеріал
Створено відповідно до модельної навчальної програми «Інформатика. 5–6 класи» для закладів загальної середньої освіти за підручником М. М. Корнієнко, С. М. Крамаровської, І. Т. Зарецькії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРИТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ

Номер слайду 2

До інформації, яку ви отримали з інтернету, варто ставитися критично. Невміння визначати, якій інформації можна довіряти, а якій — ні, може вплинути на правильність прийнятих рішень або дій. Ви вже знаєте, що ми отримуємо інформацію з різних джерел. Для того щоб цією інформацією можна було скористатися, вона повинна мати певні властивості.

Номер слайду 3

Фактом називають твердження, правдивість якого доведено. Фактом також може бути подія, яка дійсно відбулася. Отже, факт — це достовірна інформація. Судженням називають особисту думку людини, яку можна підтвердити або спростувати. У судженні людина виражає своє ставлення до певного твердження, об’єкта або події. Зазвичай судження має емоційне забарвлення, завдяки якому людині можна навіяти, наприклад, спотворене бачення події або повідомити неправдиву інформацію.

Номер слайду 4

Кількість користувачів інтернету безперервно зростає, і кожний може розміщувати в ньому свої матеріали. Тому інтернет містить багато неперевіреної, негативної та навіть шкідливої інформації. Отже, потрібно вміти критично оцінювати інформацію, отриману з інтернету. Недостовірну інформацію, яку розміщено в інтернеті спеціально, називають «фейковою». Завжди порівнюйте знайдену інформацію з вашим життєвим досвідом і знаннями, які ви отримали в школі або з інших достовірних джерел. Невміння розрізняти факти і судження, визначати, якій інформації можна довіряти, а якій — ні, може вплинути на правильність прийнятих людиною рішень.

Номер слайду 5

Надійність сайту можна оцінити. Свого часу давньогрецький філософ Сократ наголошував: «Існує лише одне добро — знання. Існує лише одне зло — невігластво». Невміння відрізняти правдиву інформацію від фейкової може вплинути на правильність прийнятих рішень. Щоб захистити себе від неправдивої інформації, важливо навчитися перевіряти отримані повідомлення.

Номер слайду 6

Запитання для самоконтролю1. Чим відрізняються факти і судження?2. Чому слід перевіряти знайдену в інтернеті інформацію?3. Як оцінити достовірність інформації, отриманої з інтернету?

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку