Презентація майстер-класу "6 капелюхів мислення"

Про матеріал

Данна презентація містить майстер -клас по використанню новітньої технології "6 капелюхів мислення". Раджу кожному вчителю використати в своїй роботі. Дітям дуже цікаво, повчально.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

"Майстер-клас"

Номер слайду 2

Педагогічне кредо: “ Якщо ви хочете щастя своїм дітям, то готуйте їх не для щастя, а для творчої діяльності” К.Д.Ушинський Моя проблема: “ Розвиток творчих здібностей молодших школярів”

Номер слайду 3

Інноваційний метод Шести Капелюхів Мислення Едварда де Боно

Номер слайду 4

Едвард де Борно (1933рік народження) – популярний психолог, викладач Кембриджського Університету, автор 45 книг, засновник техніки „мислення про мислення”. Його методики широко використовуються як у дитячих закладах,  школах, так і в діяльності міжнародних організацій і найбільших корпорацій. Його вправи тренують і розвивають процес мислення і можуть застосовуватись на уроках як окремі інтерактивні методи.

Номер слайду 5

«Якість мислення – основний ресурс успішності» «У здатності думати укладена основа людської діяльності» Е. де Боно

Номер слайду 6

Коли ми маємо справу з практичним мисленням, виникають три фундаментальні труднощі: Емоції. Часто ми схильні не думати взагалі, а спиратися в наших діях на чуття, емоції і забобони. Безпорадність. Нашою реакцією може бути почуття неадекватності: “Я не знаю, як про це думати. Я не знаю, що робити далі". Плутанина. Ми намагаємося утримати в своєму розумі все відразу, і в результаті виходить мішанина. Метод шести капелюхів — це простий і практичний спосіб подолати подібні труднощі за допомогою поділу процесу мислення на шість різних режимів, кожен з яких представлений капелюхом свого кольору.

Номер слайду 7

Чому цей метод має назву  Шести Капелюхів Мислення? Відомо, що стиль одягу багато в чому формує поведінку людини, логіку її вчинків, може диктувати певну лексику, жестикуляцію, міміку тощо. Змінюючи костюм, людина мовби одягає нову маску, змінює свою роль, іноді і характер. Яскравим прикладом такої залежності є головний убір – капелюх. Капелюх – це частина туалету, що легко надягти і зняти, змінити, а разом з ним й перемінитися. Цей головний убір блискуче вправляється з роллю знаку, символу певної соціальної групи.

Номер слайду 8

Білий Капелюх-це інформація. Учень, одягнувши його, задає питання такого роду: -Яка інформація у мене є? -Якої інформації мені не вистачає? -Як мені одержати відсутню інформацію? Тобто, міркуючи з білим капелюхом на голові, пригадує особисті знання і вміння, пробує визначити якої інформації недостатньо, які прогалини в знаннях, окреслює джерела, де можна знайти цю інформацію, користуючись словниками, енциклопедіями, таблицями, картками і т.д.

Номер слайду 9

Мозкова атака Асоціативний кущ Кубування

Номер слайду 10

Червоний Капелюх – це емоції. Наводить на думку вогонь і тепло, зв′язаний із почуттям,інтуіцією, емоціями. В учня з червоним капелюхом з′являється можливість відкрито виразити чи описати свої емоції, почуття, інтуіцію. Отже, червоний капелюх – це формування свого ставлення до подій і їх учасників.

Номер слайду 11

Скажи по - іншому Метод « Група слів» Інтерв′ю

Номер слайду 12

Жовтий Капелюх – це позитив. Жовтий колір наводить на думку про сонце і оптимізм. Мета- довести здійснення ідеї. Учень робить пряме зусилля знайти переваги пропозиції “Що в цьому гарного?”, “Які переваги”, якщо ідея, навіть, нікому не подобається. Жовтий капелюх знаходить гарні сторони. Отже, жовтий капелюх – це простеження позитивних сторін явища, переваг, досягнень.

Номер слайду 13

Чорний Капелюх - це критика. Застерігає і змушує думати критично. Що може статися поганого? Або що піде не так? Обережність: дозволяє дати волю критичним оцінкам, побоюванням і обережності. Вона захищає Вас від нерозважливих і непродуманих дій, вказує на можливі ризики і підводні камені. Користь від такого мислення безсумлінна, якщо, звичайно, нею не зловживати.

Номер слайду 14

Діалог Змагання Дискусія Гра « Добре-погано » Беруть слово одночасно

Номер слайду 15

Зелений Капелюх – це креатив. Зелений колір нагадує про рослини, ріст, енергію, життя. Під Зеленим Капелюхом учень вносить пропозиції й обговорює нові ідеї, її альтернативи, говорить про варіанти існуючих ідей. Коли використовується Зелений Капелюх, учень прикладає творчі зусилля.

Номер слайду 16

Логічний ланцюжок Доповідач Передбачення Кореспондент

Номер слайду 17

Синій Капелюх – це узагальнення. З синім кольором згадується небо, море. Синій колір символізує знання, розум – це контроль, підбиття підсумків, висловлення спостережень та коментарів. Із синім капелюхом на голові учень упорядковує послідовність застосованих капелюхів і підсумовує досягнуте.

Номер слайду 18

Ситуація Взаємне навчання Інтрига Сенкан

Номер слайду 19

Технологія «Шести капелюхів мислення» Едварда де Боно дозволяє розвивати : Творче мислення Критичне мислення Толерантність

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Зим-о+оньк+о , гов-в+лум-м+бонь+ко Він-ін б+іли-и+ім ком-м+жур-р+шу-у+ку, Люм-м+бор-ор+имо мис-с біж-ж+гар-р+ти Пар-ар+о твоя-я+їм сніг-г+жкум-м. Всіма-а рум′а-а+яник-к+ш ли+ченьро-ро+ка Тут-ут+и ом-м цом-ом+ій пар-ар+ор+і Ік-к ладно-о+аї-ї+єшь кова-а+зар-р+нки Ву-у нам-м+шорі-рі+му двір-ір+ор+і.

Номер слайду 30

«Зимонька»  Зимонько, голубонько  В білім кожушку,  Любимо ми бігати  По твоїм сніжку.  Всім рум”яниш личенька  Ти о цій порі  І ладнаєшь ковзанки  В нашому дворі.  Л.В.Забашта

ppt
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
8307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку