Презентація: "Меценати Сумщини"

Про матеріал
Презентація "Меценати Сумщини" містить інформацію Харитоненків (І. Г. Харитоненка та П. І. Харитоненка) - "цукрових магнатів Сумщини"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Меценати сумщини

Номер слайду 2

«Харитоненки – цукрові королі»

Номер слайду 3

Можна мати добрі ідеї, і можна мати великі гроші, але ці два фактора мертві, якщо нема третього. Цей третій фактор – здібні люди доброї волі, які вміють і хочуть вивести ідею в життя Петро Яцик

Номер слайду 4

Меценатство — добровільна безкорислива діяльність фізичних осіб у матеріальній, фінансовій та іншій підтримці набувачів благодійної допомоги. Назва походить від прізвища римлянина Мецената, який був покровителем мистецтв за імператора Августа і другом Горація.

Номер слайду 5

Меценатство розповсюджується на фінансову підтримку закладів культури і освіти, заснуваня нових театрів, галерей мистецтва, нових навчальних закладів, підтримку мистецької діяльності акторів, поетів, художників тощо.

Номер слайду 6

«Любіть місто Суми так, як люблю я»ІВАН ГЕРАСИМОВИЧ ХАРИТОНЕНКО

Номер слайду 7

Успішна підприємницька та комерційна діяльність зі значними прибутками дозволила династії Харитоненків зайнятись благодійництвом, зокрема спонсорством, меценатством та колекціонуванням творів мистецтва. Коштом Харитоненків будувалися храми та будинки громадського призначення. Особливу увагу в цьому плані вони приділяли місту Суми.

Номер слайду 8

ТИХОНІВСЬКА ЦЕРКВА У НИЖНІЙ СИРОВАТЦІ

Номер слайду 9

Спасо – преображенський собор

Номер слайду 10

Знаний цукрозаводчик і меценат збудував особняк на вул. Троїцькій. Який використовувався як резиденція для поважних гостей міста. Наприкінці ХІХ-початку ХХ ст. його син Павло Іванович поряд спорудив дві будівлі Головної контори своєї фірми, в яких в радянські часи розташовувалась Центральна районна лікарня.

Номер слайду 11

На побудову в Сумах дитячого притулку імені Наталії Миколаївни з училищем для дівчаток у 1888 році благодійник пожертвував 90 тис. руб. і 150 тис. руб. на його утримання .

Номер слайду 12

На початку 1890 року перед військовим відомством Росії І. Г. Харитоненко порушив питання про побудову і утримання за свій кошт в Сумах кадетського корпусу. Місцем для спорудження будинків запропонував свою приміську дачу над Пслом та 800 тис. руб., а також вів переговори про щорічне виділення на щорічне утримання кадетського корпусу по 100 тис. руб. 

Номер слайду 13

23 червня 1996 року під урочисту мелодію дзвонів Спасо-Преображенського собору відкрито відроджений пам'ятник відомому підприємцю і спонсоруІ. Г. Харитоненку

Номер слайду 14

Павло Іванович Харитоненко, як і батько, успішно займався не лише підприємницькою, але й громадською діяльністю та добродійництвом

Номер слайду 15

Павло Іванович Харитоненкота його дружина Віра Андріївна Бакєєвамали 5 дітей:Івана, Олену, Зінаїду, Наталію та Гліба. Зінаїда та Гліб померли у ранньому віці

Номер слайду 16

ЛІКАРНЯ СВЯТОЇ ЗІНАЇДИпобудована в пам’ять про доньку Зінаїду

Номер слайду 17

На кошти П. І. Харитоненка у 1901-1914 роках, за зразками Ісакіївського собору і Троїцької церкви у Петербурзі, в Сумах побудовано Троїцький собор. Архітектурно-будівельні роботи виконував архітектор Г. Шольц.

Номер слайду 18

Недалеко від Троїцького собору П. І. Харитоненко своїм коштом побудував дитячий притулок, який став училищем-пансіоном для дівчаток з багатодітних сімей та сиріт (1914). Тут вони здобували освіту, рівнозначну дівочій прогімназії.

Номер слайду 19

Девіз Павла Івановича Харитоненка – «Працею возвеличуюсь» – актуальний і в наш час для тих, хто намагається служити добру та своїй Батьківщині. «Працею возвеличився, а щедрістю увіковічився...»

pptx
Додано
24 січня 2020
Переглядів
2220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку