Презентація "Міфи та факти про туберкульоз"

Про матеріал
Презентація "Міфи та факти про туберкульоз". До Міжнародного дня боротьби з туберкульозом. 24 березня 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу, що стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міфи та факти про туберкульоз. Підготувала Ковальчук К. І.

Номер слайду 2

24 Березня Міжнародний день боротьби з туберкульозом

Номер слайду 3

Відкриття збудника туберкульозу 24 березня 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу, що стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Номер слайду 4

Шляхи зараженняповітряно-крапельний – через дихальні шляхи під час розмови, при кашлі, чханні хворої людини;харчовий - через заражені продукти (м`ясо, молоко,сир), через брудні руки;контактний (побутовий) – через заражені предмети побуту.

Номер слайду 5

Основні фактори ризику зараження- Несприятливі соціальні та екологічні умови життя;- недостатнє, неповноцінне харчування;- алкоголізм, паління, наркоманія;- наявність супутніх захворювань;- стреси;- ВІЛ-інфекція.

Номер слайду 6

Зверни увагу на основні симтоми туберкульозу- Загальна слабкість;- нездужання;- фізична стомленість;- худнення;- тривалий кашель;- пітливість ночами;- періодичне підвищення температури тіла;- біль в грудній клітині;- задишка. НЕГАЙНО ЗВЕРНИСЬ ДО СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ!

Номер слайду 7

Епідемія в Україні Епідемію туберкульозу в Україні було зафіксовано ще в 1995-му році, і до сьогодні вона не подолана. Більш того, вона досі є серйозною проблемою для системи охорони здоров'я. За даними охорони здоров'я, наша країна посідає друге місце у Європі за захворюваністю на туберкульоз, 50% населення є носіями туберкульозу, а вірогідність того, що інфекція перейде зі сплячого режиму в активний упродовж життя складає 10%.

Номер слайду 8

Діагностика туберкульозу Важливо вчасно виявити людей, хворих на туберкульоз. Таке виявлення називають діагностикою.   Діагностика і лікування в Україні безкоштовні.    Початкові стадії туберкульозу можуть бути безсимптомними. Для вчасного виявлення захворювання дорослим і підліткам з 15 років роблять флюорографію – знімок легень,  а дітям і підліткам – спеціальний тест –   пробу Манту.

Номер слайду 9

Щеплення БЦЖ Щеплення роблять за допомогою вакцини.   У 1923 році двоє французьких вчених –    Кальметт і Герен – створили протитуберкульозну вакцину (звідси й назва культури –  Bacillum Calmette Guerin, BCG; в українській транскрипції - БЦЖ).    Сучасну вакцину  БЦЖ вводять внутрішньошкірно, унаслідок чого організм виробляє захисні  антитіла проти бактерії туберкульозу.          

Номер слайду 10

Факти Швейцарські вчені доказали, що туберкульоз з'явився на Африканському континенті майже 70 тисяч років тому. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз. Щорічно туберкульоз вбиває більше людей, ніж будь-яка інша інфекція – понад 1,5 мільйона осіб. Вакцинація проти туберкульозу є найбільш широко застосованою вакциною в світі. У 2014 році у Великій Британії вперше було задокументовано два випадки розповсюдження туберкульозу від кішки до людини. У Європу туберкульоз прийшов 7 тисяч років тому.

Номер слайду 11

Міф або факт Сонце ефективніше знищує збудник туберкульозу, ніж мороз. Туберкульоз – це "хвороба бідних", тому багаті, благополучні люди нею не хворіють. Туберкульоз не виліковний. Від вакцинації немає ніякої користі, а всі ліки від туберкульозу – отрута. Туберкульоз можливо повністю вилікувати народними методами.

Номер слайду 12

Ситуативні задачі Під час обслідування у двох людей в організмі виявили паличку Коха.  Але один пацієнт хворіє на туберкульоз, а інший – ні. Чому так відбувається?   У Дмитра виявили туберкульоз.  Його почали лікувати. Удома йому виділили окремий посуд та речі туалету, а у квартирі стали регулярно проводити дезинфекцію. Як ви думаєте, для чого це роблять?

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
1967
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку