Презентація "Мова тварин"

Про матеріал
Це презентація до проекту про те, як розмовляють тварини. Можна використовувати на уроках біології у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України. Проект на тему: «Як спілкуються тварини»Роботу виконала. Учениця 7-Б класу. ОЗ «Шабівської ЗЗСОI-IIIст»Гарчева Дар’я. Роботу перевірили вчителі з Інформатики та біології: Сидорова Марина Геннадіївна та Максимовська тетяна Володимірівна. С. Шабо 2019р.

Номер слайду 2

Зміст1. Мета;2. Вступ;3. Мова риб;4. Мова птахів;5. Мова домашніх тварин: кішка та собака;6. Мова диких тварин;7. Підсумки;8. Висновки;9. Джерела.

Номер слайду 3

Моя мета розкрити зміст, поглибити знання про типи спілкування притаманнітваринам: рибам, диким тваринам, домашнім тваринам, птахам.

Номер слайду 4

Вступ Взагалі-то я обрала цю тему тому, що вона мені здалася дуже цікавою. Я б хотіла поринути у світ знань про спілкування тварин. Також мені дуже цікаво як спілкуються тварини, якими способами, як, чому. Та я хочу розповісти своїм одноліткам щось таке цікаве про, що вони не знають та нездогадуються.

Номер слайду 5

Мова звуків притаманний багатьом звірам. Навіть деякі риби здатні їх видавати для інформування оточуючих про небезпеку або нападі. Наприклад, скат гупає, сом вміє хрюкати, камбала видає дзвін, риба-жаба гуде, сциена співає. Звук народжується у них при вібрації зябер, скреготінні зубів, стисканні міхура. Є риби, які використовують зовнішнє середовище для навмисного створення звуків. Так, лисяча акула б'є по воді хвостом під час полювання, прісноводні хижаки в гонитві за здобиччю виринають. Мова риб

Номер слайду 6

Мова птахів Спів і цвірінькання птахів не є несвідомим. У пернатих існує безліч сигналів, якими вони користуються в різних ситуаціях. Неоднакові звуки видають птахи, наприклад, при гніздуванні та міграції, побачивши ворогів і пошуку родичів. Їх вміння спілкуватися підкреслюється в творах усної народної творчості, де герой, розуміє пернатих, є частиною природи. Слуховий апарат у птахів розвинений краще, ніж у інших тварин. Вони чутливіші людей сприймають звуки, здатні чути більш короткі і швидкі фонеми. Таким здібностями, даними природою, птахи активно користуються. Наприклад, голуби чують на відстані кількох сотень метрів. 

Номер слайду 7

Мова домашніх тварин: кішки Кожен господар, спостерігаючи за поведінкою своїх вихованців, помічав, що вони теж вміють розмовляти. Наприклад, кішки по-різному можуть муркотіти, якщо просять їжу, коли відпочивають. Вони нявкають поруч з людиною, але мовчать або шиплять наодинці з родичами, використовуючи для спілкування мова рухів тіла. Особливо цікаво спостерігати за положенням їхніх вух: вертикально підняті означають увагу, розслаблені і витягнуті вперед – спокій, спрямовані назад і притиснуті – загрозу, постійний рух вухами – зосередженість. Хвіст пухнастих створінь є важливим сигналізатором для оточуючих. Якщо він піднятий, значить кішка задоволена. Коли хвіст піднятий і распушен, то звір готовий до атаки. Опущений – знак концентрації. Швидкі руху хвостом – кішка нервує. 

Номер слайду 8

Мова домашніх тварин: собаки Ілюструючи те, як між собою спілкуються тварини, можна сказати, що мова собак теж різноманітний. Вони вміють не тільки гавкати, але і гарчати, вити. При цьому гавкання собак буває різним. Наприклад, тихий і рідкісний гавкіт говорить про притягнення уваги, гучний і протяжний означає небезпеку, присутність чужого. Гарчить собака, захищаючись, або охороняючи видобуток. Якщо вона виє, значить, їй самотньо і сумно. Іноді вона верещить, якщо хтось зробив їй боляче.

Номер слайду 9

Мова диких тварин Поведінка і те, як спілкуються тварини в дикому середовищі, схоже на звички домашніх тварин. Адже багато що передається через гени. Відомо, що захищаючи себе і оберігаючи свою територію, дикі звірі голосно і люто кричать. Але на цьому система їх мовних знаків не обмежується. Дикі тварини спілкуються багато. Їх комунікація складна і цікава. Всесвітньо визнані самі тямущі тварини на планеті – дельфіни. Їх інтелектуальні можливості до кінця не вивчені. Відомо, що вони мають складну мовну систему. Крім пташок, який доступний людському слуху, вони спілкуються ультразвуком для орієнтації в просторі. Ці дивовижні тварини активно контактують у зграї. При спілкуванні вони називають імена співрозмовника, видаючи миттєвий унікальний свист. Безумовно, світ природи своєрідний і захоплюючий. Людині ще належить вивчити те, як тварини спілкуються між собою. Мовна система, складна і виняткова, притаманна багатьом братам нашим меншим.

Номер слайду 10

Підсумки Ми дізналися, що дельфіни спілкуються ультрозвуком для орієнтації в просторі. Птахи вони цвірінькають та співають осознано, риби спількуються за допомогою мови звуків, кицьки можуть по різному муркотіти якщо хотят їсти чи гратися, собаки можуть по різному гавкати. Отже мова тварин дуже різноманітна.

Номер слайду 11

Висновки. Отже я дізналася як спілкуються дикі тварини, птахи, риби, домашні тварини. Мені сподобалась ця тема. Я та мої однолітки дізналися щось новесеньке длясебе. Сподіваюсь, що у подальшому нам це знадобиться.

Номер слайду 12

Джерелаhttp://poradu.pp.ua/nauka/43269-yak-mzh-soboyu-splkuyutsya-tvarini-mova-ruhi.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Уколова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марушка Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бугайова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Хільченко Микола
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
33253
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку