Презентація на тему : "Механічний шлях. Переміщення"

Про матеріал

Даний матеріал підібраний так, що наочно показує учням фізичні поняття "переміщення, рух, траєкторія руху", ознайомлює із видами траєкторії (прямолінійне і непрямолінійне поширення тіл). Матеріал відповідає вимогам програми.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Механічний рух. Траєкторія. Шлях. Переміщення

Номер слайду 2

1. Механічний рух. 2. Відносність руху. 3. Матеріальна точка. 4. Траєкторія руху. 5. Шлях. 6. Переміщення тіла. План уроку

Номер слайду 3

Механічний рух Зміну положення тіла в просторі відносно інших тіл з плином часу називають МЕХАНІЧНИМ РУХОМ. Рухаються люди, тварини, рослини, течуть річки, пливуть хмари, рухаються по небу Сонце і Місяць, дують вітри, їде трактор, потяг, пливе човен.

Номер слайду 4

Відносність руху Усе навколо нас рухається. А “нерухомі” будинки, дерева теж рухаються, якщо дивитися на них із вікна поїзда, що їде. А якщо ми будемо дивитися на них, “перебуваючи” на Сонці, то ми помітимо, що вони разом із Землею обертаються навколо її осі, навколо Сонця. Тому говорячи про рух і спокій потрібно вказувати відносно чого ми розглядаємо ці тіла!!!

Номер слайду 5

Відносність руху Казати про рух будь-якого тіла можна тільки відносно іншого тіла. Спокій також є відносним: наприклад, хіба вам не здається, що ви перебуваєте у спокої, лежачи на полиці поїзда, що їде, або сидячи у кріслі літака, що летить. Усі ми є пасажирами величезного “космічного корабля” під назвою “Земля”, що рухається по орбіті навколо Сонця із швидкістю 30 км/с. Думку про відносність руху вперше висловив італ. вчений Галілео Галілей.

Номер слайду 6

Матеріальна точка Усі реальні тіла мають форму та об'єм. Тому їх можна розглядати як сукупність точок, кожна з яких має свої координати. Тому задати їх поло-ження в просторі досить важко. Це завдання можна спростити, якщо за певних умов знехту-вати розмірами тіла і розглядати його як м а т е р і а л ь н у т о ч к у

Номер слайду 7

Матеріальна точка За певних умов розмірами фізичних тіл можна знехтувати і представляти їх як матеріальну точку. Геометричний образ матеріальної точки – це будь-яка точка тіла, яка не має розмірів. Іноді матеріальною точкою називають точку, що має масу.

Номер слайду 8

Траєкторія руху Лінія, уздовж якої рухається тіло, називають траєкторією руху.

Номер слайду 9

Траєкторія руху

Номер слайду 10

Траєкторія руху

Номер слайду 11

Траєкторія руху

Номер слайду 12

Шлях Шлях – це довжина траєкторії. Довжину траєкторії вимірюють лінійкою для прямолі-нійних рухів чи рухів вздовж ламаних, а довжину кри-волінійної траєкторії вимірюють приладом курвіметром. Курвіметр – прилад для вимірювання довжини кривих ліній. Назва приладу походить від нім. слова “курвіо”, що означає кривий.

Номер слайду 13

Шлях Шлях у фізиці позначають буквою S (читається “ес”), або l (читається “ел”). Основною одиницею вимірювання шляху є 1 метр. Похідні одиниці вимірювання шляху: 1 км, 1 дм, 1 см, 1 мм Приладом для вимірювання шляху є лінійка (або курвіметр).

Номер слайду 14

Переміщення тіла

Номер слайду 15

Переміщення тіла

Номер слайду 16

Переміщення тіла Переміщення тіла характеризують числовим значенням (вимірюють лінійкою) та напрямом. Переміщення тіла – напрямлений відрізок, проведе-ний від початкового положення тіла до його положен-ня у певний момент часу. Переміщення позначають буквою S. У деяких задачах (при прямолінійному русі) довжина переміщення дорівнює шляху.

Номер слайду 17

Перевіримо свої знання № 1. Пасажир сидить у вагоні поїзда, що їде. Відносно яких тіл рухається пасажир і відносно яких тіл він перебуває у спокої ? № 2. Яку траєкторію описують під час руху автомобіля його фари, точка обода колеса, центр колеса: а) відносно шосе; б) відносно центра колеса ? № 3. Коли потяг можна вважати матеріальною точкою: а) він їде з Одеси до Львова; б) пасажир наздоганяє потяг; в) по вагону йде провідник; г) від потяга відчепили вагон ?

Номер слайду 18

Перевіримо свої знання № 4. Рухаються чи перебувають у спокої один відносно од-ного пасажири, які стоять на 2-х паралельних ескалаторах метро, що рухаються: а) в одному напрямі; б) у протилеж-них напрямах ? № 5. Якій траєкторії відповідає рух Місяця, рух ліфта, політ бджоли, рух частинки газу ? № 6. Доріжка має форму прямокутника із сторонами 21 і 28 м. Визначте шлях і довжину переміщення за 2 хв; за 1 хв ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тихевич Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кушина Антоніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Макс Терминатор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 16. Траекторія. Шлях. Переміщення
Додано
14 квітня 2018
Переглядів
8250
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку