Презентація на тему:"НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА ОБМІН РЕЧОВИН ЧУЖОРІДНИХ СПОЛУК ТА ЇХ ЗНЕШКОДЖЕННЯ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ."

Про матеріал
Презентація на тему:"НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА ОБМІН РЕЧОВИН ЧУЖОРІДНИХ СПОЛУК ТА ЇХ ЗНЕШКОДЖЕННЯ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ." Мета: Ознайомити учнів із негативним впливом на обмін речовин чужорідних сполук та їх знешкодження в організмі людини. 10 клас В.І. СОБОЛЬ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА ОБМІН РЕЧОВИН ЧУЖОРІДНИХ СПОЛУК ТА ЇХ ЗНЕШКОДЖЕННЯ В ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

Органічні продукти. Органічні продукти(біопродукти) – це продукти, виготовлення яких передбачає мінімальне використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту,штучних харчових добавок. Це продукти без ксенобіотиків(від грец. ксенос – чужий, біос – життя).

Номер слайду 3

Ксенобіотики – чужорідні речовини, що несинтезуються в організмі людини, але потрапляючи всередину або на покриви тіла, можуть спричиняти алергічні реакції, мутації, хвороби, послаблювати імунітет, порушувати обмін речовин. Ксенобіотики… Що це таке ?

Номер слайду 4

До ксенобіотиків належать. Діоксини. Ліки. Наркотичні речовини

Номер слайду 5

Пестициди. Мінеральні добрива. Мийні засоби. Синтетичні барвники

Номер слайду 6

Діоксини - це група хлоровмісних вуглеводнів із потужною токсичною дією на організм. Найнебезпечнішими джерелами діоксинів є підприємства з хлоровмісними технологічними процесами (хімічні, целюлозно- паперові, металургійні), сміттєспалювальні заводи та звалища хімічних відходів.

Номер слайду 7

Діоксини. Спалювання будь-яких хлорованих вуглеводнів (гуми, поролону, лінолеуму, поліетилену, пластику) супроводжується викидом цих сполук в атмосферу.

Номер слайду 8

Діоксини. Діоксини добре розчиняються в жирах і тому в організм надходять головним чином із м’ясом, рибою, молоком.

Номер слайду 9

Пестициди – це хімікати, що використовуються для боротьби зі шкідниками та для захисту рослин. Особливо небезпечними є хлороорганічні пестицидиполіхлоропіненгексахлоран

Номер слайду 10

Пестицидидихлофоскарбофос Особливо небезпечними є хлороорганічні пестициди, фосфороорганічні інсектицидихлорофос

Номер слайду 11

Пестицидигранозан- хімікати, що використовуються для боротьби зі шкідниками та для захисту рослин. Особливо небезпечними є хлороорганічні пестицидифосфороорганічні інсектицидиртутьорганічні речовини

Номер слайду 12

Усі без винятку пестициди за ретельного вивчення виявляли мутагенну, або іншу негативну дію на живу природу і людину. Близько 90 % усіх фунгіцидів, 60 % гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними сполуками.

Номер слайду 13

Сполуки важких металів. У зв’язку з антропогенним впливом значно зріс рівень забруднення довкілля сполуками важких металів (Cu, Ni, Cd, Zn, Pb, Hq). Висока потенційна набезпека забруднення ними значною мірою пов'язана з їх здатністю до накопичення. Сполуки важких металів виявляють токсичну дію на білки, порушуючи цим відповідні функції організму.

Номер слайду 14

Нітрати. Це термічно нестійкі, добре розчинні у воді сполуки, якіможуть накопичуватись в коренеплодах і плодах рослин. Самі нітрати не є отруйними, але в організмі людини вони перетворюються на нітрити, які взаємодіють з гемоглобіномкрові. В організмі порушується тканинне дихання, внаслідок чого розвивається хвороба метгемоглобінемія.

Номер слайду 15

Психоактивні речовини речовини, що спричиняють звикання та залежність за умов систематичного їх вживання, внаслідок чого змінюється поведінка людини. До цієї групи речовин належать алкоголь, нікотиновмісні, опіоїди, кокаїн, снотворні, барбітурати .

Номер слайду 16

Психоактивні речовини. Всі психоактивні речовини впливають на роботу головного мозку людини: прискорюють передачу сенсорних сигналів абоперешкоджають нервовим центрам виконувати свої функції. вплив на нейромедіатори (речовини, що передають сигнали від одного нейрона до іншого).

Номер слайду 17

Етанол (етиловий спирт)Етиловий спирт у клітинах постійно утворюється на етапах обміну вуглеводів. У нормі в крові людини завжди міститься близько 0,001 – 0,015 г/л спирту. Невелика кількість етанолу не є небезпечною, оскільки швидко знешкоджується ферментами печінки.

Номер слайду 18

Вплив алкоголю на процеси обміну в організмі, на структуру клітин складається з дії двох речовин – етилового спирту та похідного ацетальдегіду, що спричиняєрізноманітні розлади Етанол (етиловий спирт)ушкодження мембранпорушення окисно-відновних реакційнестача поживних речовинзниження швидкості синтезу білківзміни в обміні нейромедіаторівпорушення механізмів регуляції функцій організму. Збільшення кількості етанолу в організмі призводить до виникнення метаболічної залежності від нього.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Нікотинчадний газбензпіренацетальдегідформальдегід. У тютюновому димі шкідливих сполук багато (чадний газ, бензпірен, формальдегід, ацетальдегід, бензен тощо), але найнебезпечнішим є нікотин. Це алкалоїд, що в організмівиявляє нейротоксичну отруйну дію. Йдеться про екзогеннийнікотин.бензен

Номер слайду 21

У самому організмі міститься власний природнийендогенний нікотин, що синтезується клітинами печінки в невеликих кількостях і входить до складу багатьох ферментів, що беруть участь в обміні речовин. На відміну від тютюнового нікотину ця речовина неотруйна. Нікотин. Що ж відбувається, якщо нікотин потрапляє в організм під час тютюнокуріння?Організм людини перестає виробляти свій нікотин і стає залежним від тютюнового.

Номер слайду 22

Наркотичні речовини чужорідні щодо обміну речовин сполуки, що спричиняють залежність унаслідок заміщення однієї з речовин природного метаболізму. Головний мозок сам виробляє речовини, які чинять дію на певні нервові центри мозку, що викликає у людини почуття задоволення. Усі поведінкові акти, які мають біологічну та соціальну зумовленість, супроводжуються позитивними емоціями. Організм ніби сам себе стимулює на правильну поведінку. Фізіологічний механізм полягає в тому, що під час задоволення потреб підвищується синтез ендорфінів (енкефалінів), що викликають позитивні емоції. При вживанні наркотиків формується залежність, і наркотичні речовини сприймаються організмом як ендорфіни й енкефаліни.

Номер слайду 23

Висновок. Психоактивні речовини мають виражений нейротоксичний і психоруйнівний ефект, подібність до внутрішніх чинників обміну речовин і, заміняючи їх у процесах життєдіяльності, спричиняють залежність.

Номер слайду 24

Як відбувається знешкодження токсичних сполук в організмі людини?

Номер слайду 25

Біотрансформація – це знешкодження токсичних речовин шляхом перетворення їх у молекулярну форму із зміненими біологічними властивостями і виведенння з організму. (жовчні пігменти, амоніак), продукти гниття білків у товстій кишці (феноли, індоли, скатоли). В організмі людини знешкодження небезпечних сполук здійснює печінка за участі спеціальних ферментів і мембранних рецепторів. З нешкоджені сполуки видаляються з організму із сечею або жовчю.

Номер слайду 26

Біотрансформація ксенобіотиків відбувається у дві фази:1 фаза: модифікація – це окисно-відновні та гідролітичні реакції, що каталізуються ферментами ЕПС (цитохром Р450, епоксидгідролаза). Молекула ксенобіотика збагачується функціональними групами (–OH, –COOH, –SH, –NH2), що робить її розчинною у воді.2 фаза: кон’югація – реакції синтезу за участі ферментів- трансфераз. До проміжних продуктів метаболізму приєднуються ендогенні молекули (глюкуронова кислота, сульфатна кислота, глутамін), у результаті чого утворюються полярні сполуки для видалення з організму.

Номер слайду 27

Живим організмам властиві механізми знешкодження та видалення токсичних речовин, що мають екзогенне або ендогенне походження. Висновок

Номер слайду 28

Продукти, що очищають оргінізм від токсинів

Номер слайду 29

ДІЯЛЬНІСТЬ ст. 131 Нікотинова кислота (ніацин, вітамін B3, вітамін PP, антипелагрічний вітамін) – водорозчинний вітамін, який має настільки корисні властивості, що офіційна медицина прирівнює його до ліків. Яке значення вітаміна РР в обміні речовин?Назвіть харчові продукти, що містять вітамін РР.

Номер слайду 30

Домашнє завдання§ 31. НЕГАТИВНИЙ ВПЛИВ НА ОБМІН РЕЧОВИН ЧУЖОРІДНИХ СПОЛУК ТА ЇХ ЗНЕШКОДЖЕННЯВ ОРГАНІЗМІ ЛЮДИНИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стожок Алла Павлівна
    Дуже гарна презентація. ДЯКУЮ!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чорна Оксана Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Цикало Ніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Дахно Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Горбаньова Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Потапова Галина Іванівна
    Дякую за розробку! Бажаю здоров'я та успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
14839
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку