Презентація на тему "Школа прав дитини"

Про матеріал

Захід проводиться в формі змагання між групами з елементами театральних дійств. Використовуються іноваційні технології (комп'ютерна презентації, мультимедійна дошка, ПК).

Цікаві та інтерактивні форми і методи роботи ( презентація, робота в групах, конкурси, вікторина , кросворд, брейн-ринг, рольові ігри, проблемні ситуації) сприяють розвитоку пізнавальної активності дітей, кмітливості, швидкості мислення, стимулює допитливість та інтерес до правових знань.

Матеріал ділової гри орієнтований на розвиток творчої особистості, формуванню вміння робити самостійні висновки, аналізувати життєві ситуації, виявляти залежності, спілкуватися з людьми, оцінювати будь-які вчинки, порівнювати поступки, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, виділяти головне.

Особливо важливого значення надається зв'язку з життям, оскільки обмеженість відповідного досвіду учнів потребує постійного залучення й аналізу життєвих вражень — цієї головної чуттєвої опори набутих знань.

Виховує в учнів вдумливе ставлення до своїх прав і повагу до прав інших, а також потяг до поглиблення своїх правових знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала Шпиченко В.П. Учитель початкових класів вищої категорії Херсонської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 46 Херсонської міської ради 4 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Конвенція про права дитини прийнята 20 листопада 1989 року Організацією Об ’єднаних Націй

Номер слайду 4

Конвенція— міжнародна угода , як правило, з якогось спеціального питання, яка має обов’язкову силу для тих держав, які до неї приєдналися ( підписали).

Номер слайду 5

Право на життя Право на ім’я при народженні Право на відпочинок і дозвілля Право на індивідуальність Право вільно висловлювати свої погляди Право на захист від експлуатації Право на турботу і виховання батьками Право на всебічний розвиток і повагу людської гідності Право на захист своїх прав і законних інтересів батьками Право на особисте життя, сімейне життя, недоторканість   житла, таємницю листування Право на освіту

Номер слайду 6

Конкурс - кросворд По горизонталі: 1.За Конвенцією ним є кожна людська істота до досягнення 18- річного віку. 2.За згодою батьків підліток з 16 років може займатися……………діяльністю.   3.Щоб отримати середню освіту, скільки класів повинен закінчити кожен?   2. З 17 років для кожного юнака додається обов’язок стати на…………………… облік. По вертикалі: 1. З якого віку настає карна відповідальність за особливо тяжкі злочини? 4. З 14 років, у вільний від навчання час за згодою батьків, підліток має право……………….. не більше 4 годин на день. О Д И Н А Д Ц Я Т Ь П І Д П Р И Є М Н И Ц Ь К О Ю Д И Т И Н А П Р А Ц Ю В А Т И ІЙСЬ ОВИЙ ЧО И НА ЦЯТЬ

Номер слайду 7

Вікторина «Права літературних героїв» За мотивами казки «Сестриця Оленка та братик Іванко» а) право на життя; б) право на освіту; в) право на володіння майном. Виберіть право, яке порушила відьма в цій казці:

Номер слайду 8

2. За мотивами казки Г.Х. Андерсена «Гидке каченя» Чому мешканці двору ображали гидке каченя? а) він був найрозумніший; б) він був несхожий на інших; в) він був найкрасивіший; г) він був ввічливий.

Номер слайду 9

3. Яке право гидкого каченяти було порушено? а) право на освіту; б) право на медичну допомогу; в) право на індивідуальність.

Номер слайду 10

4.За мотивам казки В. Гаршина «Жаба - мандрівниця» Виберіть право, яким скористувалася жаба: б) право на недоторканість житла; в) право на працю. а) право на вільне пересування;

Номер слайду 11

5. Як далеко могла пересуватися жаба, використовуючи своє право на вільне пересування? а) в межах болота; б) в межах країни; в) без обмежень.

Номер слайду 12

6. За мотивами казки «Лисиця та заєць» Виберіть право, порушення якого зображено на малюнку: б) право на справедливий суд; в) право на недоторканість житла; г) право на працю. а) право на життя;

Номер слайду 13

1. а) право на життя; 2. б) він був несхожий на інших; 3. в) право на індивідуальність; 4. а) право на вільне пересування; 5. в) без обмежень; 6. в) право на недоторканість житла.

Номер слайду 14

Назвіть за картинками імена героїв казок, права яких були порушені

Номер слайду 15

Конкурс. Ситуації Ситуація 1. Підліток зміненим голосом повідомив в міліцію по телефону, що в школі закладена бомба. Бомбу не знайшли, але через дві доби знайшли цього школяра.   Запитання. Як назвати дії підлітка і чи буде за це покарання?   Відповідь. Це хуліганство. У зв’язку з неповноліттям юного терориста його батьки виплатять штраф – 5 тис. грн.   Ситуація 2. На вулиці шістнадцятирічні хлопці чіпляються до перехожих, порушують громадський порядок і спокій. Запитання. Як ви оцінюєте дані дії і чи можна цих підлітків покарати? Відповідь. Так. Це розцінюється як дрібне хуліганство. Нецензурна брань в громадських місцях, образлива поведінка по відношенню до перехожих та інші дії, які порушують порядок і спокій громадян – це дрібне хуліганство, і за нього передбачено штраф до однієї мінімальної зарплатні, при повторному порушенні — постановка на облік в дитячу кімнату міліції. Ситуація 3. Декілька школярів залізли в гараж, але нічого не взявши і не зробивши, пішли. Хтось їх бачив і розповів про це в міліції. Запитання. Чи будуть ці діти покарані? Відповідь. Покарання не відбудеться: була добровільна відмова від злочину.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дуда Ольга Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 грудня 2020
Переглядів
987
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку