Презентація на тему "Спостереження явища плазмолізу та деплазмолізу в клітинах рослин. Мікроскопічна та ультрамікроскопічна будова ядра"

Про матеріал
Навчальна презентація є додатковим матеріалом до практичної роботи з біології, має на меті переконатися, що в клітинах рослин відбувається рух цитоплазми, поспостерігати за процесом плазмолізу й деплазмолізу, визначити біологічну роль цих явищ у житті клітини; дослідити будову ядра.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота Спостереження явища плазмолізу та деплазмолізу в клітинах рослин. Мікроскопічна та ультрамікроскопічна будова ядра.

Номер слайду 2

Мета: переконатися, що в клітинах рослин відбувається рух цитоплазми, поспостерігати за процесом плазмолізу й деплазмолізу, визначити біологічну роль цих явищ у житті клітини; дослідити будову ядра.

Номер слайду 3

ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯБіологічні мембрани — це тонкі суміжні структури, що розташовані на поверхні клітин та субклітинних частинок, а також канальців та бульбашок, що пронизують цитоплазму. До біологічних функцій мембран належать транспортна, бар’єрна та рецепторна функції.

Номер слайду 4

ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯЦитоплазма (від. грец. «цитос» - вмістище, клітина і «плазма» - виліплене,оформлене) - внутрішній вміст клітини, за винятком ядра. Її основою є неоднорідний колоїдний розчин – цитозоль, або гіалоплазма, в якому розміщені різноманітні органели, включення та цитоскелет.

Номер слайду 5

ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯПлазмоліз — це відділення цитоплазми від оболонки при зануренні клітини в гіпертонічний, тобто концентрованіший ззовні, розчин . Плазмоліз характерний головним чином для рослинних клітин, що мають міцну целюлозну оболонку. Іноді плазмолізовані клітини залишаються живими. Якщо занурити такі клітини у воду,у якої концентрація солей нижча, ніж у клітині, відбувається деплазмоліз. Деплазмоліз — це повернення цитоплазми клітин рослин зі стану плазмолізу у вихідний стан.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Замалюйте і підпишіть види плазмолізу:

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Замалюйте будову ядра

Номер слайду 15

Номер слайду 16

КОНТРОЛЬНІ ЗАВДАННЯДайте відповіді на запитанні:а) чим можна пояснити явище плазмолізу та деплазмолізу? б) Яку роль у цих процесах відіграє оболонка, зовнішня мембрана та цитоплазма? в) Яке біологічне значення мають ці процеси?

Номер слайду 17

pptx
Додано
31 травня 2019
Переглядів
7771
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку