Яке буває живлення?Гетеротрофне та автотрофне Автотро́фи, автотро́фні організми — організми, що синтезують із неорганічних речовин ( води, діоксиду вуглецю, неорганічних сполук азоту тощо) всі необхідні для життя органічні речовини використовуючи енергію фотосинтезу (фототрофи — всі зелені рослини) чи хемосинтезу (хемотрофи — деякі бактерії (залізобактерії, сіркобактерії)) та ін.
Голозойний. При цьому типі живлення завдяки складному комплексу травних ферментів організм може вживати в їжу складні, найчастіше тверді, органічні сполуки. Сапротрофний. При цьому типі живлення організм харчується розчинами простих органічних речовин. Іноді організм виділяє ферменти безпосередньо на субстрат, а потім всмоктує живильні речовини, що утворилися. Знищуючи мертві рослини й тварин, сапротрофи відіграють важливу роль у колообігу речовин. Мікрофаги - поглинають їжу дрібними частками. Макрофаги - поглинають їжу великими шматками.
Способи живлення тварин: 6. Симбіотрофне - притаманне тваринам, що у своєму живленні співіснують з іншими організмами та залежать один від одного. Наприклад: актинія, яка живе на черепашці рака-самітника, живиться рештками його їжі;терміти співіснують із джгутиковими одноклітинними, що живуть в їх кишечнику і допомагають перетравлювати деревину.
Що таке коменсалізм: Коменсалізм – форма взаємовідносин між двома видами тварин, при якій один вид ( коменсал) живиться рештками їжі другого ( хазяїна) або мікроорганізми, що живуть у тому ж організмі хазяїна. Наприклад, багато джгутиконосців і амеб, які живуть в організмі вищих тварин і людини, живляться головним чином бактеріями, що живуть у ньому, і не спричиняють захворювання хазяїна
1. Механічна обробка їжі – відбувається за допомогою язика з теркою(у черевоногих молюсків), зубів, рогових щелеп, дзьоба.2. Хімічна обробка їжі – це розщеплення їжі за допомогою ферментів.3. Всмоктування – прості речовини проникають через стінки кишечника в кров.4. Транспорт і засвоєння простих сполук – прості речовини транспортуються до клітин і проникають у них через клітинні мембрани.5. Видалення неперетравлених решток – відбувається через органи виділення. Етапи травлення:
Лікарі, майстри манікюру, тату, пірсингу та інші обов’язково мають стерилізувати, або використовувати одноразовий інструмент, щоб не допустити передачу вірусу через кров - оскільки є багато людей, які не підозрюють, що хворі. Шлях 4: При використанні нестерильних медичних інструментів, неперевіреної крові, при пересадці органів
Внутрішньоклітинне травлення — субстрат — надходить у клітину, де розщеплюється ферментами цитоплазми або за участі лізосом, а також у травних вакуолях (піноцитоз, фагоцитоз) одноклітинних та нижчих багатоклітинних організмів. Зовнішньоклітинне травлення — ферменти, що синтезуються в клітинах, виділяються в зовнішнє середовище та розщеплюють речовини на значній відстані від клітин, які їх утворюють (кишковопорожнинні, кільчасті черви, ракоподібні, хордові, крім ланцетника).
Внутрішньоклітинне травлення — субстрат — надходить у клітину, де розщеплюється ферментами цитоплазми або за участі лізосом, а також у травних вакуолях (піноцитоз, фагоцитоз) одноклітинних та нижчих багатоклітинних організмів. Зовнішньоклітинне травлення — ферменти, що синтезуються в клітинах, виділяються в зовнішнє середовище та розщеплюють речовини на значній відстані від клітин, які їх утворюють (кишковопорожнинні, кільчасті черви, ракоподібні, хордові, крім ланцетника).
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Передній. Рот, ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок. Механічна і початкова хімічна обробка їжіСередній. Тонка кишка, підшлункова залоза, печінка. Завершальне перетравлення і всмоктування поживних речовин у кров і лімфу. Задній. Товстий кишечник, пряма кишка, анальний отвір або клоака. Формування і виділення неперетравлених залишків їжі. Відділи травної системи: