Презентація "Пам'ятаємо минуле заради майбутнього"

Про матеріал

"Хто має школу,той має нарід"(Кость Левицький).У презентації розміщені матеріали про історію навчального закладу-Радехівську ЗОШ I-III ст.№1.У школі створено музей "Рідна школа",який складається з двох кімнат:"Історія школи","У борні за волю України"(про випускників школи-воїнів АТО).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект :«Пам’ятаємо минулезаради майбутнього»

Номер слайду 2

У Радехівській ЗОШ I-IIIст.№1 вчителями і учнями створено музей “Рідна школа”. Вихованці краєзнавчогогуртка готують і проводять екскурсії для учнів і випускниківшколи ,а також батьків і дітей.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Музей-це минуле,це історія, це душа, це серце наших предків, а для нас – величавий храм, куди ми повинні входити з побожністю, а виходити з найглибшим поважанням і гар’ячою любов’ю до всього того, чим жили наші батьки, діди і прадіди, що ми повинні нести зі собою, як заповіт, і чому повинні вчитися і всі ми, і покоління наших нащадків, поки стоїть земля і світить сонце, Дмитро Яворницький.

Номер слайду 5

Основний зміст краєзнавчого гуртка “Рідна школа” полягає у залученні молодого покоління до вивчення та збереження історико – культурної спадщини свого народу, у формуванні освіченої творчої особистості та сприянні відродженню і розбудові національної системи освіти як найважливішої ланки виховання свідомих громадян Української держави;організувати дослідницьку діяльність згідно з тематикою музею, облік музейних матеріалів.

Номер слайду 6

Головні завдання: - сприяти удосконаленню навчально – виховного процесу школи, розширенню і поглибленню загальноосвітньої і професійної підготовки учнівської молоді засобами позакласної, позашкільної роботи, розвитку їх творчих інтересів до пошукової роботи, краєзнавчої, художньо – естетичної; - вивчати історію рідної школи.

Номер слайду 7

Епіграф роботи гуртка “Рідна школа”:“Знай сьогодення, вивчай минуле, пам’ятатимутьтебе у майбутньому.”

Номер слайду 8

Вихованці краєзнавчого гуртка

Номер слайду 9

Керівник гуртка. Боруцька Оксана Іванівна

Номер слайду 10

Робота у гуртку

Номер слайду 11

Підготовка до екскурсій

Номер слайду 12

Проведення гуртківцями екскурсій

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Поїздки гуртківців по визначних місцях України. Карпати. М. Верховина

Номер слайду 15

Карпати. Буковель

Номер слайду 16

Золочівський Замки України

Номер слайду 17

Підгорецький

Номер слайду 18

Оле. СЬКИЙ замок

Номер слайду 19

ЗБАРАЖ

Номер слайду 20

Хотин

Номер слайду 21

Кам*янець - Подільський

Номер слайду 22

Луцький замок

Номер слайду 23

Зустріч з поетесою. Галина Свічановською

Номер слайду 24

Участь у Радехівському Євромайдані

Номер слайду 25

Зустріч з учасником АТОКолишнім учнем нашої школи

Номер слайду 26

Поїдка на Личаківський цвинтар до могили народного артиста України ,нашого земляка ,колишнього учня Радехівської ЗОШ I-IIIст.№1 Ігоря Білозіра

Номер слайду 27

Святкування Андріївськихвечорниць

Номер слайду 28

Наші нагороди2011-2012 н/р. – грамота за зайняте II місце у районному конкурсі “ Моя Україна ” ; тема “ Обряди,звичаї і традиції українців “;2012-2013 н/р – диплом за участь у обласному конкурсі “ Непізнана історія мого краю “ ; тема“ Історико – культурні надбання Радехова “ ;-2014-2015 н/р. – грамота за зайняте I місце у районному конкурсі “ Сторінками історії “ напрям “ Розвиток дитячого туризму та краєзнавства на Львівщині (1940-2014рр)” .

Номер слайду 29

“ Хто має школу. Той має рід “Кость Левицький

Номер слайду 30

Складний шлях творення і розвитку пройшла наша школа, виконуючи важливе соціальне замовлення не лише навчання, але й формування національної свідомості і пробудження нашого народу до боротьби за своє утвердження як нації. Оглядаючи етапи розвитку шкільництва в м. Радехові , як важливого елементу інтелектуального зростання його мешканців, кожна суспільно-політична система і пануючий лад намагалися підпорядкувати його в першу чергу своїм інтересам.

Номер слайду 31

Початок розширення шкільництва в м. Радехові поклала крайова рада шкільна, яка своїм Розпорядженням від 2.05.1973р визнала школу повшехну статовою з двома вчителями. В 1875р. школа стала 4 класовою, в якій працювало 4 вчителі. Директором школи був призначений Леон Мочарський. 21.03.1893р. Рада Гмінна прийняла рішення про перетворення 4 класової школи у 6-ти класову. На кінець 1892/93н.р. в школі навчалося 487 учнів, з них: -римо-католиків -115, -греко-католиків-171, - євреїв -201. На 16 вересня 1898р. в одинадцяти класах навчалося 581учнів. Навчання велося польською мовою.

Номер слайду 32

З утворенням Західно - Української Народної республіки 1.11.1918 р. навчання в школі почали проводити українською мовою . Однак 21.05.1919р., коли Радехів був зайнятий поляками, процес українізації припинився. Польський уряд обмежував право українців здобувати рідною мовою.7-ми класова повшехна школа розміщувалась по вул. Львівській(теперішнє приміщення центральної лікарні). Викладали польською мовою. Українська мова як предмет вивчалась,починаючи з 2класу. З її учителів 1925/26 н.р. (директор школи Шустер Владислав) лише 3 були українцями.

Номер слайду 33

Починаючи з 1927р. поряд з польською школою у Народному домі відкривається приватна 7-ми класова школа ім. Т. Шевченка з українською мовою навчання,де навчалося понад 200учнів. (<<Рідна школа>>). Про історію <<Рідної школи >>ви можете довідатися, відвідавши музей рідної школи, який знаходиться в приміщенні районної бібліотеки. Керує музеєм колишня вчителька укр. мови і літератури Гось Надія Богданівна - голова районної філії «Союзу українок»,депутат районної ради .

Номер слайду 34

З приходом 1939р радянської влади,7-ми класова повшехна школа була реорганізована у десятирічку, <<Рідна школа>> ліквідована, а її учні переведені у десятирічку. Середня школа отримала нове приміщення (колишнє староство ) по вул. А. Шептицького . Під час німецької окупації в приміщенні по вул. Львівській містилась торговельна школа. З 1 вересня 1944р. в цьому приміщенні була відновлена середня школа і першим її директором 6 вересня 1944р . було призначено відомого педагога Головчука Івана Матвійовича, який на протязі року зумів налагодити навчально-виховний процес і залучити до навчання майже всіх дітей шкільного віку.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

З переходом на кабінетну систему було обладнано 20 навчальних кабінетів і майстерень ,поповнення їх новим обладнанням і меблями дало можливість педагогічному колективу активізувати навчально-виховний процес . Школа стала опорною з методичної роботи Львівського інституту удосконалення учителів та Центрального науково – дослідного інституту . Педагогічний колектив школи вдало провів експеримент по навчанню дітей - шестиліток і запровадження нових навчальних планів і програм . Школа мала вагомі спортивні досягнення ,учні брали активну участь у краєзнавчо – туристській роботі . Педагогічний колектив проводив значну роботу по педагогізації батьків , залученню учнів до трудової діяльності та вихованню моральних якостей в учнів . Як результат , постійно знижувались правопорушення учнів та злочинність . З 1944 по 1998 р . у школі здобули середню освіту понад 5000 учнів . Багато з них отримали вищу освіту ,працювали і успішно працюють і різних галузях економіки і суспільного життя .

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Перший повоєнний випуск 1946 рік. З 1944 по 1998 рік середню освіту здобули понад 5000 учнів. Першим медалістом школи був:Іщук Ю. Л. – срібна медаль, 1949 р. Першим золотим медалістом: Баса Маркіян Лаврентійович, 1961 р. Нагороджено золотими і срібними медалями 342 випускники.

Номер слайду 39

Школа гордиться своїми випускниками ,такими як : Ганіткевич Я. В., доктор медичних наук ,професор ;Іщук Ю. Л., доктор технічних наук ,професор;Синицький Я. М. – кандидат фізико-математичних наук,доцент ;Антонюк Р. З., кандидат фізико-математичних наук ;Квасниця Л. А., кандидат медичних наук ;Максимець В. Г., кандидат медичних наук ;Рудий В. П. – кандидат філологічних наук;Магеровський Ю. В., кандидат медичних наук ;Іськів В. П.,кандидат історичних наук ;Брандер В. В., кандидат технічних наук;Цвікілевич О. С.,кандидат технічних наук;Шморгун В. В., кандидат технічних наук;Твердохліб Є. Г., кандидат медичних наук;Січевлюк В. А. – кандидат економічних наук;Думанчук Н. Я.- кандидат біологічних наук . Павелків Р. В – професор, доктор психологічних наук ,заслужений працівник освіти України,академік АН вищої школи України ;

Номер слайду 40

1961 р. – Ігор Білозір став учнем першого класу Радехівської середньої школи .1968 р . – вступив до музичної школи , щоб навчитись гри на акордеоні . В старшому шкільному віці почав писати музику та вірші . Створив свій перший вокально – інструментальний ансамбель “Весняні квіти” , до якого входили його однокласники .1970 р . – Ігор Білозір вступив до Львівського музично – педагогічного училища . Під час навчання створив вокально – інструментальний ансамбель “Вікторія” .1974 р . – після закінчення училища почав свою трудову діяльність на посаді вчителя у Корчинській сільській школі .1975 р. – вступає на диригентський факультет Львівської консерваторії імені М. Лисенка.1977 р . – Ігор Білозір одружився з Оксаною Розумкевич . Ці люди знайшли себе в музиці . Пісні того періоду Ігор присвячував своїй коханій дружині ,писав тільки для її голосу . У серпні цього ж року , на базі Львівського автобусного заводу молодий композитор зі своїм другом Романом Лозинським створили самодіяльний ансамбель “ Ритми Карпат “ , основу репертуару якого складала українська пісня .1979 р . – Ігор Білозір очолив ансамбель “ Ватра “ . В цьому ж році цей колектив вийшов на професійну сцену , де й розпочав свій нелегкий шлях у велике мистецтво. 1988 р. – Ігор Білозір вступив на композиторський факультет Львівської державної консерваторії ім. Лисенка .

Номер слайду 41

1997 р . – за написані музичні твори, за пропагування та популяризацію української пісні ,активну участь в культурно-мистецькому житті Львова та України, плідну допомогу молодим виконавцям й талановитим дітям композиторові і співаку Ігореві Білозіру 22 серпня Указом Президента присвоєно високе звання Народного артиста України .2000 р.- у ніч з 8 на 9 травня у центрі Львова , на проспекті Тараса Шевченка , на тоді відкритому майданчику кафе “ Цісарська кава ” , стався умовний злочин ,в наслідок якого загинув відомий композитор ,Народний артист України Ігор Білозір. Щорічно всі учні Радехівської ЗОШ I-IIIст. №1 , школа мистецтв , музична школа ім . Ігоря Білозіра відвідують могилу на Личаківському цвинтарі , читають вірші про нього, співають його пісні.

Номер слайду 42

За період діяльності закладу педагогічний колектив очолювали:1944-1945 рр. – Головчук Іван Матвійович1945-1948 рр. – Швець Яків Васильович1948-1952 рр. – Загородній Павло Васильович1953-1959 рр. – Ковальчук Микола Вікентійович1959-1988 рр. – Ліцовський Михайло Якович1988-1991 рр. – Іпатюк Василь Давидович1991-1997 рр. – Комарницький Омелян Михайлович1997- 2000 рр. – Тиркала Михайло Іванович. З 2000 року директором школи є Ференс Марія Василівна

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Започатковано вивчення курсу «Сходинки до інформатики» з 2005 р.Інформаційно-технологічний профіль 2010-2011 навчальний рік. З 2011навчальному році учні початкових класів включилися в об’єднання «Квіткова країна»В школі працюють педагоги: Вищої кваліфікаційної категорії – 34І кваліфікаційної категорії – 12ІІ кваліфікаційної категорії – 7 Звання «Вчитель-методист» присвоєно 4 педагогам, «Старший вчитель» - У 2009 році школа пройшла державну атестацію.

Номер слайду 45

ГІМН РАДЕХІВСЬКОЇ ЗОШ №1 Слова М. О. Твердохліб музика З. Д. Знака. Веде нас школа у країну знань. Добра і справедливості навчає Сюди ідім щоденно без вагань. Нас на уроки дзвоник закликає. Приспів: Хай наша школа в успіхах цвіте І славиться вона завжди і всюди. Хай осяває сонце золоте І хай вона благословенна буде. Дають знання тут з різних дисциплін. Учителям – повага й вдячність щира. Нехай благословляє Божий Син. В навчанні й праці зміцнює нас віра. Приспів. Хай наша школа славиться між шкіл. Вона - і велич, і знання, й підмога. Навчався тут і Ігор Білозір. Звідси в життя прокладена дорога. Приспів. Виводь же, школо, на широкий шлях,І доля усміхнися кетягом калини. Про тебе пам'ять житиме в віках. Ти є одна з шкіл нашої Вкраїни. Приспів.

pptx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
1068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку