Презентація "Полімери"

Про матеріал
Матеріал презентації можна використовувати як на позакласних заходах, та і на підсумкових уроках з теми "Зміна агрегатного стану речовини." Дуже корисно переглянути цю презентацію під час обговорення екологічних питань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

полімери. Робота учениці 4(8)-Б класу КУ Сумська гімназія №1 Попадинець роксолани. Вчитель фізики Казбан Тетяна

Номер слайду 2

Що таке полімери?Мене ця тема зацікавила тим, що полімери – це надзвичайно цікаві речовини, над якими працюють багато вчених. Будь-який полімер — це високомолекулярна сполука. До складу його частинок входить величезна кількість ланок, між якими є хімічні зв’язки. Полімери можуть бути синтетичними і природними. До синтетичних відноситься полістирол, поліпропілен і поліетилен. Природні — це нуклеїнові кислоти і білки.

Номер слайду 3

Історія виникнення

Номер слайду 4

Історія виникнення. Термін “полімерія” був введений у науку І. Берцеліусом у 1833 для позначення особливого виду ізомерії, при якій речовини (полімери), що мають однаковий склад, володіють різною молекулярною масою, наприклад етилен і бутилен, кисень і озон. Такий зміст терміна не відповідало сучасним представленням про полімери. “Щирі” синтетичні полімери на той час ще не були відомі.

Номер слайду 5

Використання

Номер слайду 6

використання. Полімери вже давно стали звичайними виробами та продукцією, сьогодні просто неможливо уявити свій побут без яскравих та барвистих пакетів, зручних пластикових ємностей для продуктів, утримувачів для чашок, деталей різних механізмів тощо. Але поряд зі звичними виробами, із полімерів виробляють і зовсім несподівану продукцію, яка вражає рішеннями та виконанням.

Номер слайду 7

Пластикові грошіПапір вимагає вирубування величезної кількості дерев. Тому в Австралії, де широко розвинена програма захисту навколишнього середовища, вже понад двадцять років випускають пластикові гроші: валюта виходить довговічною, практичною та зручною. Побачивши такий приклад, полімери почали застосовувати для випуску грошей у Румунії, В'єтнамі та Новій Зеландії

Номер слайду 8

Таблички для худоби. Багато країн світу, нарівні з довкіллям, приділяють увагу тваринам. До сімдесятих років минулого століття, фермери таврували свої стада традиційним способом, прикладаючи розпечене тавро до шкіри. Компанії захисту тварин домоглися заборони на такі знущання і сьогодні невеликі пластикові таблички кріплять до вух корів, баранів, лам та іншої худоби. Це безболісно, ​​гігієнічно та просто.

Номер слайду 9

Білкова їжа для тварин. У Фінляндії вчені пішли ще далі і вигадали особливу технологію вирощування білкових мікроорганізмів на полімерах. Отримані мікроби допомагають синтезувати компоненти кормів для птахів та свиней. Корм складається з білкового полімеру. Таким чином виходить дешева та якісна, поживна їжа.

Номер слайду 10

Вплив полімерів на життєдіяльність людини

Номер слайду 11

Вплив полімерів на життєдіяльність людини. Широке застосування полімерних і синтетичних матеріалів, з одного боку, приводить до економії природніх ресурсів і росту продуктивності праці, з іншого боку, збільшується можливість впливу на людину шкідливих факторів цих матеріалів.

Номер слайду 12

Вплив полімерів на життєдіяльність людини. Лікарями лікувально-профілактичних установ при встановленні діагнозу алергічних, гострих респіраторних та інших захворювань береться той факт, що їх причиною може послужити контакт людини з полімерними і синтетичними матеріалами на виробництві і в побуті. При цьому без вияв­лення і усунення шкідливого фактору не досягається належний ефект від лікування.

Номер слайду 13

Вплив полімерів на життєдіяльність людини. Почастішали випадки захворювань у людей при носінні окремих видів синтетичного одягу, взуття, при використанні засобів для чистки і миття предметів домашнього користування, косметики. Застосування у побуті синтетичних миючих засобів, шампунів та інших товарів хімії /фарб, лаків, клеїв/, а також використання синте­тичного одягу, штучної шкіри, галантерейних виробів з полімерних мате­ріалів можуть викликати локальні подразнення шкіри і утворення виразок.

Номер слайду 14

Цікаві факти про пластик

Номер слайду 15

Цікаві факти. Відомо, що поліуретан в природі не розкладається. І це може обернутися екологічною катастрофою для всієї планети. Можливо, вирішити проблему допоможуть гриби, нещодавно виявлені вченими в Еквадорі. Унікальність цих грибів у тому, що вони харчуються поліуретаном.

Номер слайду 16

Цікаві факти. Різні види пластику розкладаються по-різному, але цей процес займає від 100 до 400 років. В океанах нашої планети вже утворилося п’ять величезних плям для сміття, розмірами порівнянних з найбільшими островами Землі – два в Тихому океані, один в Індійському і ще два в Атлантичному океані. Єдиний спосіб позбавлятися відпрацьованої пластмаси без шкоди для екології – переробляти її, оскільки спалювання пластикових відходів веде до викиду в атмосферу величезної кількості токсичних речовин.

Номер слайду 17

Цікаві факти. Виробництво пластмаси безпосередньо пов’язано з видобутком корисних копалин. Більшість полімерів, необхідних для отримання пластику, виходить з нафти, кам’яного вугілля та газу. Так, для отримання 1.000.000.000 (одного мільярда) пластикових пляшок обсягом 1 літр потрібно близько 25.000.000 галонів нафти! І це при тому, що у розвинених країнах середньостатистична людина за рік купує близько 150 таких пляшок, а після використання їх викидає.

Номер слайду 18

Цікаві факти. З переробленого пластику можна виробляти різні вироби, від взуття та елементів декору до синтетичних тканин. Наприклад, 25-30 пластикових пляшок, належним чином перероблених, цілком достатньо для того, щоб зробити з високоякісної синтетичної тканини сукню або сорочку. А 50-70 пляшок цілком вистачить на куртку.

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Підбиваємо підсумки розділу 1
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
4268
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку