Презентація "Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність"

Про матеріал
Рекомендовано показ цієї презентації разом для батьків, учнів та педагогів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поради щодо спілкування з людьми, які мають інвалідність. Директор Новосілківського ЗЗСО І-ІІ ст. ім. М. Шашкевича Буської міської ради. Гуменна Ірина Станіславівна

Номер слайду 2

Через повномасштабне вторгнення росії, в Україні зросла кількість людей з інвалідністю.

Номер слайду 3

Важливо, щоб українці й українки знали і вміли спілкуватися з захисниками, які пережили важкі поранення і пекло війни.

Номер слайду 4

Травмовані бійці, медики, психологи та реабілітологи дають поради, як не треба реагувати, коли бачите військових з видимими травмами та протезами.

Номер слайду 5

“Ми зараз постійно зустрічаємо людей на колісних кріслах та з протезами. Якщо це військовий і ми зустрічаємося поглядом, я спокійно дивлюся в очі, прикладаю руку до серця і трохи схиляю голову на знак вдячності. І вчу цього доньку. Нам важливо говорити з дітьми про те, як поводитися з людьми з інвалідністю. Щоб вони не відчували надмірної уваги, а відчували нашу повагу”, – наголошує дитяча й сімейна психологиня Світлана Ройз.

Номер слайду 6

Для початку дорослим самим потрібно усвідомити свої почуття – тоді ми зможемо допомогти їх усвідомити дитині. І дорослим нормально відчувати страх і біль – але потрібно знати, як реагувати.

Номер слайду 7

Для дитини до 7 років природно питати про щось уголос, бути безпосередньою в реакціях. Насправді краще, якщо діти нас запитають про те, що для них незрозуміло. Але важливо, щоб це було не в присутності людини, якої це стосується. Саме тому краще говорити заздалегідь.

Номер слайду 8

При розмові з маленькими дітьми наведіть не дуже коректний приклад, але зрозумілий для дитини. Запитайте, чи бувало таке, що з її улюбленою лялькою відбувалося щось сумне – і вона дуже хотіла її врятувати, полікувати, тож замість втраченої ніжки чи ручки брала деталі, що залишились від інших ляльок. Людям, які втратили кінцівки від хвороби, аварії чи війни, допомагають протези – спеціально для них розроблені засоби, що можуть замінити руку чи ногу.

Номер слайду 9

Під час війни чимало людей втратили кінцівки. Це боляче і страшно, і людині потрібно вчитися заново ходити, рухатися. Це навчання того, що людина раніше вже вміла, але можливо, коли вона повертається додому, доведеться змінювати життя, наприклад, міняти професію.

Номер слайду 10

І потрібно багато сил, мужності й підтримки, щоб це зробити. Для того, щоб люди могли знов рухатися, винайшли протези.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вони бувають дуже різними – на деяких можна танцювати, бігати, стрибати і навіть відчути доторки

Номер слайду 13

Іноді люди з інвалідністю (одразу називаємо саме так, не застосовуємо евфемізмів) пересуваються на кріслах колісних. Уявіть, як їм може бути незручно підійматись у ліфті, заходити в транспорт та магазини. І нам потрібно зробити наші дороги та міста такими, щоб всім було комфортно.

Номер слайду 14

Коли ми зустрічаємо когось, хто має незвичний для нас вигляд, нам хочеться його роздивитися. Але для самої людини це може бути неприємно.

Номер слайду 15

Тому дорослим слід пояснити дітям: “Намагайся поводитися природно. Перед тобою людина. Незвично – не означає небезпечно чи погано”.

Номер слайду 16

Якщо бачимо воїна з протезом чи на кріслі, можемо виказати йому вдячність – сказати “дякую” чи прикласти руку до серця.

Номер слайду 17

Що може допомогти ввести дитину в цю тему:

Номер слайду 18

Герой 7 сезону мультсеріалу “Щенячий патруль”.

Номер слайду 19

Герой мультсеріалу “Мопсики-приятелі”.

Номер слайду 20

Мультфільми серії “Як приборкати дракона” (головні герої – Гикавка з протезом ноги й Беззубик із протезом на частині хвоста – стали вожаками для людей і драконів).

Номер слайду 21

Мультфільм “У пошуках Немо” (головний герой, рибка Немо, народився з маленьким плавничком).

Номер слайду 22

Короткометражний мультфільм “Скарлетт” (про дівчину, у якої після хвороби було ампутовано ніжку і яка знову почала танцювати й стала допомагати іншим).

Номер слайду 23

Короткометражний мультфільм “Подарунок” (про те, як мама подарувала синові песика з трьома лапками – і як песик зміг допомогти хлопцю).

Номер слайду 24

Короткометражний фільм (12+) “Цирк метеликів”, 2009 рік. Головну роль там грає Нік Вуйчич.

Номер слайду 25

Не кажіть «Одужуй!». Якщо зустріли людину з протезом у публічному місці, то, ймовірно, вона вже одужала. А втрачена кінцівка, на жаль, вже не відросте навіть якщо ви цього будете бажати від щирого серця;

Номер слайду 26

І найстрашніше для них відчуття — це жалість. В цей момент вони відчувають себе не героями-захисниками, а неповноцінними каліками. Занадто велика увага до них є теж некомфортно, коли люди озираються навздогін.

Номер слайду 27

Не витріщайтеся! Не варто пильно розглядати людину з вадою обличчя чи з протезом. Навіть тоді, коли вам її дуже шкода і ви їй дуже вдячні. Це заставляє ніяковіти й почуватися не комфортно;

Номер слайду 28

Не розпитуйте. Інколи люди запитують про історію поранення чи травмування або про деталі реабілітації. Не всім приємно згадувати цей досвід, тому спершу варто запитати: чи комфортно людині розмовляти про досвід поранення чи реабілітації.

Номер слайду 29

Не уникайте. Є чимало людей, котрі ніяковіють чи почуваються незручно, коли зустрічають когось з вадами обличчя чи з протезом. Люди не знають як поводитися, не знають про що говорити. Травмовані чи протезовані люди є повноцінними членами нашого суспільства, а дуже часто з особливими заслугами. Їх не можна уникати.

Номер слайду 30

Поговоріть з вашими дітками. Найкраще завчасно. Діти часто поводяться безпосередньо. Поясніть їм, що таке протез та звідки він з'явився. Це допоможе вам уникнути незручних ситуацій, коли ви зустрінете когось з вадами обличчя чи з протезом.

Номер слайду 31

Комунікуйте. Людські стосунки й людські реакції — це завжди індивідуально. Не можливо напрацювати вичерпний перелік ситуацій і рекомендацій на всі випадки життя. Проте, є одне універсальне правило: про будь-яку дію чи намір варто спочатку запитати. І тільки після отриманої згоди можна продовжувати розмову, підбадьорювати, співчувати чи допомагати. А, можливо, буде краще разом помовчати.

Номер слайду 32

Міністерство охорони здоров’я України та благодійний фонд «Protez Foudation» підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю. Його метою є консолідація зусиль щодо благодійної діяльності в частині протезування.

Номер слайду 33

Більше сотні українських громадян та військових вже отримали допомогу від благодійного фонду «Protez Foundation»

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Наші воїни хочуть жити повноцінним життям і докладають максимум зусиль, щоб бути такими як і раніше. От, українські герої на протезах підкорили вулкани Ісландії

Номер слайду 36

Так п’ятеро ветеранів: Олександр «Саня» Швецов (38 років), Євген «Женя» Смага (36 років), Олексій «Льоша» Бурлаков (35 років), Анатолій «Толік» Кірда (60 років), Денис «Денчик» Шеренговський (29 років), – постановили собі пройти Чорногірським хребтом і вийти на Говерлу.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Загальні правила. Якщо не знаєте як спілкуватися з людиною, яка має інвалідність, запитайте у неї, як їй буде зручніше;Будьте собою;Пам’ятайте, що незалежно від того, має людина інвалідність чи ні, усі люди різні, тому загальні правила не є однозначними, потрібно шукати окремий підхід до кожної особи;У спілкуванні з людиною з інвалідністю необхідно враховувати не лише її індивідуальні особливості, стан здоров’я, але також умови зовнішнього середовища;Намагайтеся розмовляти з такою людиною зрозумілою їй мовою;Спілкування має бути збалансованим, тобто для встановлення дружніх та довірливих стосунків потрібно спілкуватись на різні теми, не обмежуючись лише робочими справами, поділяти спільні інтереси. Якщо планується спільне дозвілля, запрошуйте усіх та потурбуйтесь про те, щоб усі могли гарно відпочити та не мали проблем у спілкуванні;Зважаючи на індивідуальні особливості людини та умови, у яких вона перебуває під час розмови, використовуйте різні форми спілкування з нею: усне та письмове. Таким чином, обидві сторони зможуть висловити свою думку та зрозуміти один одного;Уникайте вживання ярликів на кшталт «інвалід», «жертва», «неповноцінна» людина, «каліка», «відсталий», «хворий», «даун». Використовуйте нейтральні слова та вислови, на кшталт: «людина, яка перенесла…», «людина, яка має…»;

Номер слайду 40

Під час розмови з людиною, яка має інвалідність, звертайтесь безпосередньо до неї, а не до супроводжуючого або сурдоперекладача, які присутні при розмові;Якщо Ви знайомитесь з людиною, яка має інвалідність, цілком природно потиснути їй руку: навіть тим, кому важко рухати рукою або хто користується протезом;Будьте терплячими, гнучкими та готовими підтримати людину;Будьте уважними у спілкуванні, поважайте співрозмовника;Якщо людині потрібно більше часу для виконання якогось завдання, не підганяйте її, будьте терплячими. Перед початком роботи важливо чітко пояснити яким має бути результат, запитати чи зрозуміло як треба виконувати роботу. Якщо ж ні, тоді людині необхідно у зрозумілій для неї формі пояснити як саме виконувати завдання;Не варто нав’язувати свою допомогу, краще від самого початку дізнатись у людини якої саме допомоги вона потребує;Якщо Ви пропонуєте допомогу, чекайте поки її приймуть, а потім запитайте що і як робити;Якщо ж людина відмовилась від Вашої допомоги, поважайте її вибір, пам’ятайте, що особиста свобода важлива для кожного;З першого робочого дня варто сказати людині, що вона може звернутись за допомогою і не потрібно цього соромитись. Якщо є можливість, знайдіть наставника або колегу, який допоможе адаптуватись до нового колективу. Варто організовувати щотижневі зустрічі колективу, на яких буде заохочуватись робота працівників та надаватиметься зворотній зв’язок для підтримання безпечних та комфортних умов, що відповідають індивідуальним потребам людини та забезпечують ефективне виконання робочих обов’язків;Пам’ятайте, що інвалідний візок – це частина недоторканого простору людини з інвалідністю, тому не опирайтеся на нього. Фокусуйтеся не на інвалідності людини, а на її особистості, або на проблемі, яку Ви з нею обговорюєте;Якщо Ви не знаєте що робити, запитайте!Якщо це можливо, розташуйтеся так, щоб Ваше обличчя було на одному рівні з обличчям співрозмовника;

Номер слайду 41

Використані джерела: Zahid.nethttps://news.obozrevatel.com/ukr/society/vijskovi-rozpovili-yak-ne-treba-reaguvati-na-lyudej-iz-protezami-7-porad-vid-nezlamnih.htmhttps://znaj.ua/press-release/447899-trom-ukrajinskim-viyskovim-vstanovili-innovaciyni-protezi-u-ssha-z-detalyami-pro-boyovi-zavdannyahttps://news.telegraf.com.ua/ukr/ukraina/2024-03-03/5837778-yak-shvidko-oformiti-bezkoshtovniy-protezhttps://www.bbc.com/ukrainian/features-63004666https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3582785-zbrehav-so-mau-odin-protez-a-ne-dva.htmlhttps://naiu.org.ua/z-protezamy-ta-avtomatom-istoriya-ukrayinskogo-voyina-vasylya-shtefka/https://simya.com.ua/yak-zvertatysya-do-vijskovyh-z-protezamy/та інші.

pptx
Додав(-ла)
Гуменна Ірина
Додано
26 квітня
Переглядів
63
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку