Презентація "Мова моя калинова"

Про матеріал
Презентація для батьків про виховання бажання знати і вивчати свою рідну мову, свої традиції, свою культуру
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова моя калинова. Рудська гімназія

Номер слайду 2

Буду я навчатись мови золотої…У трави – веснянки, у гори крутої,В потічка веселого, що постане річкою,В пагінця веселого, що зросте смерічкою.

Номер слайду 3

Українська   мова  є   державною  мовою   нашої  країни,   що закріплено в статті 10 Конститу­ції України. «Державною мовою в Україні є україн­ська мова. Держава    забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Номер слайду 4

Українською мовою розмов-ляють приблизно 45 мільйонів осіб

Номер слайду 5

Ще в 1574 році було розпочате книгодру­кування українською мовою і створено перший буквар.

Номер слайду 6

Любіть рідну мову. Мова-краса спілкування,Мова-як сонце ясне. Мова-то предків надбання. Мова-багатство моєМова-державна перлина,Нею завжди дорожіть: Без мови немає країни –Мову, як матір, любіть! Ф. Пантов

Номер слайду 7

Ніжна, мила, світанкова,Ясна, чиста, колискова,Мелодійна, дзвінкотюча,Дивна, радісна, співуча,Лагідна, жива, казкова,Красна, чарівна, шовкова,Найдорожча, добра, власна,Мудра, сонячна, прекрасна,Солов’їна, барвінкова. Українська рідна мова.

Номер слайду 8

Ти постаєш у ясній обнові,Як пісня, линеш рідне слово. Ти наше диво калинове. Кохана материнська мово! Дмитро Білоус

Номер слайду 9

Солов'їну, барвінкову, Колосисту — на віки — Українську рідну мову В дар мені дали батьки. Берегти її, плекати Буду всюди й повсякчас,— Бо ж єдина — так, як мати,— Мова в кожного із нас! Л. Забашта

Номер слайду 10

Вислови відомих українських письменників про мову

Номер слайду 11

Номер слайду 12

"Мова – далеко не тільки “засіб спілку-вання”, тобто передачі “вже готових думок”, як нас усіх учили в імперській школі. Куди серйозніша її місія – бути способом народження тих думок: коли “нема мови”, людині просто-напросто “нема чим думати”."Оксана Забужко

Номер слайду 13

Щоб любити – треба знати, а щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити.(Василь Сухомлинський)

Номер слайду 14

"Найбiльше i найдорожче добро кожного народу - це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя i своï сподiванки, розум, досвiд, почування“. Панас Мирний

Номер слайду 15

"Мова - це не просто спосiб спiлку-вання, а щось бiльш значуще. Мова - це всi глибиннi пласти духовного жит-тя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу" Олесь Гончар

Номер слайду 16

"Поки живе мова – житиме й на-род, яко національність ... От чому мова завжди має таку ве-лику вагу в національному ру-хові, от чому ставлять її на пер-ше почесне місце серед головних наших питань" Іван Огієнко‎

Номер слайду 17

"А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У ïх народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди"Тарас Шевченко. "Передмова до нeздiйсненного видання "Кобзаря"

Номер слайду 18

Казка про мову. Вікторія Онопрієнко Цю казку розповідала в дитинстві мені бабуся, а вона почула її від своєї бабусі… Колись, дуже давно, жив на землі народ. Було це сильне, красиве і могутнє плем’я. Вони дружно працювали, виро-щували врожаї, рибалили, полювали, розводили худобу. Заможно жили ці люди. Та була у них одна велика біда: не мали вони мови. Зовсім не могли розмовляти, співати пісень, не могли сваритися, вимовити слів радості і любові, тому посмішка рідко торкалася їхніх облич. А винні в цьому були вони самі. Багато років тому цей народ образив добру фею-Мову, і вона, гірко зітхнувши, назавжди пішла від них, забравши з собою слова-квіти. Оніміле плем’я давно пошкодувало, що скоїло таке, та часу назад не повернеш, помилки не виправиш. У тому племені, по-сусідству, жила дівчинка з довгою косою, добрим серцем і великими, як небо, очима, та хлоп-чик, який чудово грав на сопілці. Хлопчик часто заходив до сусідів, щоб подивитися на прекрасні вишиванки дівчи-нки, а вона заслухалася його грою. Бачачи, як тяжко горює їхній народ без мови, діти самі теж переживали, бо не могли висловити своїх думок і почуттів. Хлопчик надумав відшукати Мову, попросити у неї вибачення за свій народ і повернути втрачені слова-квіти. Дівчинка вирішила піти з ним, бо одна голова — добре, а дві — краще. Та як же вони обізвуться до Мови, як скажуть, чому прийшли? Дівчинка вишила їхнє прохання на рушникові, він вийшов прекрасним, а хлопчик спробував домовитись через гру на сопілці. І полилась чарівна мелодія, якою всі заслухалися. Чи довго шукали фею діти, чи ні, того ніхто не знає. Знайшли її серед величезного поля, засіяного квітами-словами, які вона доглядала. Від пахощів цих квітів запаморочилася голова у дітей, а з вуст полилася пісня. Діти показали свої дари. Побачивши рукоділля дівчинки, почувши гру хлопчика, Мова все зрозуміла без слів. Взяла цілі оберемки своїх чарівних, запашних, різнокольорових слів і пішла за дітьми, понесла Мову людям. З низько схиленими головами, з пошаною зустрічало плем’я Мову. Радості не було меж. Вдихнули люди аромат чарівних квітів… і заговорили, заспівали від щастя. З того часу бережуть вони слова-квіти, шанують Мову, як найбільший, найкоштовніший скарб.

Номер слайду 19

Народні прислів’я. Птицю пізнати по пір'ю, а людину по мові. Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. Рідна мова – не полова: її за вітром не розвієш. Слово до слова – зложиться мова.

Номер слайду 20

Утвори прислів’я Гостре словечко як ліхтар без світла. Не кидай слова коле сердечко. Голова без розуму на вітер.

Номер слайду 21

То ж вивчайте рідну мову. Вже тепер з маленьких літ. Українське наше слово. Хай звучить на цілий світ!Хай лунає мова в світіПовна сили і тепла,Не цурайтесь мови, діти,Не замутьте джерела!

Номер слайду 22

"Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта" Олесь Гончар

Номер слайду 23

Велична, щедра і прекрасна мова, Прозора й чиста, як гірська вода. Це України мова барвінкова, Така багата й вічно молода. Вимовляю кожне слово, Кожне слово, наче спів. Найдорожча рідна мова, Мова діда і батьків.

Номер слайду 24

http://skarbnu4ka.com/kazka-pro-movu/літератураhttps://mala.storinka.org/вислови-про-українську-мову.htmlhttp://slovokalinove.blogspot.com/2010/11/blog-post.htmlhttps://www.google.com.ua/search?client=opera&hs=AE2&biw=1504&bih=751&tbm=isch&sa=1&ei=DSo7 XNva. PLCrrg. Sero. CIDA&q=перший++буквар&oq=перший++буквар&gs_l=img.3..0j0i8i30j0i24l4.52611.56725..57099...0.0..0.205.1660.1j12j1......0....1..gws-wiz-img.....0..0i67.8 EHhps. KFs5 M#imgdii=Yq. B9y. MPcf_yi. SM:&imgrc=G4d5 Dn. LEt32m. MM:https://www.google.com.ua/search?q=українська+мова+калинова+барвінкова&client=opera&tbm=isch&tbs=rimg: Ca. QBPNu. ZH9 L-Ijh254 Yl. J4moniax-n. Mg. UFLwo48j. BOp. ZEXv. Qg. K1ag. Z-aw5 Ii. Jk. R7a5 L9 IUYgj1 M8 PJBk. K9p. MJLsre. Co. SCXbnhi. Uniaie. Ed. Jo. F6qaz. Ifg. Kh. IJJr. H6cy. BQUv. ARYYnax. Yn. Mmbkq. Egmjjy. ME6lk. Rex. FTjgk. Iwox4fio. SCd. CAr. Vq. Bn5r. DEZMMM0 Kn. YDv0 Kh. IJki. Im. RHtrkv0 R1 QAsd. WVtwhgq. Egkh. Ri. CPUzw8k. BHAyt. HB-ufr. NSo. SCWQr2kwkuyt4 EZr. Iv. D9h1 Hvm&tbo=u&sa=X&ved=2ah. UKEwj. Boe673erf. Ah. Vktos. KHYEl. AJYQ9 C96 BAg. BEBg&biw=1504&bih=751&dpr=1.25#imgdii=g. Hnxj. Qfip. P7 T6 M:&imgrc=-r. Vv1 Tovh. ZYr2 M:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Зінаїда
    Дякую! Дуже гарна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0