Презентація "Поведінка тварин"

Про матеріал
Презентація "Поведінка тварин" для учнів 7 класу. За підручником Біологія 7 клас, автор Л. І. Остапченко. Презентація містить поняття та терміни, що відповідають підручнику.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поведінка тварин, методи її вивчення. Л. Д.№5 «Спостереження за поведінкою тварин»

Номер слайду 2

Людина, що вперше починає досліджувати,замріяно дивиться вдалину, де дослідникпідкорює шлях до вершин пізнання. Ви також можете туди дістатись...Єдиний шлях - праця... Які якості потрібні людині, щоб стати дослідником?

Номер слайду 3

ПОВЕДІНКА ТВАРИН — сукупність виявів зовнішньої, переважно рухової активності тварин, спрямованої на встановлення життєво необхідних зв'язків організму з навколишнім середовищем.

Номер слайду 4

Асоціативний кущ до слова «поведінка»

Номер слайду 5

Етологія – наука, що вивчає поведінку тварин. Термін «Етологія» вперше використав 1859 року франц зоолог Ізідор Жофруа Сент-Ілер. Засновники етології: Ніколас Тінберген, Карл фон Фріш, Конрад Лоренц.

Номер слайду 6

Основні методи етології Спостереження – це метод цілеспрямованої фіксації досліджуваного явища з подальшим його аналізом (науковий спосіб збору інформації). Дистанційне спостереження (на тварину чіпляють мініатюрний радіопередавач і за допомогою спеціальних приймачів одержують від нього сигнал). Етограма (від грец. етос – норов і грамос -- записую), тобто реєстрація всієї послідовності поведінкових реакцій і поз особин певного виду.

Номер слайду 7

Основні методи етології Експеримент — це дослідницька діяльність, метою якої є вивчення причинно-наслідкових зв'язків, що передбачає виконання таких умов. У природних умовах експеримент часто використовують для дослідження знакових стимулів (зовнішній подразник, що спричиняє специфічну поведінкову реакцію у тварин). Годування пташенят мартина сріблястого що клює червону пляму на кінчику дзьоба одного з батьків, щоб отримати їжу

Номер слайду 8

Основні методи етології Моделі – штучні обєкти, що мають характерні ознакицих стимулів. Проблемні ящики – тварину поміщають у замкнену клітку, вийти з якої або отримати їжу можна тільки, виконавши певну дію (натиснути на важіль або педаль).

Номер слайду 9

Лабораторне дослідження №5 Тема: Спостереження за поведінко тварин. Подразник. Дія на тварину. Реакція тварини. Хід роботи. Оберіть будь-яку тварину на вибір; може бути домашній улюбленець (кіт, собака, папуга). Почніть спостереження, вивівши на нього певний час, зафіксуйте початок спостереження. Опишіть досліджувану тварину. Визначте, як тварини реагують на Їжу. Яка реакція тварин на сторонні звуки (стук, дзвін тощо). Як тварина реагує на появу іншого об’єкта або своє відображення у дзеркалі. Порівняйте отримані результати, зробіть висновки.Інструктивна картка. Час початку і закінчення спостереження:______________________Загальна характеристика тварини, що досліджується: Вид:__________Стать:________Вік:__________Кличка:______________Результати спостережень занесіть у таблицю:

Номер слайду 10

Експрес-тести1. Наука, яка вивчає поведінку тварин: а) екологія б) етологія в) ентомологія2. В основі поведінки лежить здатність організмів до:а) подразливості б) збудженню в) рефлексів3. Найпоширенішим методом дослідження поведінки є:а) експеримент б) спостереження в) моделювання4. Поведінкові реакції – це:а) годування б) вміння літати птахів в) линяння5. Серед комах найскладніша поведінка спостерігається у:а) коників б) метеликів в) термітів.6. Чи має поведінка тварин пристосувальне значення?а) так б) іноді в) ні.

Номер слайду 11

Рефлексія з використанням смайлів настрою

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати § 42. Скласти план експерименту, який можна провести вдома зі своїм домашнім улюбленцем (за бажанням).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 березня 2020
Переглядів
15755
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку