Презентація " Права дітей на прикладі казки " Дюймовочка"

Про матеріал
- через казкотерапію ознайомити учнів із власними правами на відповідних прикладах; - допомогти дітям усвідомити свою значимість і бажаність у школі і вдома; -сформувати людяність та гідність в оточуючому середовищі; - ввести в словниковий запас такі слова як права та обов’язки школяра та навчити їх правильно застосовувати у повсякденному житті; -виховувати повноцінну і толерантну особистість; -формувати вміння використовувати свої знання на практиці; -виховувати в учнів почуття патріотизму, свідомої громадської позиції, гідності, самоповаги, поваги до інших людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Права дитини на прикладі казки « Дюймовочка»

Номер слайду 2

Дитина має право на життя Жила на світі одна жінка. Вона не мала дітей, але дуже хотіла мати дитинку.Чаклунка дала їй ячмінне зернятко. Жінка посадила його в землю й воно швидко проросло. Із землі з'явилися два листочки й ніжне стебельце, на якому розквітла велика чудова квітка. Квітка розкрила свої пелюстки, а там сиділа крихітна дівчинка.

Номер слайду 3

Дитина має право на і’мя Вона була маленька – маленька, всього дюйм на зріст. Тому її так і назвали – Дюймовочка.

Номер слайду 4

Дитина має право на житло Добра жінка облаштувала їй житло. Красива лакована шкаралупа волоського горіха була їй колискою, блакитні пелюстки фіалок – ліжком, а пелюстка троянди – ковдрою. У шкаралупі спала вона вночі, а вдень гралася на столі. Жінка поставила на стіл тарілку з водою, виклала на краю тарілки вінок із колосків, так що стеблинки поринали у воду, а по воді плавала велика пелюстка тюльпана, на якій була Дюймовочка. Чудо, та й годі!

Номер слайду 5

Дитина має право на проживання з батьками Одного разу вночі лежала Дюймовочка в своєму ліжечку, як раптом у вікно застрибнула потворна жаба. Схопила вона шкаралупу з Дюймовочкою і віднесла на середину річки на листок водяної лілії. Жаба хотіла, щоб Дюймовочка стала нареченою її сина. Прокинулася Дюймовочка, побачила, куди вона потрапила, і залилася гіркими слізьми: вже дуже їй захотілося до мами повернутися!

Номер слайду 6

Дитина має право на захист життя Маленькі рибки, що плавали в річці побачили таку гарну дівчинку, жаль їм стало її. Ні, цьому не бувати! Зібралися рибки внизу біля стебла, на якому тримався листок водяної лілії, перегризли стебло, і поплив листок вниз по річці разом із Дюймовочкою далеко-далеко. Гарний білий метелик весь час літав довкола неї і нарешті сів на листок водяної лілії – дуже вже сподобалася йому Дюймовочка. Зняла з себе пасочок Дюймовочка і одним кінцем обв'язала метелика, а іншим -прив'язала до листка водяної лілії, ось він і поплив ще швидше.

Номер слайду 7

Дитина має право на захист від експлуатації Тут прилетів великий хрущ, охопив її лапкою і поніс на дерево. Ох, як перелякалася бідолаха! А хрущ нагодував її солодким квітковим пилком і сказав, що вона дуже гарна, хоч зовсім і не схожа на інших хрущів. Але коли до них прийшли з візитом інші травневі жуки, вони зневажливо повернули вусики й говорили: «У неї лише дві ніжки! Дивитися жалко! У неї немає вусиків! » Жук подумав і не захотів більше тримати її в себе.

Номер слайду 8

Дитина має право на захист здоров’я Усе літо прожила Дюймовочка одна в лісі. Але пройшло літо і осінь, і настала зима – довга і холодна. Жахливо мерзла бідолаха, ось-ось захворіє. Біля лісу було поле. Побрела Дюймовочка по полю і прийшла до дверей польової миші, маленької нірки під стернею. Ах ти бідненька! – сказала польова миша. Правду кажучи, вона була добра стара миша. - Ну, заходь до мене в тепло та заспіваєш зі мною! А то захворієш.

Номер слайду 9

Дитина має право на працю Сподобалася Дюймовочка миші, ось та і говорить: «Можеш залишатися в мене на всю зиму, лише прибирай гарненько мою кімнату та розповідай мені казки, я їх дуже полюбляю». І Дюймовочка стала робити все, що казала їй добра стара миша, і жилося їй дуже гарно.

Номер слайду 10

Дитина має право на відпочинок Незабаром до них у гості прийшов сусід кріт. Дюймовочка заспівала для нього пісеньку, і кріт закохався в неї через її прекрасний голос. Зовсім недавно прорив кріт довгий хід від свого будинку до будинку польової миші й дозволив миші з Дюймовочкою гуляти по ньому скільки завгодно.

Номер слайду 11

Саме тут знайшла Дюймовочка ластівку, яка заклякла від холоду. Дюймовочка всю зиму доглядала ластівку, а коли настала весна і сонце пригріло землю, попрощалася з нею і відкрила діру в стелі, яку вирив кріт. І ластівка полетіла. Дитина має право на свободу совісті

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Дитина має право на свободу слова А стара добра миша вирішила видати Дюймовочку заміж за старого крота. Усе літо Дюймовочка готувала собі придане. Але прийшла осінь і все було готове до весілля. Заплакала Дюймовочка і сказала, що не хоче виходити заміж за нудного крота. - Не думай вередувати, не то вкушу тебе своїм білим зубом!

Номер слайду 14

Дитина має право на отримання інформації Але тут з'явилася ластівка, вона побачила Дюймовочку і сказала їй: - Зима не за горами, я відлітаю далеко в теплі краї. Хочеш летіти зі мною? Ми полетимо з тобою від бридкого крота за далекі гори, в теплі краї, де сонце світить, де ніколи не кінчається літо і квітнуть дивні квіти. Летимо зі мною, мила Дюймовочко!

Номер слайду 15

Дитина має право на сім’ю -Так, я полечу з тобою! – відповіла Дюймовочка. І ластівка перенесла її в теплі краї. Дюймовочка спустилася на одну з квіток, щоб знайти собі будиночок. Але що за диво! У чашці квітки сидів маленький чоловічок, білий і прозорий, ніби зі скла. На голові у нього дивна золота корона, за плечима пара дивних світлих крилець. Це був король ельфів. Він був такий зачарований Дюймовочкою, що відразу запропонував Дюймовочці одружитися. Вона погодилася.

Номер слайду 16

Дитина має право на громадянство Тоді на спину Дюймовочці прикріпили крила. І країна ельфів стала їй рідним домом.

Номер слайду 17

Дякуємо за увагу!

ppt
Додано
12 листопада 2019
Переглядів
2103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку