Презентація "Проблеми гендерної рівності"

Про матеріал

Презентація відображає дослідження старшокласників питання гендерної рівності, містить визначення термінів "гендер", "дискримінація", "сексизм"; питання анкети, результати узагальнені в діаграмах. Для використання під час проведення годин спілкування

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблеми гендерної рівності Проект учнів 10-Б класу Криворізької гімназії №49

Номер слайду 2

Мета дослідження: дослідити проблеми гендерної рівності у світі та в Україні.

Номер слайду 3

Етапи дослідження Складання словничка ключових слів, з'ясування їх значення. Проведення анкетування учнів 10-х класів щодо проблеми гендерної рівності. Узагальнення результатів дослідження у вигляді презентації.

Номер слайду 4

Ключові поняття Гендер Гендерні ролі Гендерні стереотипи Дискримінація за ознаками статі Гендерна рівність

Номер слайду 5

Розрізняй Гендер (gender) - соціально-рольовий статус, який визначає соціальні можливості кожної статі в освіті, професійній діяльності, доступ до влади, сімейній ролі та репродуктивній поведінці. Стать (sex) – анатомо-біологічні особливості людей (в основному - в репродуктивній системі), на основі яких люди визначаються як чоловіки або жінки.

Номер слайду 6

Гендерна рівність рівне оцінювання суспільством подібностей і відмінностей між жінкою і чоловіком, при якому вони: користуються однаковим статусом, мають однакові умови для реалізації всіх прав людини, мають можливість робити свій внесок у національний, політичний, економічний, соціальний і культурний розвиток, а також отримувати користь від результатів своєї діяльності.

Номер слайду 7

Гендерні ролі зразки поведінки жінок і чоловіків, які грунтуються на традиційних очікуваннях, пов'язаних з їх статтю

Номер слайду 8

Гендерні стереотипи набір загальноприйнятих норм і суджень, які стосуються існуючого становища чоловіків і жінок, норм їхньої поведінки, мотивів і потреб. (синоніми - упередження, забобони або кліше)

Номер слайду 9

Сексизм (дискримінація за ознаками статі) високомірне, зверхнє, зневажливе ставлення представників однієї статі до іншої. Ґрунтується на удаваному уявленні про перевагу моральних, інтелектуальних, культурних, фізичних і інших якостей у однієї статі по відношенню до іншої.

Номер слайду 10

Гендерна політика Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків » (2005). Постанова Кабміну « Про затвердження Державної програми з утвердження гендерної рівності в українському суспільстві » (2006)

Номер слайду 11

1. Чи знаєте ви зміст поняття “гендер”?

Номер слайду 12

2. Наведіть по 5 асоціацій, які виникають у вас із словом “чоловік” ”жінка” Сила Чесність Мужність Батько Голова сім’ї Гроші Трудівник Захисник Краса Ніжність Тендітність Мати Берегиня Шлюб Затишок Виховання дітей

Номер слайду 13

Чоловічі Жіночі 3. Чи існує поділ професій на чоловічі й жіночі? Якщо так, наведіть приклади суто чоловічих і жіночих професій. Шахтар Вантажник Слюсар Будівельник Пожежник Моряк Військовий Футболіст Вчитель Вихователь Швачка Перукар Секретар Медсестра Продавець Стюардеса

Номер слайду 14

4. Хто головний у вашій родині? Чому? Голова родини – це: Той, хто заробляє гроші. Той, хто розв'язує проблемні питання.

Номер слайду 15

5. Чи згодні ви з тим, що чоловіки та жінки мають рівні можливості при працевлаштуванні?

Номер слайду 16

Гендерний баланс у політиці

Номер слайду 17

Гендерний баланс в освіті

Номер слайду 18

Гендерний баланс у Криворізькій гімназії №49

Номер слайду 19

Висновки Хоч держава дала чоловікові й жінці рівні права, проте фізичні можливості жіночого й чоловічого організму не є рівними. Тому абсолютна гендерна рівність у суспільстві не можлива. Йдеться про позитивну нерівність, коли жінка не допускається до робіт пов'язаних з небезпекою, важким фізичним навантаженням.

ppt
Додано
29 грудня 2018
Переглядів
3074
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку