Презентація "Професії, які будуть найбільш затребувані після війни"

Про матеріал
Ринок праці в Україні з початком повномасштабної війни сильно трансформувався. Велика кількість фахівців втратила свої робочі місця та знаходиться у пошуку нового. Постають питання, які спеціалісти знадобляться для відбудови нової, сучасної, технологічної України.
Перегляд файлу

image

Підготувала методист з профорієнтаційної роботи

imageОдеського МРЦ №1 Юлія БІАТОВА

image

(за матеріалами газети www.zib.com.ua)

image

image

image

Психологи,

Медицина

Тепер війна вивела статус медичних працівників на новий рівень. Лікування та реабілітація пережитого, нові виклики майбутнього (нові пандемії, можливо, нові війни) зробить попит на професійних медиків сталим.

imageimageЗбільшення попиту призведе до збільшення заробітних плат, інвестицій в медичну інфраструктуру, навчання, науку.

Бути медиком стане не менш престижним, ніж бути військовим. Як не дивно, але процес локалізації також збільшить попит на українську медичну промисловість.

Адже замість дальновіддалених частин світу, країни Євросоюзу зможуть розташувати своє виробництво в Україні.

image

Ситуація в країні та умови бойових дій «насаджують» свою специфіку в звичайному алгоритмі надання першої допомоги пораненим. Це допомога в умовах бою, яка має

три основні завдання:

Тактична                          1. виконання бойової задачі.

                    2. запобігання появі нових постраждалих.

медицина У зв'язку з цим зростає роль військово-медичної підготовки, в процесі якої                     3. домедична допомога постраждалому.

imageвійськовослужбовці мають оволодіти як теоретичними знаннями так і навчитися практичним прийомам надання першої допомоги в порядку само- та взаємодопомоги при пораннях, кровотечах, травмах, що запобігатиме появі багаточисельних жертв саме в умовах бойових дій.

Будівництво, архітектура

              Відбудова країни, про яку ми почали мріяти з початку війни, обов'язково почнеться. Але це вже не буде банальна відбудова старих будівель.

              Очевидно, що в кожній будівлі має бути підготовлене та відповідного рівня безпеки бомбосховище.

              imageПроте це лише вершки. Обов'язково зміняться вимоги до матеріалів, до технологій побудови (ніяких панельок зокрема).

              Зміняться і вимоги до поверховості будівель. Якщо раніше будували якомога вищі будинки, то тепер навряд чи ми побачимо щось більше 14 поверху. Повернеться практика аварійних сходів.

              Загальна відбудова, колосальна допомога від інших держав однозначно в рази збільшить попит на будівельників, а ще більше на кваліфікованих архітекторів. Сфера будівництва в свою чергу напряму впливає на інші сфери, зокрема виробництво матеріалів, логістику.

              В умовах обмеженої робочої сили — обов'язково збільшиться попит          на     автоматизацію           будівництва.     Все   це     також необмежені можливості для підприємців, які втратили свої бізнеси.

image

image

Освіта

              Все вищеперераховане неможливе без якісної освіти. Перша черга нових спеціалістів у більшості випадків пройдуть швидкі курси, будуть набувати досвід шляхом помилок. Проте наступне покоління потребуватиме якісно нових спеціалістів.

              imageТож реформи в освіті неминучі. Якщо раніше закрити школу чи університет — це було болісне соціальне питання, то тепер ніхто не буде панькатися і найменш ефективні навчальні заклади будуть закриті на користь найбільш ефективних.

              Тож посада вчителя чи викладача знову стане престижною. Більше того, високий запит на науку з інших сфер буде сприяти інвестиціям в освітній сектор додатково.

              Все це зупинить відтік найкращих кадрів з системи і зробить освітянина конкурентним на ринку праці.

              У цьому контексті важливо розуміти, що навчати потрібно буде також абсолютно нових професій для нашої країни, тож основною навичкою освітянина майбутнього буде адаптивність і здатність вчитися самому.

image

Підприємництво

imageВійна в Україні стала складним випробуванням для багатьох підприємців, але навіть кризові   ситуації           надають нові можливості.    Після           закінчення      військових       дій перспективними стануть напрямки бізнесу, які допоможуть прискорити відновлення країни та будуть актуальними за нових умов життя українців.

Військова сфера

-   професійні консультанти щодо використання різних озброєнь, практики ведення військових дій (онлайн-курси, майстер класи).

-   сервіси воєнного часу (на кшталт додатка "Тривога").

-   створення, ремонт, модернізація озброєння та аксесуарів.

Будівельний ринок

Відновлення зруйнованих будівель після війни вимагатиме величезної кількості будівельних матеріалів. Перспективні напрямки - виробництво, доставка, продаж товарів для будівництва та ремонту, сантехніки.

Створення захисних споруд

В уряді вже заявляють, що всі нові будинки в Україні після війни будуватимуться з бомбосховищами. Тому перспективним є напрямки зі створення архітектурних проектів нових укриттів, модернізація існуючих притулків, послуги з їхньої комплектації всім необхідним.

Продукти тривалого зберігання

imageУ воєнний час користуються попитом товари з тривалим терміном придатності, які не вимагають приготування. Наприклад, консерви, сублімована їжа, батончики. Люди продовжать робити запаси таких продуктів і після закінчення війни на випадок нових можливих небезпек.

Військовий одяг та аксесуари

На даний момент в Україні приватні компанії вже активно виготовляють бронежилети, шиють берці та різноманітні аксесуари для військових. Найближчим часом перспективним стане створення мілітаристських брендів одягу з українською символікою, який можна буде продавати не лише всередині країни, а й за кордоном, завдяки світовій популярності та героїзму наших Збройних Сил.

Цифрові послуги

Розвиток цього напряму буде особливо актуальним найближчим часом. Адже Міністерство цифрової трансформації вже активно працює над створенням в Україні цифрової держави, коли всі послуги можна отримати за допомогою смартфона.

Інформаційна безпека

Актуальним напрямком бізнесу є створення спеціальних сервісів захисту від кібератак, надання консалтингових послуг у сфері цифрової безпеки.

imageЗараз до України прикута увага всього світу, і сотні інвесторів бачать в нас великий потенціал. Вже сьогодні йде мова про тисячі проєктів у різних галузях, тож попит на людей, які будуть здатні контролювати втілення їх у життя буде лише зростати.

Отже, слід працювати на своєму місці і витискати максимум з існуючої        ситуації.    Перемога настане, а з нею і відновлення, підвищення добробуту та нові перспективи для       розвитку бізнесу.

pdf
Додано
26 січня
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку