Презентація "Птахи, їхні особливості"

Про матеріал
Цей матеріал допоможе учням: розглянути характерні ознаки класу Птахи; сформувати уявлення про особливості організації птахів, пов’язаних із пристосуванням до польоту; вивчити будову пір’яного покриву, розглянути типи пір’я та їх призначення; стимулювати інтерес до вивчення біології, розвивати креативність; продовжити розвивати логічне та абстрактне мислення; удосконалити спостережливість, увагу, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; виховати бережливе ставлення до природи та розуміння тісного взаємозв’язку людини з природою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПТАХИ, ЇХНІ ОСОБЛИВОСТІ

Номер слайду 2

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯблизько 11 тис.в.;Україна, понад 400 в.;наземно-повітряне;всі континенти (від Арктики до Антарктиди);виокремлюють екологічні групи: водні, навколоводні, степові, лісові, відкритих просторів, денні і нічні хижаки. Пінгвін імператорський. Страус ему. Лебідь чорний. Сокіл-сапсан

Номер слайду 3

ВІДДІЛИ ТІЛАКрила птахів - видозмінені передні парні кінцівки, будова яких дозволяє створювати підйомну силу й здатність до польоту. ПОКРИВИшкіра суха, без залоз (крім куприкової);пір’я: - контурні (махові, рульові, криючі);пухові, пух;ниткоподібні;щетинкоподібні;властиве линяння (1-2 рази на рік)Пір’яний покрив птахів - легкий, надійний та міцний - є незамінною опорою в повітрі, зберігає тепло, надає обтічної форми тілу та бере участь у теплорегуляції.

Номер слайду 4

ОПОРНО-РУХОВА СИСТЕМАСкелет-легкий і міцний, утворений з тонких, пневматичних кісток;-частина кісток зростається;-у черепі птахів немає зубів і масивних щелеп;- хребет малорухливий;- поперекові, крижові й частина хвостових хребців зростаються і утворюють складні крижі, що є опорою для ніг;- грудна клітка добре розвинута й міцна, утворена тонкими й міцними ребрами (на ребрах є гачки для фіксування грудної клітки у польоті, грудина має кіль);- в нижніх кінцівках формується цівка зі зрослих кісток стопи, що робить саму кінцівку довшою. Мускулатура добре розвинена.

Номер слайду 5

ТРАВНА СИСТЕМА-наявність розширеної частини стравоходу вола; -поділ шлунку на два відділи - залозистий і м’язовий; -вкорочений кишечник. Птахи потребують великої кількості енергії для забезпечення сталої високої температури тіла (41-42° С) та під час польоту. Тому їжа в них під час травлення розщеплюється швидко: сухе зерно за 2-3 години, а соковиті ягоди - за півгодини.

Номер слайду 6

КРОВОНОСНА СИСТЕМАкровоносна система замкнена;серце чотирикамерне; теплокровні;два кола кровообігу (велике й мале)

Номер слайду 7

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА-парні губчасті легені;-розвинені дихальні шляхи;-повітряні мішки, які забезпечують подвійний тип дихання (дихання відбувається не лише під час вдиху, а й під час видиху).

Номер слайду 8

ВИДІЛЬНА СИСТЕМА-парні нирками із сечоводами, що відкриваються в клоаку;-сечового міхура немає; -продукт виділення: сечова кислота.

Номер слайду 9

НЕРВОВА СИСТЕМАНервова система птахів розвинена добре. Збільшується головний мозок і його маса. Розвиваються зорові горби середнього мозку і мозочок. Розвиток мозочка пов'язано зі складною координацією рухів.

Номер слайду 10

РОЗМНОЖЕННЯ-статеве;-роздільностатеві;-статевий диморфізм;-запліднення внутрішнє; відкладають яйця (запас поживних речовин) з яйцевими оболонками;-характерне висиджування яєць та турбота про потомство.

Номер слайду 11

ПРИСТОСУВАННЯ ПТАХІВ ДО ПОЛЬОТУнаявні крила;пір’євий покрив;легкий і міцний скелет;розвиток м’язів, що забезпечують політ;губчасті легені;повітряні мішки та диференціація дихальних шляхів;чотирикамерне серце, поділ крові на венозну й артеріальну;відсутність зубів;вкорочення кишечника;відсутність сечового міхура;ускладення будови нервової системи. Жовта чапля

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ)))

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку