Презентація " Різноманітність птахів"

Про матеріал
Презентація "Різноманітність птахів" для використання під час вивчення теми Птахи у 7 класі на уроках біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність птахів7 клас. Підготувала. Вчитель біологіїПістун О. О.

Номер слайду 2

Безкільові птахи. Страуси. Казуари. Нанду. Безкі́льові птахи́  — наряд птахів, що характеризуються спільною анатомічною ознакою — відсутністю наявного у більшості представників класу виступу грудної кістки — кіля, до якого прикріплюється грудна мускулатура.

Номер слайду 3

Виняток!Пінгвіни не здатні до польоту, хоча в них є кіль.

Номер слайду 4

Лелекоподібні птахи. Лелекоподібні – це птахи великих і середніх розмірів. Мають довгі ноги, шию та гострий міцний дзьоб.. Харчуються лелекоподібні різними видами тварин (рибою, амфібіями, гризунами, комахами тощо). На ногах лелекоподібних чотири пальці, з яких три передні сполучені невеликою перетинкою. Довгі пальці широко розставлені, що дає можливість цим птахам пересуватись по грузкому ґрунту.

Номер слайду 5

Журавлеподібні птахи. Журавлеподібні — це наземні або водні птахи із загостреним дзьобом і подовженими ногами, шиєю та дзьобом. Крила велткі і широкі. Не мають плавальних перетинок між пальцями. Оселяються журавлеподібні в степу. Живляться журавлеподібні тваринною і рослинною їжею. Для більшості видів характерна видовжена трахея, яка утворює петлі. Завдяки цьому птахи здатні видавати голосні трубні звуки. Журавлеподібні належать до виводкових птахів. Свої гнізда вони влаштовують на землі.

Номер слайду 6

Гусеподібні птахи. Водоплавні птахи. По краях дзьоба містяться ряди рогових поперечних пластинок. Завдяки довгій шиї занурюють голову у воду, набирають поживу з водою і проціджують крізь пластинки. Заковтують дрібних безхребетних та рослини. Виводкові. Насиджує яйця самка. Самець охороняє гніздо. Гніздяться переважно на землі поблизу води. Перелітні. Пристосовані до плавання: між пальцями ніг сформувалися плавальні перетинки; ноги розташовані в задній частині тулуба; добре розвинена куприкова залоза.

Номер слайду 7

Соколоподібні птахи Більшість соколоподібних птахів середнього розміру: довжина тіла 30-60 см, маса від 200 г до 1,2 кг. Дзьоб соколоподібних короткий і гачкоподібно загнутий , призначений для шматування здобичі. Кігті соколоподібних міцні загнуті для хапання та утримання здобичі. Соколоподібні — гніздові птахи. Гніздо будують один раз у кілька років. Самці у гніздовий період годують не лише пташенят, але й самку. Більшість соколоподібних — перелітні, многогами. Пристосовані до хижацького способу життя. Мають здатність швидко літати, тривалий час ширяти в повітрі; гострий зір, що дає змогу бачити дрібну здобич з висоти. Добре розвинені м’язи грудей і кінцівок. Оперення жорстке і щільно прилягає до тіла. Харчуються соколоподібні різними видами тварин (гризунами, птахами, рибою, комахами тощо). Перелітні, кочові або осілі птахи.

Номер слайду 8

Совоподібні птахи. Совоподібні  – дрібні, середні або великі нагніздні птахи. Нічні хижаки з добре розвиненим зором і слухом. Харчуються совоподібні різними видами тварин (гризунами, рибою, комахами тощо). Перелітні, кочові або осілі птахи. Совоподібні мають гладке, але не м’ясисте тіло, надзвичайно велику голову, дуже великі очі, що дивлять­ся вперед і облямовані променистим перистим кільцем, широкі увігнуті крила і короткий хвіст; дзьоб дуже заломлений донизу, закінчується не­великим гачком і позбавлений зазубрин; середніх розмірів кінцівки опе­рені звичайно майже до самих кігтів; кігті великі, довгі, дуже заломлені.

Номер слайду 9

Дятлободібні птахи. Дятлоподібні – це ряд деревних птахів типу хордові тварини, відмітною особливістю представників якого є звичка стукати дзьобом по корі дерев. Ці постукування дзьобом дятлоподібні використовують як засіб зв’язку для позначення території володіння, а також для добування комах, що живуть в стовбурах дерев, які служать цим птахам їжею. Також птиці даного ряду при постукуванні дзьобом по стовбуру дерев видовбують дупла для облаштування гнізд. Добре пристосувалися до пересування по деревам: два пальці ніг спрямовані вперед, два назад. За нерівності кори чіпляються міцними загнутими кігтями і опираються на жорсткий, пружний хвіст.

Номер слайду 10

Куроподібні птахи. Куроподібні птахи переважно великого і середнього розмірів. У них сильні кінцівки з довгими притупленими, злегка зігнутими кігтями, пристосованими до розгрібання грунту. Куроподібні харчуються рослинами, хоча влітку споживають і комах. Для перетирання їжі проковтують пісок, камінці. Більшість куроподібних – полігами. Характерне явище статевого диморфізму.

Номер слайду 11

Горобцеподібні птахи. Задні кінцівки горобцеподібних чотириполі, спрямовані назад першим пальцем. За способом живлення горобцеподібні поділяються на: – зерноїдні, – комахоїдні, – всеїдні. У більшості горобцеподібних птахів добре розвинуті голосові зв’язки, і вони хороші співаки. У горобцеподібних є багато інстинктів, які забезпечують турботу про потомство: влаштування гнізд, насиджування кладки, вигодовування пташенят, їх захист тощо

pptx
Додав(-ла)
пістун олена
Додано
22 січня 2021
Переглядів
1020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку