Презентація "Рослини"

Про матеріал
Презентація "Рослини" 10 клас, до підручника Р. Шаламова Біологія і екологія, рівень стандарт
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини. Шеіна Т. В.,Учитель хімії і біологіїПарутинської зош І-ііі ступенів. Куцурубської отг

Номер слайду 2

Рослини — це багатоклітинні фотосинтезувальні організми, які обжилися в наземному середовищі існування Рослини є однією з найуспішніших груп еукаріотів. Їхні хлоропласти, утворені в результаті первинного ендосимбіозу, мають оболонку, яка складається із двох мембран. Їхні клітини вкриті щільною клітинною стінкою, основу якої становить целюлоза. Всі рослини є багатоклітинними організмами. Перші їхні представники були родичами сучасних зелених водоростей, що освоїли наземні місця існування. Багато вищих рослин, зокрема такі як елодея і кушир (рис. 8.1), вторинно повернулися до водного способу життя, однак їх не варто плутати з водоростями, а краще називати «водними рослинами».

Номер слайду 3

Життєвий цикл рослин включає стадію гаплоїдного гаметофіту і диплоїдного спорофіту Особливістю життєвого циклу рослин є послідовна зміна двох поколінь: статевого — гаметофіту і нестатевого — спорофіту (рис. 8.2). Гаметофіт є гаплоїдним і виробляє статеві клітини — гамети — шляхом мітозу. Гамети зливаються одна з одною та формують диплоїдну зиготу, з якої розвинеться диплоїдний спорофіт. Своєю чергою, спорофіт утворює гаплоїдні спори шляхом мейозу.

Номер слайду 4

Мохоподібні — рослини, у яких у життєвому циклі домінує гаметофіт Мохи є давньою екологічно й еволюційно успішною групою, що налічує не менше 18 000 видів 1. Мохи віддають перевагу вологим місцям проживання і часто оселяються в лісовій підстилці й на каменях, займаючи екологічні ніші, недоступні іншим рослинам (рис. 8.3, А, Б). Особливістю мохів є те, що в їхньому життєвому циклі домінує гаплоїдний гаметофіт — він становить собою зелену рослину, водночас як спорофіт живе на гаметофіті й харчується за його рахунок, тобто веде «паразитичний» спосіб життя (рис. 8.3, В).

Номер слайду 5

Судинні рослини мають розвинені провідні тканини, і в їхньому життєвому циклі домінує спорофіт У судинних рослин, на відміну від мохів, у життєвому циклі домінує спорофіт. Загалом, він має два обов’язкові органи: пагін і корінь. Пагін відповідає за здійснення фотосинтезу й розмноження, водночас корінь — за прикріплення до субстрату і поглинання з нього води та мінеральних речовин. Ще однією особливістю судинних рослин є наявність розвиненої системи провідних тканин, які забезпечують ефективний транспорт води, мінеральних солей і продуктів фотосинтезу по всьому рослинному організму. Це дозволило судинним рослинам освоїти більш посушливі місця існування, а також збільшити свій розмір. На сьогодні до судинних рослин належать три групи: Плауноподібні, Папоротеподібні та насінні рослини.

Номер слайду 6

Плауноподібні — найпримітивніша група судинних рослин, у яких відсутнє справжнє листя Найдавніша і найпримітивніша група судинних рослин — плауноподібні. Вони, зазвичай, мають пагін, укритий простими листками, який стелиться або трохи підіймається над землею. Такі листки розвинулися зі складок пагону і відповідають справжнім листкам прогресивніших груп рослин. Гаметофіт є підземною багатоклітинною масою, яка живиться гетеротрофно за рахунок симбіозу з грибами. На кінчиках пагонів багатьох плаунів формуються спороносні колоски, у яких утворюються спори (рис. 8.4, А).

Номер слайду 7

Папоротеподібні — надзвичайно різноманітна група спорових рослин Папоротеподібні розвинули справжнє листя, яке сформувалося зі сплощених та зрощених пагонів (рис. 8.5, А). Таке листя набагато ефективніше здійснює фотосинтез. У більшості сучасних папоротей є великі листки — вайї, на нижньому боці яких формуються спорангії зі спорами. Спори, зазвичай, проростають у крихітний гаметофіт, здатний до фотосинтезу заросток, що має вигляд пластинки. Після запліднення на гаметофіті виростає спорофіт, який швидко починає існувати самостійно (рис. 8.5, В). Окремою спеціалізованою групою папоротеподібних є хвощі 1 (рис. 8.5, Б). Вони мають спрощене листя і почленоване стебло. Як і у випадку зі звичайними папоротями, у хвощів зі спори формується невеликий гаметофіт, який бере участь у статевому розмноженні й дає початок спорофіту.

Номер слайду 8

Насінина — унікальна структура, яка розвивається із насіннєвого зачатку Близько 300 млн років тому найрозвиненіші папоротеподібні дали початок першим насінним рослинам. На відміну від спорових, у насінних на спорофіті утворюється спеціальна структура — насіннєвий зачаток. Він містить у собі жіночий гаметофіт, що виробляє яйцеклітини. Чоловічий гаметофіт набув здатності переноситися вітром або за допомогою комах-запилювачів — так сформувався пилок. Після потрапляння пилку на жіночий гаметофіт відбувається запліднення, яке призводить до формування зиготи, а разом із нею і спорофіту. Однак жіночий гаметофіт продовжив розвиватися і разом зі структурами насіннєвого зачатку перетворився на особливий орган рослини — насінину. Насінина містить у собі тканини трьох різних поколінь: її оболонка формується із тканин материнського спорофіту, під нею розташовується жіночий гаметофіт, який тепер має назву ендосперм, а всередині нього — ембріональний спорофіт. Насіннєва оболонка захищає ембріон від висихання і дії несприятливих чинників довкілля, водночас ендосперм слугує запасом поживних речовин, які молодий спорофіт використовує під час проростання. Завдяки такій структурі ймовірність того, що насіння житиме і дасть життєздатний паросток, стала значно вищою, ніж у спори.

Номер слайду 9

Голонасінні рослини мають насіння, захищене виключно шкіркою Перші насінні рослини були голонасінними. Їхній ендосперм — запас поживних речовин для розвитку зародка — становить собою гаплоїдний гаметофіт, а єдиним покривом насіння слугує насінна шкірка. Найпоширеніші голонасінні рослини — хвойні (рис. 8.6, А).

Номер слайду 10

Покритонасінні рослини мають особливі репродуктивні структури — квітки і плоди Покритонасінні набули низку еволюційних нововведень. Це явище було відкрите українським ученим Сергієм Навашиним. По-перше, у них з’явилося подвійне запліднення, яке призводить до формування триплоїдного ендосперму. По-друге, листки із насіннєвими зачатками видозмінилися і перетворилися на замкнені структури — плодолистки, які захищають зародок зусібіч. Плодолистики разом з іншими листками перетворилися на особливий тип пагону — квітку, яка слугує для приваблювання запилювачів. І нарешті, після запилення і запліднення квітка перетворюється на нову структуру — плід, який потрібний для розповсюдження насіння.

Номер слайду 11

Тести1. Заповніть пропуски у твердженні про вищі рослини. Спорофіт вищих рослин має (1) набір хромосом, розмножується за допомогою (2) і переважає над гаметофітом у (3). А 1 — гаплоїдний, 2 — спор, 3 — судинних рослин Б 1 — диплоїдний, 2 — гамет, 3 — судинних рослин В 1 — гаплоїдний, 2 — спор, 3 — мохоподібних Г 1 — диплоїдний, 2 — гамет, 3 — мохоподібних Д 1 — гаплоїдний, 2 — гамет, 3 — мохоподібних 2. Стебло є основною фотосинтезувальною частиною організму хвощів, оскільки А хвощі належать до судинних рослин Б хвощі розмножуються спорами В у клітинах листків хвощів нема хлоропластів Г у хвощів нема листків Д у хвощів замала площа листків 3. Гаметофіт папоротеподібних рослин формується з А заростка Б спорангія В спори Г зиготи Д вайї

Номер слайду 12

4. Жіночий гаметофіт у покритонасінних рослин представлений А пилком Б квіткою В маточкою Г плодолистком Д насіннєвим зачатком 5. Виберіть правильну характеристику плоду. А плід виконує ті ж функції, що й насінина Б плід є органом спорофіту насінних рослин В усередині плоду утворюються гамети Г плід — це видозмінений листок Д вперше плоди з’явилися в голонасінних рослин 7. Увідповідніть рослину з систематичною групою, до якої вона належить. 1. вельвічія 2. маршанція 3. мак 4. хвощ польовий А голонасінні Б покритонасінні В мохоподібні Г папоротеподібні Д плауноподібні

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати & 8 Проект для дружної компанії Уявіть, що ви з класом маєте бажання заснувати агропідприємство з вирощування певної культури. Які рослини вигідно вирощувати у вашому регіоні? У що вам прийдеться вкласти гроші для започаткування виробництва?

pptx
Додано
26 вересня 2019
Переглядів
4927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку