Презентація. Розбір країни по плану. США.

Про матеріал
США.Опис країни по всім критеріям. Географічне положення. Населення. Господарство. Форма правління. Зовнішні зв'язки. Відносини з Україною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполучені Штати Америки (США)Підготувала: учениця 10-А класу Матрос Лілія

Номер слайду 2

Географічне положення. Сполучені Штати Америки (США) — держава в Північній Америці, що складається з 50 штатів: Аляски, Гаваїв і 48 штатів на території між Атлантичним і Тихим океанами і між Канадою і Мексикою. Крім того, виділено федеральний (столичний) округ Колумбія. США володіють також Віргінськими островами у Вест-Індії, Східним Самоа, Гуам, Пуерто-Ріко та іншими островами в Океанії. США - найпотужніший геополітичний та економічний центр сучасного світу. 

Номер слайду 3

Площа: 9,363 млн. км2

Номер слайду 4

Корисні копалини. США забезпечує себе нафтою, газом, рудами урану, заліза, титану, ванадію, міді, свинцю, цинку, молібдену, вольфраму, берилію, літію, золота, срібла, фосфоритами, калійними солями, борними рудами (унікальне родовище Борон), флюоритом, сіркою, баритом. У той же час країна майже не має власних запасів марганцевих і хромових руд, бокситів, руд нікелю, кобальту, ртуті, сурми, олова, танталу і ніобію, азбесту (див. табл. 1). Запаси міді, марганцю, нікелю, кобальту і інш. можуть бути істотно збільшені за рахунок використання бідних руд і руд океанічного дна. З 40 основних видів мінеральної сировини лише по 18 США забезпечують себе на 50 % і більше. 

Номер слайду 5

Водні ресурси. Міссісіпі (з притокою Міссурі) — одна з найдовших річкових систем планети — протягнулася на 6420 км. Інші великі річки США: Гудзон, Міссісіпі, Міссурі, Колорадо, Колумбія, Снейк, Ріо-Гранде, Огайо. На межі з Канадою розташовані Великі озера — Верхнє, Гурон, Мічиган, Ері, Онтаріо.

Номер слайду 6

Міссісіпі

Номер слайду 7

Гудзон

Номер слайду 8

Мічиган

Номер слайду 9

Онтаріо

Номер слайду 10

Земельні ресурси. Земельні ресурси США становлять 940 млн га, з яких понад 400 млн га є сільськогосподарськими угіддями. За їхньою площею, а також площею орних земель (180 млн га) держава посідає перше місце у світі. У США переважають здебільшого родючі грунти, у тому числі чорноземні. Цей чинник у поєднанні з тривалим періодом вегетації, сприятливим температурним режимом, достатньою кількістю опадів створюють надзвичайно сприятливі передумови для розвитку рослинництва та тваринництва.

Номер слайду 11

Лісові ресурси. США мають значні площі, вкриті лісом, які займають майже 1/4 частину території країни і представлені здебільшого цінними породами дерев, передусім хвойних: сосна, ялина, смерека. Основні лісові райони розташовані на узбережжі Великих Американських озер (мішані ліси), у межах Приатлантичної і Мексиканської низовини (листяні породи дерев), а також на узбережжі Тихого океану (хвойні породи дерев).

Номер слайду 12

Клімат. Територія Сполучених Штатів Америки лежить у п'яти кліматичних поясах: полярному (північ Аляски), субполярному (центральна Аляска), помірному (Алеутські острови, південна Аляска, північна смуга штатів), субтропічному, тропічному (Фл. На Алясці влітку переважають помірні повітряні маси, взимку — полярні. Чітко відстежується сезонна зміна панівних вітрів. Досить великі річні амплітуди температури повітря, прохолодне вологе літо з туманами на узбережжях;орида, південний Техас, Гаваї). У Флориді й на Гаваях увесь рік панує тропічне повітря. Сезонний хід температури повітря чітко відстежується. Переважають східні пасатні вітри. Зволоження надмірне. У теплий сезон з морів та океанів часто надходять тропічні циклони.

Номер слайду 13

Клімат. Сполучені Штати Америки є членом Всесвітньої метеорологічної організації (WMO), в країні ведуться систематичні спостереження за погодою

Номер слайду 14

Рекреаційні ресурси1. - сукупність природних та антропогенних об'єктів і явищ, що їх можна використовувати для відпочинку, лікування й туризму. Це пам'ятки археології, історії, архітектури, мистецтва. Об'єкти природи - морські узбережжя з сприятливим кліматом, береги річок, озер, гори, лісові масиви і т.д.

Номер слайду 15

Рекреаційні ресурси2. Геотуристичне положення США надзвичайно вигідне. Територія країни поділяється на високу гористу, переважно посушливу західну частину, і здебільшого рівнинну вологу східну частину. Наявність мальовничих місць сприяє розвитку туризму, орієнтованого на використання - у країні створено більше 350 національних парків і заповідників загальною площею понад 30 млн га.

Номер слайду 16

Рекреаційні ресурси3. розташований в південній Юті. Тут Ви можете зіткнутися з милями захоплюючих пейзажів і величних гірських формувань – Худу. Вони створені багато років тому під впливом сил ерозії води і вітру, тому осадові породи набувають незвичайних форм, такі як стовпи, арки, і т.д. неймовірна природна пам’ятка в цій колекції красивих місць США

Номер слайду 17

Населення. За кількістю населення США посідає третє місце у світі - 281 421 906 осіб. Середня густота населення — 32 осіб на 1 км². Найгустіше заселені штати: Каліфорнія, Нью-Йорк, Техас, Флорида. Через великі розміри території середній приріст населення в різних регіонах істотно різниться. В середньому він становить 1 %.

Номер слайду 18

Населення. На приріст населення впливає зовнішня міграція, яка розглядається державою позитивно. Щорічно в країну в'їжджають до 800 тис. осіб. Серед них виділяють такі групи: спеціалісти вищої кваліфікації, некваліфікована робоча сила, політичні іммігранти і нелегальні (небажані). Для США характерною є міграція по країні населення, яке працює.

Номер слайду 19

Національний склад. Сполучені Штати мають дуже різноманітне населення: 31 етнічна група осіб має більше одного мільйона членів. Білі американці становлять найбільшу расовугрупу; німецькі американці, ірландські американці та англійські американці складають три з чотирьох найбільших у країні груп за походженням. Афроамериканці є найбільшою серед расових меншин країни і третьою за величиною групою за походженням. Американці азіатського походження є другою за величиною расовою меншиною країни, дві найбільших азіатських американських етнічних групи - китайських американців і американських філіппінців.

Номер слайду 20

Національний складбілі - 79,8%;чорні (афроамериканці) - 12,8%;азіати - 4,5%;американські індіанці та корінні мешканці Аляски - 1,0%;корінні жителі Гавайських островів і островів Тихого океану - 0,2%;змішаного расового походження - 1,7%;іспаномовні (будь-якої раси) - 15,4%;

Номер слайду 21

Мови СШАНайпоширеніша в США мова - англійська. Нею володіють 215,4 млн.осіб з більше ніж 300 млн, що проживають в США. На другому місці за кількістю носіїв у США перебуває іспанська мова, якою активно користуються 28 млн жителів США. У США проживає понад 700 тис. носіїв російської мови. Найбільше їх число проживає в штаті Нью-Йорк (218 765 осіб, або 30,98% від всіх носіїв російської мови), найменше - у штаті Вайомінг (170 осіб, або 0,02%). 

Номер слайду 22

Мови СШАДесятка найпоширеніших мов США та кількість їх носіїв у 2000 році виглядала так: Англійська мова (215,4 млн.осіб)Іспанська мова (28,1 млн.осіб)Китайська мова (2,0 млн.осіб)Французька мова (1,6 млн.осіб)Німецька мова (1,4 млн.осіб)Тагальська мова (1,2 млн.осіб)В'єтнамська мова (1,0 млн.осіб)Італійська мова (1,0 млн.осіб)Корейська мова (0,9 млн.осіб)Російська мова (0,7 млн.осіб)

Номер слайду 23

Релігія. За даними Всесвітньої книги фактів ЦРУ, 51,3% населення США вважають себе протестантами (південна баптистська конвенція), 23,9% - католики, 12,1% не належать до будь-якої конфесії, 1,7% - мормони , 1,6% - члени іншої християнської конфесії, 1,7% - іудеї, 0,7% - буддисти, 0,6% - мусульмани, 2,5% - інше або не зазначено, 4% - атеїсти.

Номер слайду 24

Трудові ресурси. Трудові ресурси США обширні і різноманітні, їх склад постійно змінюється. Демографічні тенденції позначаються на зайнятості населення. Жінки складають 54% працездатного населення США, а чоловіки - 46. Приблизно 40% з 12 мільйонів американців з обмеженими можливостями працюють. У 1990 році закон "Про американців-інвалідів" заборонив дискримінацію людей з обмеженими можливостями при наймі на роботу і зажадав наявності пристосувань для інвалідів на робочих місцях.

Номер слайду 25

Форма правління. США - федеративна республіка, в якій владні повноваження розподіляються між федеральним урядом і урядами 50 штатів. Виконавча, законодавча і судова влада представлені відповідно Президентом, Конгресом і Верховним Судом. Кожен з 50 штатів має свою конституцію, систему органів влади і управління. Адміністративний поділ - 50 штатів (state) і 1 федеральний округ. Штати поділяються на округи (county and parish)

Номер слайду 26

Президент. Дональд Трамп

Номер слайду 27

Державний прапор США

Номер слайду 28

Національний гімн«Зірково-смугастий прапор» був офіційно прийнятий у 1931 році. Текст до нього написаний у 1814 році.

Номер слайду 29

Державний герб Зображення орла з розпростертими крилами, який тримає у лапах маслинову гілку і 13 стріл. На грудях орла — щит, що повторює кольори державного прапора, у дзьобі орел тримає стрічку з надписом «E pluribus unum». Над головою орла — розетка з 13-ма (за кількістю перших штатів) п'ятикутними зірками.

Номер слайду 30

Економіка. США — це держава з високорозвинутою капіталістичною економікою змішаного типу, яка розвивається завдяки багатим природним ресурсам, розвинутій інфраструктурі та високій продуктивності. Як свідчать міжнародні рейтинги, економічна система США забезпечує найвищі показники ВВП на душу населення, а з більшості найважливіших напрямів науково-технічного розвитку, технічної озброєності підприємств, ступеня насиченості господарства інформаційними технологіями, сучасними системами зв'язку тощо США випереджує своїх конкурентів. США мають високорозвинену і диверсифіковану промисловість, основними галузями якої є загальне, транспортне і електротехнічне машинобудування, видобуток корисних копалин, хімічна та харчова промисловість, виробництво металовиробів.

Номер слайду 31

ВВПЗа даними Індексу економічної свободи: ВВП (1999) — $ 8500 млрд. Темп зростання ВВП (1999) — 4 %. ВВП на душу населення (1999) — $ 31201. Прямі іноземні інвестиції (1999) — $ 119 млрд. Станом на 2009 рік: ВВП складав $14,256 трлн, ВВП номінальний на душу населення — $46,381. Індекс людського розвитку станом на 2010 рік має коефіцієнт 0,902, це дуже високий показник, за яким країна посідає 4 місце у світі.

Номер слайду 32

Провідна галузь. Провідні галузі промисловості: металургія, машинобудування і приладобудування, хімічна, нафтопереробна, харчова, легка промисловість. США є одним з лідерів у виробництві авіаційної і ракетно-космічної техніки.

Номер слайду 33

Сільське господарство Продукція сільського господарства становить близько 2% ВВП, у ньому зайняті 3% працездатного населення. Агропромисловий комплекс США включає галузі, які випускають засоби виробництва для сільського господарства, саме сільськогосподарське виробництво і галузі, що забезпечують переробку і збут сільгоспсировини та виробленої з неї продукції.

Номер слайду 34

Сільське господарство. Причому, частка експорту сільськогосподарської продукції США неухильно зростає, що може призвести до надвиробництва продукції. У зв'язку з цим відбулося скорочення фермерських господарств з 2,4 млн. до 2,1 млн. Одночасно відбувся процес укрупнення ферм, і вже зараз 13,8% великих господарств дають понад 70% всієї товарної продукції, у той час як частка інших ферм не перевищує 9%.

Номер слайду 35

Транспорт. В економічному житті країни важливу роль відіграє також транспортний комплекс. Довжина мережі залізниць становить у США близько 265000 км, автомобільних доріг - 6 500 000 км. На частку транспорту припадає близько 20% загального споживання енергії у країні і від 50% до 60% всього споживання рідкого палива.

Номер слайду 36

Транспорт. До транспортного комплексу США належать: транспорт загального користування - залізничний, автомобільний, морський, внутрішній водяний, повітряний і трубопровідний. Значну частину вантажних і пасажирських перевезень здійснює транспорт промислових підприємств, індивідуальні легкові автомобілі, персональні літаки і т. д.

Номер слайду 37

Транспорт. Серед 30 найбільш завантажених цивільних аеропортів світу 16 розташовані на території Сполучених штатів Америки. Найбільший аеропорт країни — Міжнародний аеропорт Гартсфілд-Джексон в Атланті. Найбільші міжнародні авіаперевізники США: Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines і US Airways.

Номер слайду 38

Міжнародний аеропорт Гартсфілд-Джексон в Атланті

Номер слайду 39

Експорт Основу експорту США становлять устаткування, літаки, автомобілі, продукція сільського господарства, військова техніка, хімікати. Частка США у світовому експорті продукції наукоємних галузей становить близько 20%, у світовому експорті зерна - близько 50% на рік.

Номер слайду 40

Імпорт Імпортується величезна кількість електронних компонентів, побутової електроніки і комп'ютерів.

Номер слайду 41

Найбільші компанії СШАЗа матеріалами американського журналу "Forbs" 2000 року, список найбільших компаній США очолює корпорація "Дженерал Електрик" ("General Electric"), що займається виробництвом електротехнічних товарів та обладнання. Крім неї, до першої десятки увійшли: "Сітігруп" ("Citigroup"), "Ексон Мобіл" ("Exxon Mobil"), "Бенк оф Америка" ("Bank of America"), "Ай. Біе. М" ("IBM"), "Американ Телеграф енд Телефон Груп" ("American Telegraph and Telephone Group"), "Вол-Март" ("Wall-Mart"), "е. СБіСі комм'юнікейшнс" ("SBC communications").

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Citigroup

Номер слайду 44

Wall-Mart

Номер слайду 45

Торгівля з Україною. США посідають четверте місце за обсягами імпорту товарів і послуг до України після Російської Федерації, Туркменістану і Німеччини. У 2001 році цей показник становив 736,1 млн. доларів, що дорівнює 4,4% обсягів загального імпорту товарів і послуг до України. Обсяги експорту товарів і послуг України до США минулого року становили 693,3 млн. доларів, що дорівнює 3,5% обсягів загального експорту. За 2001 рік експорт товарів і послуг скоротився на 156,1 млн. доларів, або на 21,5%.

Номер слайду 46

Американські інвестиції в Україну. США посідають перше місце за рівнем інвестицій в Україну. Станом на липень 2001 року американські іноземні інвестиції в українську економіку з 1991 року становлять 664 млн. доларів США. Це на 81% більше суми, інвестованої Нідерландами, які посідають друге місце серед найбільших джерел іноземних інвестицій в Україну. 

Номер слайду 47

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 травня 2020
Переглядів
2287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку