Презентація "Скринінг новонароджених. Генотерапія та її перспективи"

Про матеріал
Презентація з біології на тему "Скринінг новонароджених. Генотерапія та її перспективи" призначена для використання вчителем або учнями при вивченні даної теми, а також для поглиблення знань учнів з предмета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скринінг- програма для новонароджених. Генотерапія та її перспективи

Номер слайду 2

Що таке скринінг?Скринінг новонароджених - масова програма з виявлення спадкових захворювань. це перевірка всіх без винятку немовлят на наявність у крові ознак певних генетичних захворювань. Багато генетичних відхилень можна виявити ще під час УЗД вагітних, але не всі. Для виявлення більш широкого кола захворювань проводять додаткові дослідження.

Номер слайду 3

Неонатальний скринінг новонароджених проводять у перші дні життя малюка, коли він ще перебуває в пологовому будинку. Для цього у дитини беруть кров з п’ятки і проводять лабораторне дослідження. Результати скринінгу новонароджених готові вже за 10 днів. Таке раннє обстеження пов’язано з тим, що чим раніше буде виявлено захворювання, тим більше шансів є на одужання дитини. А більшість захворювань можуть не мати ніяких зовнішніх проявів протягом декількох місяців і навіть років життя

Номер слайду 4

За скринінгу новонароджених обстежують на такі спадкові захворювання:

Номер слайду 5

Фенілкетонурія - захворювання, за якого фермент, що розщеплює амінокислоту фенілаланін, відсутній або його активність знижена.

Номер слайду 6

Вроджений гіпотиреоз - захворювання щитовидної залози, яке проявляється у порушенні вироблення гормонів. Призводить до порушення фізичного та розумового розвитку, мікседеми у дорослих, кретинізму в дітей.

Номер слайду 7

Муковісцидоз - аутосомне, рецесивне, спадкове системне захворювання екзокринних залоз. Уражає легені, потові залози та травну систему, викликаючи хронічні респіраторні та травні проблеми. Спричинене мутацією гена трансмембранного регулятора муковісцидозу.

Номер слайду 8

Як ми бачимо, всі досліджувані захворювання дуже серйозні. Якщо вчасно не провести тест-скринінг новонароджених і не почати лікування, то наслідки можуть бути більш ніж серйозними. За результатами скринінгу новонародженого може бути призначено УЗД та інші необхідні аналізи для постановки точного й остаточного діагнозу.

Номер слайду 9

Масовий скринінг дозволяє виявити спадкову патологію до її клінічного прояву і, застосовуючи профілактичне лікування, забезпечити здоров'я дитини в родині й людини в суспільстві. Масові скринінги - це великі соціально-економічні програми зорієнтовані на виявлення доволі поширених (не менш як 1:50 000) генетичних дефектів, що ведуть до значного зниження життє- та працездатності індивідуума. Крім того, методи масового скринінгу мають бути відносно простими, дешевими, швидкими (експрес-методи) та позбавленими псевдонегативних результатів.

Номер слайду 10

Генотерапія. Геноатерапія – сукупність генно-інженерних та медичних методів, напрямлених на внесення змін у генетичний апарат клітин людини з метою лікування хвороб.

Номер слайду 11

Як працює генотерапіяІноді весь або частина гена несправна або відсутня з народження, або ген може змінюватися або мутувати протягом дорослого життя. Будь-яка з цих варіацій може порушити спосіб виготовлення білків, що може сприяти проблемам зі здоров’ям або розвитку захворювання. У генній терапії вчені можуть зробити одну з декількох речей залежно від проблеми, яка існує. Вони можуть замінити ген, який викликає медичну проблему, таким, який здоровий, додати гени, щоб допомогти організму боротися або лікувати захворювання, або вимкнути гени, які викликають проблеми. Для того, щоб вставити нові гени безпосередньо в клітини, вчені використовують носій, який називають “вектором”, генетично спроектований для доставки гена.

Номер слайду 12

Перспективи генотерапії Апробувати методи генотерапії не лише на моделях, а і на людському організмі; Розширити теоретичну базу; Досягти досконалості у виділенні потрібного дефекту; Досягти точності механізмів переносу гена в клітину-мішень; Зменшити вірулентність векторів; Унеможливити відторгнення препаратів імунною системою; Досягнути тривалої стабільності процесів; Забезпечити простоту та доступність процедури; Забезпечити можливість повороту процедури при необхідності.

pptx
Додав(-ла)
Малько Тетяна
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
4498
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку