Презентація "Стародавні одиниці довжини і часу"

Про матеріал
Фізика як навчальний предмет у школі. Фізика як фундаментальна наука про природу. Фізичні прилади, фізичний експеремент і фізичні досліди.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стародавні одиниці довжини і часуІванова Микити

Номер слайду 2

План проекту1 Аршин  8 Лікоть2 Дюйм 9 Верста3 Сажень 10 Перст (дюйм)4 Лінія5 П’ядь6 Ярд7 Фут

Номер слайду 3

Стародавні одиниці вимірювання довжини. Аршин 1 аршин = 71,12 см. На Русі деякі старовинні міри вимірювання входили у вжиток у зв’язку з розвитком торгових відносин з іншими країнами.  Прийшов аршин разом з торговцями з далеких країн, які привозили китайський шовк, оксамит і індійську парчу. Відмірюючи тканину, східні купці натягували її на свою руку до плеча. Інакше кажучи, вони вимірювали товар аршинами. Це було дуже зручно, адже такий вимірювальний прилад перебував завжди при собі

Номер слайду 4

. Проте хитрі купці шукали прикажчиків з  найкоротшими руками, щоб на аршин доводилося поменше тканини. Але незабаром цьому був покладений кінець. Влада ввела казенний аршин, який повинні були використовувати всі без винятку. Ним виявилася дерев’яна лінійка, яку виготовили в Москві. Копії такого пристосування розіслали по всій Русі. А для того, щоб ніхто не міг схитрувати і трохи вкоротити аршин, кінці лінійки оковували залізом, на якому проставляли державне клеймо. На сьогоднішній день ця одиниця вимірювання вже не використовується. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дюйм1 дюйм = 1″ = 2,54 см. Дюйм – міра довжини, якою користуються в багатьох країнах уже протягом кількох віків. Це – невелика довжина. Походить дюйм від ширини першої фаланги великого пальця чоловіка . І саме слово по-голландськи означає „великий палець”. В Англії його розмір визначали точніше. Закон, виданий 700 років тому встановив, що дюйм – це довжина трьох сухих зернин ячменю, вийнятих із середньої частини колоска.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сажень1 сажень=2,13360 м. Сажень – міра довжини.  Її розмір пов’язаний з людиною: сажень – це розмах рук. Згадка цього терміна вперше на Русі зустрічається в «Слові про початок Києво-Печерського монастиря», що датується 11 століттям. Причому існували три різновиди сажні. Одна з них махова, рівна відстані між кінчиками середніх пальців рук, розкинутих в різні сторони, вона дорівнює 1 м 76см. Другий вид  – це коса сажень. Це була довжина від каблука взуття на правій нозі до кінчика середнього пальця лівої руки, витягнутої вгору. Величина косої сажені становила приблизно 2,48 м. Третій вид - проста сажень. Це відстань між кінчиками великих пальців рук, розкинутих в різні сторони. Часом цей термін згадується при описі людини богатирського статури. Кажуть, що у нього коса сажень в плечах.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Лінія. Лінія= 2,54 мм. Найменшою старовинної одиницею довжини вважається лінія. Вона дорівнює ширині пшеничного зерна. Досі такою одиницею вимірювання користуються заводи,які виготовляють годинники. Тільки розмір приймається швейцарський – 2,08 мм.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

П’ядь. П’ядь = 17,78 см. Ще однією старовинною мірою довжини на Русі була п’ядь. Її величина становила приблизно чверть аршина. Існували:— «менша п’ядь», рівна відстані між кінцями витягнутих вказівного і великого пальців;— «велика п’ядь», рівна довжині між розставленими великим і середнім пальцями. Багато прислів’я про старовинних заходи виміру вказують нам і на цю величину. Наприклад, «сім п’ядей у чолі». Так кажуть про дуже розумну людину.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Ярд. Ярд = 0,91 м. За існуючою легендою, ярд вперше визначили ще в 101 р. Це була величина, що дорівнює довжині від носа Генріха I (короля Англії) до кінчика середнього пальця руки, витягнутої в горизонтальному положенні. Сьогодні ця відстань становить 0,91 м. За іншою легендою ярд - це довжина меча Генріха I.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Фут1 фут = 30,48 см. Фут – міра довжини, якою користуються вже тисячі років. Походить вона від англійського слова foot – „ступня”, тобто фут – це довжина ступні людини. У різних країнах існують різні фути – від 28 до 33 сантиметрів, але най головніший фут – англійський, що дорівнює 30,48 сантиметра. Такої самої величини був і російський фут, котрий існував до переходу нашої країни на метричну систему мір.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Лікоть лікоть = 38 - 46 см. Це — відстань від кінця витягнутого середнього пальця руки або стиснутого кулака до ліктьового згину. Приблизна довжина в еквіваленті метричної системи складає від 38 до 46 см. Лікоть мав кілька значень:неповний лікоть;двохдолонний лікоть;великий лікоть. Великий лікоть (майже в два рази більший ліктя), дорівнює довжині руки від плеча, витіснив початковий звичайний лікоть. На теренах Лівобережної України до кінця XVII ст., а у Правобережній Україні до кінця XVIII ст. як міра довжини використовувався лікоть, уніфікований з європейською системою мір. Лікоть ділився на 2 стопи.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Верста1 верста = 1060 м. Верста - старовинна одиниця вимірювання великих відстаней. Перші згадки про цю величину зустрічаються в рукописах ХІ ст. Це - відстань, пройдена від одного повороту плуга до іншого під час оранки. "Верстою" також називався верстовий стовп на дорозі. До 18 ст. на Русі застосовувалась така одиниця виміру, як межова верста. Нею міряли відстань між межами населених пунктів. Довжина цієї версти становила 1000 сажнів. Сьогодні це 2,13 км.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Перст (дюйм)Перст – дорівнює ширині вказівного пальця руки. Згодом перст замінили на дюйм.

pptx
Додав(-ла)
Іванов Микита
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
Додано
22 грудня 2020
Переглядів
13677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку