Презентація "Сучасні хвороби молоді"

Про матеріал
У презентації розглянуті сучасні хвороби молоді: пристрасть до телесеріалів, ігроманія, мономанія, усміхнена депресія, суїцид, нові фобії,соластальгія, комп"ютерний сказ, джедаїзм, орторексія, анорексія
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУЧАСНІ ХВОРОБИМОЛОДІ

Номер слайду 2

Психіатри стверджують, що за останні 15 років з'явилось більше 300 нових психічних захво- рювань. Причому кожна четверта людина схильна до цих хвороб у серйозній формі. Хоча більшість хворих навіть не знають про свій діагноз. Нові хвороби практично невиліковні. Майже кожна людина обов'язково відшукає в себе симптоми одного-двох захворювань. Але не треба спішити «записуватися до психів». Просто потрібно знати, яка небезпека може загрожувати вам і вашим близьким.

Номер слайду 3

Ігроманія Мономанія Суїцид Нові фобії Соластальгія Пристрасть до телесеріалів Комп’ютерний сказ Джедаїзм Анорексія Усміхнена депресія! Орторексія. Про автора проекту. Використані джерела.

Номер слайду 4

Пристрасть до телесеріалів

Номер слайду 5

Пристрасть до телесеріалів – це неконтрольована залежність від перегляду телепередач

Номер слайду 6

Мільйони людей (як моло- дих, так і похилого віку) міц- но сидять «на голці» теле- серіалів. Їх життя нерозрив- но пов’язане з героями «Універу» або «Санта- Барбари». По силі впливу цю ТВ-залежність можна порівняти тільки з наркома-нією. Хіба що ломки трапляються рідше – коли псується аппарат. Але, на щастя, його завжди можна відремонтувати.

Номер слайду 7

Якщо людина не має змоги дивитись улюблений серіал (тимчасова відсутність електроенергії, зіпсований телевізор і т.д.), то в неї наявні ознаки психозу і симптоми наркотичної ломки: трясуться руки, дрижать губи, вона має бліде обличчя. При усуненні перешкод у людини настає стан ейфорії, ніби вона «вко-лола» собі дозу чергового лю-бовного серіалу, на обличчі з'являється вираз блаженства.

Номер слайду 8

Ігроманія

Номер слайду 9

Ігроманія (ігрова залежність, лудоманія, гемблінг)- захворювання, яке характеризується великою і невтомною патологічною тягою до азартних ігор, у 90% випадків – ігрових автоматів.

Номер слайду 10

На цю хворобу страждає чимала частина дітей і під- літків. Інша назва хвороби – лудоманія. Спочатку ігроманія про- тікає легко. Дитина просто весь вільний час проводить за комп'ютером або ігровою приставкою. Але потім ігромани можуть не відходити від комп'ютера, забуваючи про сон і їжу. Без наявності комп'ютера діти впадають в істерику.

Номер слайду 11

Часом ця хвороба протікає в небезпечній формі. Ось симптоми, які проявляються у «проблемних» лудоманів: віра в те, що гравець придумував унікальний метод гри, яка дозволить зірвати куш; багато часу приділяється мріям про те, як буде витрачений виграш; відчуття емоційної незахищеності в пе- рервах між іграми; інфантильність і ба- жання здаватися значимою величиною в очах інших людей.

Номер слайду 12

Як і алкоголізм, лудоманія може закінчитися летально!Невропатологи стверджують, що лікуватиігроманію слід тими ж препаратами, що іалкоголізм або наркоманію. Але, як і у випадку з будь якою манією, панацеї для ігроманів немає.

Номер слайду 13

Погіршення зору. Остеохондроз, радикуліт та ін. Зайва вага. Тунельний синдром. Геморой. Гіпотрофія м’язів. Послаблення імунітету!

Номер слайду 14

Мономанія

Номер слайду 15

Мономанія – це пристрасть до відвідування магазинів та придбання (в більшості випадків) непотрібних речей.

Номер слайду 16

Мономанія охопила значну частину жіночого населення планети. Всі без винятку пред- ставниці прекрасної статі люб- лять ходити по магазинах. Так було з давніх давен. Але тільки в сучасному світі пристрасть до магазинів стала хворобою. Мільйони дамочок приходячи до магазину, відчувають насолоду, схожу на сексуальну. Вони навіть можуть забути про дітей, яких взяли на прогулянку по магазинах.

Номер слайду 17

На думку німецьких психологів, процес купівлі викликає у магазиномана стан ейфорії. А якщо від покупки приходиться відмовлятися, це призводить до повного розладу організму, навіть до спазмів у шлунку. Мономанія рідко закін-чується летально. Як пра-вило, вона лише сильно б'є по кишені. На збіднілу ма-газиноманку чатує депре-сія і суїцидальні настрої, які легко вилікувати, ку-пивши чергову дозу непотрібних речей.

Номер слайду 18

Суїцид

Номер слайду 19

Суїцид — свідоме самостійне позбавлення себе життя, спричинене своєю безпосередньою, умисною і бажаною дією.

Номер слайду 20

Суїцид — акт самогубства або спроби самогубства, який здійснюється у стані сильного душевного розладу або під впливом якогось психічного захворювання. Самовільний вихід із життя — це усвідомлений акт самоусунення з життя під впливом гострих психотравмуючих ситуацій, при яких власне життя, як вища цінність, втрачає сенс.

Номер слайду 21

Суїцид із посмішкою на вустах, мабуть,найнебезпечніша нова хвороба, яка забирає всебільше життів. Самогубством все частіше почали закінчувати респектабельні, забезпечені юнаки і дівчата. Зовні людина виглядає чудово. І раптом щасливчики ріжуть собі вени, вішаються або викидаються з вікна. «Усміхнена депресія»

Номер слайду 22

Вона властива не тільки зіркам шоу-бізнесу, але і багатьом людям, які змушені постійно виглядати щасливими. Це трапляється, наприклад, з підлітками-вундеркіндами, яких батьки змушують в усьому бути першими. На фоні зовнішнього щастя душа такої людини наповнена стражданням. Людина зобов'язана виглядати успішною, хоча душа її “мається”. Такий парадокс викликає серйозні психічні розлади.

Номер слайду 23

Нові фобіїФо́бія — є ірраціональним і постійним страхом щодо певних ситуацій, дій, речей, тварин або людей. Основний симптом: надмірне і необґрунтоване бажання уникнути подразника, що відлякує. Коли фобія виходить з-під контролю то діагностується як особистісний або психічний розлад.

Номер слайду 24

Стрічки новин підтримують наш тонус і вдень і вночі. Після “Норд- Осту” частина людей категорично відмовилась ходити у театри. А скільки вразливих особистостей, які відмовляються літати на літаках! Все це кваліфікується лікарями як фобії.

Номер слайду 25

Навіть результатом недавньої епідемії пташиного грипу є наслідки в душевному здоров'ї громадян. Так, чоловік, що прийшов до лікарні, говорив, що сусідський півень заразив його пташиним грипом. Лікар виявив у чоловіка психічний розлад. Терактофобія – ще одна хвороба, яка з'явилась недавно у списку психіатрів. Люди не їздять на метро і ні за що не сядуть в один автобус з жінкою в чорній сукні. Джерелом хвороби є ЗМІ, які смакують страшні теми.

Номер слайду 26

Соластальгія

Номер слайду 27

Соластальгія – це форма психологічного стресу, внаслідок раптових змін навколишнього середовища, яке створювало для них атмосферу дому.

Номер слайду 28

Термін з'явився зовсім недавно в Австралії, де ряд районів піддалися засусі. Як наслідок, люди були травмовані зміною навколишнього середовища. Назва «соластальгія» придумана для цієї хвороби по аналогії з ностальгією. У людини, хворої на соластальгію виникають емоційні переживання, пов'язані з відчуттям того, що рідне навколишнє середовище різко стає чужим.

Номер слайду 29

Комп’ютерний сказ

Номер слайду 30

Комп’ютерний сказ – нанесення серйозних ушкоджень комп’ютеру внаслідок власної злості і роздратованості.

Номер слайду 31

Результати досліджень англійських вчених: Четверо з п'яти службовців бачили, як їх колеги зривають свою злість на комп'ютерах, завдаючи їм серйозних ушкоджень. Кожний четвертий службовець визнає, що сам наносив фізичні пошкодження своєму комп'ютеру. Чверть комп'ютерних користувачів знімали роздратування, вириваючи ввімкнений комп'ютер з мережі. Кожний восьмий співробітник фірми коли-небудь сварився із співробітником комп'ютерного відділу своєї компанії. За словами вчених, це незадоволення становить серйозну проблему і його слід розглядати як одну із сучасних хвороб.

Номер слайду 32

Джедаїзм

Номер слайду 33

Джедаїзм — вигадана псевдо-релігія, або своєрідний рух населення, переважно англомовних країн, базована на персонажах з кіноепопеї “Зоряних війн” — лицарях-джедаях.

Номер слайду 34

Після виходу на екран культових фільмів типу «Зоряних війн» або «Термінатора» деякі молоді люди по-справжньому починають хворіти. Реальне життя відходить на задній план, підлітки «перевтілюються» у джедаїв і ні про що інше навіть думати не можуть.

Номер слайду 35

Те ж саме відбувалось у СРСР в 70-х роках після виходу фільму «Фантомас»

Номер слайду 36

Наслідки у цієї хвороби можуть бути сумні – травматизм (підлітки часом роблять собі джедайські мечі), депресія, невроз. Але найчастіше захворювання наносить удар по гаманцю. Полювання за сувенірами з символікою улюбленого фільму – зовсім недешеве заняття.

Номер слайду 37

Анорексія

Номер слайду 38

Анорексія (від грецького ανορεξία = без апетиту) — захворювання, що характеризується критичним зниженням маси тіла, часто небезпечним для життя, втратою апетиту.

Номер слайду 39

Анорексія найчастіше трапля- ється в осіб жіночої статі і проявляється «добровільним» схудненням. Дівчина починає худнути, апетит зникає, навіть виникає відраза до їжі. І все це супроводжується підвищеною, збудженою фізичною актив-ністю. Часто виникають вкрай патологічні типи поведінки, наприклад провокування блювання, приховування їжі, зловживання проносними та сечогінними засобами.

Номер слайду 40

Орторексія

Номер слайду 41

Орторексія — субклінічний розлад , що характеризується нав'язливою ідеєю здорового харчування.

Номер слайду 42

Хвороба протікає як звичайне захоплення, подібне колекціонуванню. Але найзапекліші орторексики часом переходять грань: вони п'ють тільки сечу, їдять тільки пророщене зерно, а любителів тістечок вважають злочинними елементами. Такі люди стають об'єктами вивчення психіатрів. Орторексія плавно переходить в анорексію!

Номер слайду 43

Використані джерела. Марина Хакімова, газета «Моя сімя», жовтень 2005 рікІнтернет-ресурси: https://www.google.com.ua/webhp?hl=ru&tab=wwhttp://www.yandex.ua/http://uk.wikipedia.org/wiki/Фобії

Номер слайду 44

Автор проекту Больбат Н. В., учитель математики Берестовецького НВК Борзнянського району Чернігівської області

pptx
Додано
29 листопада 2019
Переглядів
1671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку