Презентація. "Такі відомі та загадкові прянощі".

Про матеріал
Презентацію "Такі відомі та загадкові прянощі" можна використовувати у позакласній роботі, для ознайомлення учнів із цікавим світом рослин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Такі відомі та загадкові прянощі

Номер слайду 2

Спеції, прянощі та приправи - у чому різниця ? Думаєте, спеції, приправи та прянощі - це одне і те ж? А ось і ні! Давайте дізнаємося більше про те, чим це вони відрізняються.

Номер слайду 3

Спеції - це регулятор інтенсивності смаку і консистенції страви. Їх додають у їжу у процесі приготування для того, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Цукор, сіль, чорний мелений перець і перець чилі, сода, гірчиця, хрін, лимонна кислота - це спеції. Вони не створюють багатогранних смакових відтінків, ніяк не впливають на запах і можуть бути при цьому абсолютно будь-якого походження.

Номер слайду 4

Прянощі -це, власне, те, що ми помилково називаємо спеціями: ароматне листя, коріння, плоди. Базилік, розмарин, м’ята, меліса, ялівець, чебрець, кінза, кріп, черемша, петрушка, кмин, лавровий лист - список можна продовжувати безкінечно. У категорію «прянощі» потрапляє будь-яка духмяна трава, яка росте. Окрім апетитного запаху, прянощі можуть надавати їжі пекучого, терпкого або гіркого смаку.

Номер слайду 5

Приправа - це більш широке поняття. У складі приправи можуть бути і спеції, і прянощі, і ароматизатори, і емульгатори, і все що завгодно. До приправ відносяться не тільки ароматичні суміші. Ту ж сметану можна вважати приправою, якщо ви заллєте нею гриби. До приправ взагалі можна віднести усі соуси, а також сухі суміші прянощів та спецій. Приправи не є самостійним продуктом: це своєрідний коктейль, який включає різноманітні компоненти. ЦІ компоненти потрібні для формування певного смаку. Приклади: різноманітні соуси, а також поєднання декількох видів сухих прянощів - наприклад, каррі, соєвий соус, кетчуп, барбекю-соусу або сацебелі.

Номер слайду 6

Класичні прянощі поділяють залежно від того, яка частина рослин використовується в їжу на такі групи: насіння - гірчиця, мускатний цвіт; плоди -- ваніль, перець (чорний, білий, духмяний, червоний), бадьян, кардамон; квіти і їх частини - гвоздика, шафран; листя --лавровий лист; кора - кориця; коріння (імбир, куркума, калган).

pptx
Додано
13 жовтня 2023
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку