Презентація "Традиційна українська лялька"

Про матеріал
В презентації міститься матеріал про історію іграшки, різні види українських іграшок: з дерева, мотанки, мороки, з сиру тощо. Представлена інформація про різні види мотанок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Кільдій Т. А. Традиційна українська лялька: минуле і сьогодення

Номер слайду 2

Зміст: Лялька – стародавня іграшка.Історія дерев'яної іграшки. Давня механічна забавка. Діти – творці іграшок. Лялька-мотанка – оберіг. Різновиди ляльки-мотанки. Свищики – захисники від хвороб. Дивні іграшки із сиру та тіста.Інтелектуальні іграшки “ мороки ”.

Номер слайду 3

Лялька – стародавня іграшка. Перші знайдені іграшки мають “ вік ” більше 25 тисяч років. Їх робили з мамонтових бивнів у вигляді тварин. Ляльки, схожі на людей, почали робити близько 4 тисяч років тому.

Номер слайду 4

Історія дерев'яної іграшки. У середині 19 ст. найбільш популярними були іграшки з дерева. В цей час з'являються механічні іграшки, що мають рухомі деталі. Найбільш дорогі з них яскраво розфарбовують.

Номер слайду 5

Історія дерев'яної іграшки. Серед дерев'яних іграшок значне місце посідали торохтушки та сопілки.

Номер слайду 6

Давня механічна забавка. Популярністю користувалися механічні іграшки, вони могли рухатися. Популярні такі забавки й зараз.

Номер слайду 7

Діти – творці іграшок. Діти завжди вигадували,як можна зробити іграшку. Вони творили з найпростіших матеріалів: соломи, тканини.

Номер слайду 8

Лялька мотанка – оберіг. Українці вважали, що ляльки – це не тільки іграшка, а й оберіг. Тому у колиску до малечі батьки завжди клали ляльку мотанку.

Номер слайду 9

Лялька мотанка – оберіг. Перші з них з'явились 5 тисяч років тому. Така лялька не має обличчя. Замість нього зображено хрест – знак сонця.

Номер слайду 10

Різновиди ляльки мотанки. Мотанка – це красиво одягнена лялька з різними прикрасами. Вона захищала від злих сил, оберігала сімейний затишок. Ляльку робили з натуральних матеріалів, не відволікаючись. Її розпочинали та закінчували в один день.

Номер слайду 11

Різновиди ляльки мотанки. На прихід весни дівчата та жінки виготовляли Веснянку, яка була оберегом молодості та краси. Вона закликала весну не лише в дім, а й в душу господарів. В неї було довге волосся незвичайного кольору.

Номер слайду 12

Різновиди ляльки мотанки. Лялька травниця – це лялька з тканини, що наповнена духмяними травами. Вона захищала від хвороб та дарувала довголіття. ЇЇ вішали біля ліжка, давали гратися дітям.

Номер слайду 13

Різновиди ляльки мотанки. Зернушку робили восени, наповнювали найкращим зерном з щойно зібраного урожаю. Вона приносила достаток та добробут, обіцяла гарний врожай на наступний рік.

Номер слайду 14

Свищики – захисники від хвороб. Коли дитина підростала, їй дарували глиняний свищик. Свищики були гарною забавкою та захисником. Їх гучний звук проганяв хвороби та злих духів.

Номер слайду 15

Дивні іграшки із сиру та тіста. На західній Україні й досі виготовляють з сиру фігурки тварин. Ними оздоблюють інтер'єр, їх дарують друзям.

Номер слайду 16

Дивні іграшки із сиру та тіста. Навесні з тіста печуть жайворонків. Їх віддають дітям, щоб ті закликали весну, а пташки швидше поверталися з вирію.

Номер слайду 17

Інтелектуальні іграшки “ мороки ”Мороки – це особливі іграшки для розвитку інтелекту. Їх полюбляли хлопці. Робили мороки з дерева чи лози, дротиків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ірина Миколаївна
    Чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
1661
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку