Презентація"ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА РЕГІОНАЛІЗАЦІЯ"

Про матеріал
Сучасні тенденції розвитку світового господарства: інтернаціоналізація виробництва, міжнародна економічна інтеграція. Охарактеризувати особливості розвитку сучасного світового господарства під впливом глобалізації , інтеграції України у світове господарство; визначити вплив процесів глобалізації на господарство України;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 кл гео ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА РЕГІОНАЛІЗАЦІЯ 10 10 2024* ТРАНСНАЦІОНАЛІЗАЦІЯ→ процес розширення діяльності компаній (або корпорацій) → за межі національних територій. * Транснаціональний означає → міжнаціональний, пов’язаний з кількома країнами.

Номер слайду 2

* Транснаціональна корпорація (ТНК) → це підприємства (материнське та його закордонні філії),→ що утворюють систему виробництва, розподілену між кількома країнами, → але контрольовану з одного центру (материнської компанії).

Номер слайду 3

* Країна базування → у якій розташована штаб-квартира материнської компанії ТНК. * штаб-квартира компанії «Майкрософт» («Microsoft») розміщена в американському місті Редмонт,→ країною її базування є США, * Приймаючими є ті країни, → у яких ТНК розміщує дочірні підприємства або філії.

Номер слайду 4

* У світовому господарстві спостерігається перехід економічного лідерства → від національних економік → до ТНК.

Номер слайду 5

* Ядро світової господарської системи становлять → близько 500 корпорацій, кожна з яких має економічну потужність співвимірну з ВВП окремих країн

Номер слайду 6

* ТНК забезпечують → близько 50 % світового промислового виробництва→ понад 70 % міжнародної торгівлі→ 90 % світового ринку пшениці, кави, кукурудзи, лісоматеріалів, тютюну, джуту, залізної руди, → від 75 до 85 % — ринку міді, чаю, бананів, натурального каучуку і сирої нафти.

Номер слайду 7

* Сучасні корпорації → це не лише виробничі підприємства (наприклад, «Сіменс»), → а й транснаціональні банки, телекомунікаційні, страхові та аудиторські компанії, інвестиційні й пенсійні фонди.

Номер слайду 8

* ТНК спрямовують значні інвестиції → в наукові дослідження й технічні розробки.

Номер слайду 9

* На корпорації припадає більш як → 80 % зареєстрованих патентів і ліцензій на нову техніку й технології виробництва.

Номер слайду 10

* ТНК, володіючи значними коштами, → здійснюють помітний вплив на громадськість, мають прихильників серед політиків.

Номер слайду 11

* Інвестиція (з лат. — одягаю) → вкладення капіталу (коштів, устаткування) з метою отримання прибутку.

Номер слайду 12

Мал. 30. Обсяги річних доходів найбільших ТНК світу і ВВП окремих країн, млрд дол. США (2020 р.)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

* Впливають ТНК й на економіку України.* Найбільше їх працює в харчовій промисловості. * Однією з перших (у 1992 р.) у нашій країні почала працювати → американська компанія «Кока-Кола» («Соса-Cola») — найбільший у світі виробник безалкогольних напоїв.

Номер слайду 15

* Її конкурентами на нашому ринку є →«Пепсі» («Pepsi») → та «Оранджина Груп» («Orangina Group»).

Номер слайду 16

* Переробку молока в Україні здійснюють → французькі ТНК «Лакталіс» («Lactalis») → та «Бель Груп» («Bel Group») → світові лідери з виробництва сирів,

Номер слайду 17

* а також «Данон» («Danone»), → що однією з перших на українському ринку розпочала масштабне виробництво йогурту.

Номер слайду 18

* Великими інвесторами в харчову промисловість України є → американська «Монделіс» («Mondelēz International») → та швейцарська «Нестле» («Nestle») — лідери з виробництва шоколаду, цукерок, печива та кави.

Номер слайду 19

* Американська ТНК «Бунге» («Bunge») → контролює експорт зерна → та виробляє соняшникову олію (під торговою маркою «Олейна»),

Номер слайду 20

*«Проктер енд Гембл» («Procter&Gamble») — продукцію побутової хімії й парфумерії.

Номер слайду 21

* Шведська компанія «АВ SKF» — один із найбільших у світі виробників підшипників — уже близько півстоліття працює на ринку України.

Номер слайду 22

* Прикладом формування інвестиційної привабливості для України може слугувати → Грузія, → яка після 2005 р. провела радикальні реформи, → унаслідок чого докорінно поліпшилися її міжнародні рейтинги з оцінки регулювання інвестиційних процесів. Інвестиційна привабливість

Номер слайду 23

* У 2020 р. за індексом сприятливості ведення бізнесу серед 189 країн → Грузія посіла 17 місце, → а Україна — 64.

Номер слайду 24

* Перелічені ТНК → викупили або побудували виробничі потужності в регіонах України → й здебільшого зорієнтовані на внутрішній ринок.

Номер слайду 25

* Корпорації є → потужними гравцями на фінансовому ринку України — → вони залучають левову частку прямих іноземних інвестицій в економіку, → що є однією з головних запорук розвитку держави.

Номер слайду 26

* Інвестиції в країну → це не лише надходження додаткового капіталу,→ а й впровадження унікального досвіду управління, прогресивних технологій, → якими володіють корпорації, доступ до ринків капіталу, збуту, сировини тощо.

Номер слайду 27

* Проте діяльність ТНК в Україні не має такого масштабу, → як в інших постсоціалістичних країнах. * Тому важливим завданням є→ формування інвестиційної привабливості України для іноземних компаній.

Номер слайду 28

* В епоху глобалізації зовнішньоекономічна практика багатьох країн поширюється на різні регіони світу, → але вона тяжіє насамперед до сусідніх країн. ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ТА РЕГІОНАЛІЗАЦІЯ. 

Номер слайду 29

* Наприклад, для Німеччини основними торговельними партнерами є → Франція, Нідерланди, Бельгія, Швейцарія, Австрія, Італія,

Номер слайду 30

* для Франції — Німеччина, Італія, Іспанія, Бельгія,

Номер слайду 31

* для США — Канада і Мексика.

Номер слайду 32

* Внаслідок такої зовнішньоекономічної орієнтації країн формуються → міждержавні регіональні торгово-економічні й господарські об’єднання; * країни, що входять до них,→ наче доповнюють одна одну. * Цей процес називають регіоналізацією.

Номер слайду 33

* Є різні погляди на регіоналізацію. * Одні розглядають її як → рух до глобалізації, що здійснюється в межах регіонів і частково між сусідніми регіонами,

Номер слайду 34

* інші — як прояв певної внутрішньої замкнутості груп країн.

Номер слайду 35

* Процеси регіоналізації спостерігаються не лише в економічному,→ а й у соціальному та культурному розвитку; → вони характерні й для окремих країн.

Номер слайду 36

* У сучасному світі співіснують різноспрямовані тенденції: → на тлі глобалізації замість очікуваного згладжування регіональних відмінностей → відбувається їх збереження й посилення.

Номер слайду 37

* Замість злиття та приведення до однорідності виникають і посилюються зовсім інші явища — сепаратизм, загострення інтересу на локальних відмінностях, → зростання зацікавленості давніми традиціями і відродження діалектів.

Номер слайду 38

* Сепаратизм (з лат. — відокремлення) — прагнення до відособлення; * у багатонаціональних державах → прагнення національних меншостей до створення власної держави чи автономного регіону.

Номер слайду 39

* Так відбувається взаємодія глобального та локального (місцевого). * Такі тенденції взаємно проникають одна в одну, → хоча в конкретних ситуаціях можуть і суперечити одна одній.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
10 жовтня
Переглядів
68
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку