Презентація "Трансплантація тканин та органів у людини, її перспективи"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал, завдання для самоконтролю та перевірки знань учнів з теми "Трансплантація тканин та органів у людини, її перспективи"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Трансплантація тканин та органів у людини, її перспективи. Правила біологічної етики. Біологія, 10 клас

Номер слайду 2

Знайомтеся!Наукову трансплантологію започаткував метод судинних швів, який розробив у 1902 р. французький хірург Алексіс Каррель (1873—1944). Цей метод уможливив трансплантацію органів із збереженням кровообігу. Науковець став засновником експериментальної трансплантації життєво важливих органів й отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини (1912).

Номер слайду 3

Трансплантація. ТРАНСПЛАНТАЦІЯ (від лат. transplantatio — пересаджування) — це заміщення пошкоджених чи відсутніх тканин або органів власними тканинами або тканинами й органами, що їх взято від іншого організму. Пересадку органів і тканин називають трансплантацією, а науку, що займається вивченням цього процесу, — трансплантологією. Ділянка органа, що пересаджують, називається трансплантатом. Організм, від якого одержують матеріал для трансплантації, називається донором; організм, якому пересаджують трансплантат, — реципієнтом (мал.1). Мал.1 Органи людини - трансплантати

Номер слайду 4

Види трансплантаціїПересадка органів і тканин може відбуватися в межах того самого організму (автотрансплантація), між організмами одного виду (алотрансплантація) абоміж організмами різних видів (ксенотрансплантація).

Номер слайду 5

Завдання сучасної трансплантологіїГоловним завданням трансплантології є подолання бар'єра біологічної несумісностіМетоди. До специфічних методів належать: а) добір донора й реципієнта за тканинною сумісністю; б) гальмування трансплантаційного імунітету (наприклад, застосування циклоспорину чи інших препаратів для профілактики реакції відторгнення); в) формування толерантності в реципієнта до антигенів донора.

Номер слайду 6

Напрями тансплантології1) отримання штучних органів; 2) вирощування органів й тканин методом клонування; 3) використання трансплантатів від тварин

Номер слайду 7

Перевірте свої знання Фантастика — жанр художньої літератури, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального. Тему трансплантації органів розглядали у своїх фантастичних творах О. Беляєв («Голова професора Доуеля», «Людина-амфібія»), М. Булгаков («Собаче серце»), М. Ренар («Доктор Лерн»), К. Грунерт («Голова містера Стейла»). Що ж такого неможливого є в сучасній трансплантології? Оцініть найближчі перспективи цього розділу.

Номер слайду 8

Чому А. Шварценеггер завів міні-свинок?Кілька років тому назад актору Арнольду Шварценеггеру замінили один із клапанів серця. Трансплантацію здійснили успішно, і що цікаво, донором для актора стала свиня. Їй ще в зародковому стані було введено гени людини, що допомогли уникнути проблем відторгнення. З того часу Шварценеггер виключив з раціону свинину і його домашніми улюбленцями стали міні-свинки. Сформулюйте власні судження щодо цього напряму трансплантації тканин й органів.

Номер слайду 9

Завдання для самоконтролю1—6 балів1. Що таке трансплантація? 2. Які є види трансплантації? 3. Як називається наука про трансплантацію? 4. Назвіть основну проблему сучасної трансплантології. 5. Що таке експлантація? 6. Наведіть приклади органів і тканин, що їх трансплантують у людини найчастіше.7—9 балів7. Якими є досягнення сучасної трансплантології? 8. Яким є головне завдання сучасної трансплантології ? 9. Назвіть основні напрями розвитку науки про трансплантацію.10—12 балів10. Оцініть перспективи трансплантології.

pptx
Додано
11 квітня 2020
Переглядів
3545
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку