Презентація "українські народні ігри"

Про матеріал

З 1 класом був проведений проект на тему"Українські народні ігри, дражнилки, лвчилки, забавлянки", в результаті якого була складена презентація. Учням було дуже цікаво одягнути українські народні костюми та пограти у ігри, які грали до на дуже давно.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект «Українські народні ігри, лічилки, дражнилки.»Учні 1-го класу

Номер слайду 2

Опис матеріалу: Даний матеріал допоможе вчителю початкових класів застосовувати українські народні ігри, дражнилки, лічилки в 1 класі під час проведення уроків та виховних занять.

Номер слайду 3

Мета: навчитися гратися у різноманітні народні дитячі ігри, розучити дражнилки та лічилки. Завдання:- знайомство із використанням ігор в навколишньому житті,розвивати вміння гратися у колективі класу;- формувати початкові уявлення про роль ігор у повсякденному житті;- розвитку інтересу до вивчення ходу гри, дражнилок, лічилок, розвиток творчих здібностей. Тема даної проектної роботи практично значима і доступна. Тривалість виконання проекту– навчальний рік.

Номер слайду 4

Діти отримали завдання знайти відповіді на питання:1) Чому діти полюбляють ігри?2) Де і ким в школі, вдома та в інших місцях використовується дражнилки, лічилки?3) Чи можу я обійтися без ігор?

Номер слайду 5

Етапи реалізації проекту:1. Знайомство з проектом. Формулювання питань, які будуть вирішуватися у проекті.2. Робота з пошуку матеріалів до проекту.3. Виконання дидактичних завдань до проекту4. Захист учнівських робіт, формулювання відповідей на проблемні і основоположні питання.5. Оформлення результатів роботи : Розучити і пограти у різні ігри; навчитися використовувати лічилки та дражнилки.підготовка презентації «Українські народні дитячі ігри»7. Підведення підсумків, нагородження учасників.

Номер слайду 6

1 етап. Знайомство з проектом:«Гра, як засіб формування ключових компетенцій учнів»Гра - є дія, що протікає в певних межах місця, часу, змісту в осяжному порядку і за добровільно прийнятими правилами, поза сферою матеріальної користі і необхідності; супроводжується настроєм і почуттями підйому і напруги, відчуженості і захоплення (Ї. Хейзанга)

Номер слайду 7

Гра – це конкретний прояв індивідуальної та колективної ігрової діяльності дитини, яка має конкретно – історичний, багатовидовий,креативний і багатофункціональний характер.

Номер слайду 8

Питання про роль гри, ігрових прийомів, як діяльності і методу навчання, розкриті у роботах багатьох педагогів: «Гра - це могутній виховний засіб, який виробило людство і тому в ній істотна потреба людської природи» К. Д. Ушинський«У дитини є жага гри, і потрібно її задовольняти. Необхідно не тільки дати їй час пограти, а й заповнити цією грою все життя дитини. Все її життя – це гра». А. С. Макаренко .«Гра – це іскра, яка запалює вогник допитливості, цікавості» В. О. Сухомлинський .

Номер слайду 9

Класифікація ігор : Творчі ігри: Режисерські, сюжетно-рольові (сімейні, побутові, суспільні), будівельно-конструкційні, ігри на теми літературних творів (драматизації, інсценування).Ігри за правилами: рухливі (великої, середньої, малої рухливості; сюжетні, ігри з предметами; з переважанням основного руху: бігу, стрибків тощо; ігри-естафети) та дидактичні ігри (словесні, з іграшками, настільно-друковані). Народні ігри: (забави, рухливі, дидактичні, обрядові)

Номер слайду 10

Видатний український педагог  В. О. Сухомлинський порівнював гру з “величезним світлим вікном, крізь яке в духовний світ дитини вливається живлющий потік уявлень, понять про навколишній світ”. За словами іншого метра педагогіки К. Д. Ушинського, у змісті народної гри є всі доступні форми навчання. Саме у процесі гри діти пізнають грамоту, вчаться рахувати, різнити кольори, виконувати повсякденні дії, набувають навичок самообслуговування та спілкування. У грі дитина відображає те, що бачить в своїй сім’ї, віддзеркалює навколишній світ. Народні ігри несуть у собі джерело пізнання та виховання загальнолюдських цінностей.

Номер слайду 11

2 етап. Виконання дидактичних завдань до проекту1. Вивчення ігор.2. Проведення ігор в класі.3. Створення папки з різновидами ігор.5. Підготовка презентації «Українські народні ігри».

Номер слайду 12

Серед скарбів народної гри є забавлянки, хороводи, танці, віршовані історії, що не мають кінця, рухливі ігри. Забавлянки, або утішки, потішки, чукалки - коротесенькі пісеньки чи віршики гумористично-жартівливого змісту, що супроводжуються відповідними рухами, активізують єдність слова та моторики дитини, розвивають її мовлення. Незважаючи на свою простоту, забавлянки сприяють жвавому спілкуванню з довкіллям, формують відчуття прекрасного.

Номер слайду 13

3абавлянки умовно можна поділити на ігри: з голівкою, пальчиками, ніжками, пiдкидання.3абавлянки навчають праці. Пригадайте гру "Сорока-бiлобока". В забавлянці перед дитиною вимальовується ланцюг рiзноманiтних трудових дій, пов‘язаних з домашнім господарством: рубання дров, носіння води, розпалювання печі, приготування каші. Народна система виховання змалечку спрямовувала дитину до працелюбності.

Номер слайду 14

Народні ігри:  Подоляночка. Десь тут була Подоляночка,Десь тут була молодесенька,Тут вона сіла, тут вона впала, до землі припала,Ciм літ не вмивалась, бо води не мала... Устань, устань Подоляночко,Умий личко, як ту скляночку,Візьмися у боки та поскачи трохи... Попливи до Дунаю, бери дівку з краю.

Номер слайду 15

Панасе, Панасе!!!Лічилкою обирають Панаса,виводять на середину кімнати і звертаються до нього з такими словами:-Панасе, Панасе! На чому стоїш? - На бочці. - Що в бочці? - Квас! - Лови курей, та не нас. Панас починає ловити і кого з гравців спіймає, той і стає Панасем.

Номер слайду 16

Струмочок Діти, стають у пари на витягнуті руки,Одна із них іде під руками, пливе струмочком і обирає собі пару, хто залишається сам – іде вибирає собі пару і т.д.

Номер слайду 17

5 етап. Результати роботи : Ми розучили і пограли у різні ігри; навчилися використовувати лічилки та дражнилки.

Номер слайду 18

Висновок: Отже, народна рухлива гра—не лише весела розвага, а й можливість для дитини реалізувати власне «Я» , і водночас, відчути себе учасником спільних дій.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ОТЖЕ, Що слід зробити разом з вашою дитиною, щоб щасливі спогади дитинства залишилися на все життя:1. Пускати сонячні зайчики.2. Спостерігати як проростають насіння.3. Разом скотитися з високої крижаної гори.4. Принести з морозу і поставити у воду гілку.5. Вирізати щелепи з апельсинових кірок.6. Дивитися на зірки.7. Заштриховувати монетки і листя, заховані під папером.8. Трясти олівець, щоб здавалося, що він став гнучким.9. Дірявити крижинки під струменем води.10. Приготувати палений цукор в ложці.11. Вирізати гірлянди паперових чоловічків.12. Показувати театр тіней.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Федоренко Інна Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
6357
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку