Презентація уроку "Поведінка тварин"

Про матеріал
Короткий виклад матеріалу у вигляді презентації. Стислий і докадний конспект уроку з теми "Поведінка тварин".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Територіальна поведінка тварин. Підготувала вчитель біології Органіста Людмила Ярославівна

Номер слайду 2

Територіальною називають поведінку, яка пов’язана з поділом території на окремі ділянк - Вони можуть бути постійними або тимчасовими, індивідуальними або груповими (загальна територія стада, зграї, сім’ї тощо).- Розміри та структура ділянок можуть сильно відрізнятися в різних видів тварин..

Номер слайду 3

Територіальна поведінка включає маркування або мічення, меж ділянки та її охорону від інших тварин свого виду. Птахи - позначають свою територію звуковими сигналами – співом. Котячі – пахучими та візуальними мітками. Це можуть бути екскременти, витоптані ділянки, подряпини на корі…Здебільшого з’являється поєднання різних типів міток. Наприклад, бурі ведмеді обприскують сечею дерева, труться об них, дряпають і гризуть кору, а також роблять заглибини в землі.

Номер слайду 4

Мітки, яким тварини позначають межі території, несуть інформацію про її хазяїна і дають можливість оцінити шанси на перемогу в конфлікті з ними тварин,що наближаються до території, яку вже зайнято. Так, ведмеді оцінюють розміри хазяїна території зависотою подряпин на корі. Що більший ведмідь, то вище подряпини. Приклади маркування території тваринами: 1 – територіальна мітка, яку наніс на дерево ведмідь; 2 – схожий метод маркування використовує бенгальський тигр; З – гепарди маркують територію сечею; 4 – самці котячого лемура для маркування території дряпають поверхню дерева, помічаючи його секретом пахучих залоз, протоки яких відкриваються на лапах

Номер слайду 5

Часто територіальна поведінка приурочена лише до періоду розмноження. Наприклад, у шлюбний період самці бабок-красунь вибирають ділянки над струмками. Ці ділянки вони позначають щоденними багаторазовими обльотами та енергійно обороняють від самців-родичів. У цю зону самець запрошує самку за допомогою “танцю” над поверхнею води. Під час відкладання яєць він охороняє самку від інших самців.

Номер слайду 6

Схожу поведінку можна спостерігати в риби колючки триголкової. У період розмноження у самця з’являться дуже яскраве забарвлення. Він займає ділянку дна водойми, будує гніздо, дуже агресивно атакує самців свого виду, а самок заманює за допомогою “танцю”.

Номер слайду 7

У територіальних конфліктах “власник” ділянки завжди має перевагу – він агресивніший і за рівних умов зазвичай перемагає. Але прояв агресії в рамках територіальної поведінки строго обмежений. Будь-якій тварині вигідно захищати свою ділянку, по можливості не вдаючись до двобою, оскільки будь-який напад пов’язаний з ризиком отримати поранення. У тварин є механізми, що мінімізують фізичні втрати в конфліктах за межі території. Справжні битви відбуваються рідко, тому що існують спеціальні так звані кодекси правил, які визначають, хто вийде переможцем із цієї сутички.

Номер слайду 8

Коли тварини-сусіди зустрічаються на межі своїх територій, вони поводяться так, начебто в них борються два прагнення – рятуватися і нападати. Це може проявитися як конфліктна поведінка, у якій помітні дві протилежні тенденції: атакувати й тікати. Часто трапляється форма поведінки, яку ще називають зміщена активність. Це поведінка, “недоречна” для поточної ситуації. Наприклад, мартин під час територіального конфлікту може почати люто вискубувати траву під ногами – ніби абсолютно безглузда діяльність за цих обставин.

Номер слайду 9

Демонстрації погрози можна спостерігати не тільки під час територіальних конфліктів. Як ви вже знаєте, у деяких видів суспільних тварин існує ієрархія домінування – організація групи, що забезпечує домінуючим особинам право першості під час вибору їжі, укриття або партнера для розмноження. Ієрархії домінування підтримуються за рахунок погроз із боку домінуючих особин і відповідно – заспокійливої поведінки підлеглих. Заспокійлива поведінка підлеглих стримує альфа-особину від непотрібної агресії. Приклади заспокійливої поведінки у тварин: 1 – поза підпорядкування у вовків; 2 – взаємний гpyмінг у мавп

Номер слайду 10

ОТЖЕ, територіальною називають поведінку, яка пов’язана з поділом території на окремі ділянки. Передбачає маркування або мічення своєї території. Цікаво!– У коралових риб, що займають невеликі ділянки з добрими умовами видимості, яскраве забарвлення з помітним малюнком робить саму присутність риби достатньо відчутним сигналом, що територію зайнято.– Установлено, що в пісні птахів зазвичай присутній відтінок індивідуальності. Це дає змогу сусідам чітко визначити кордони суміжних ділянок. У пісні часто вдається виділити спеціальну частину, яка несе інформацію про зайняту територію.– Самець гірчака, маленької рибки, самки якої відкладають ікру в мантійну порожнину двостулкового молюска жабурниці (беззубки), відганяє інших самців від тієї жабурниці, яку він вибрав для себе. У певному сенсі це теж “територія”, але вона не залишається на місці, а переміщається разом з повільним молюском.

Номер слайду 11

Цікавою територіальна поведінка мавп, які живуть у тропічних лісах. Дуже добре це можна побачити на прикладі мавп Південної Америки. Зграя мавп позначає свою територію криками. Якщо виникає конфлікт. то дві групи мавпи намагаються перекричати одна одну. Хто кричить голосніше й більш ритмічно – той і виграє. До речі, виграш у такому двоборстві призводить викиду у кров мавп-переможців гормонів. Ці гормони викликають у них відчуття задоволення і ейфорії. А через поразку мавпи засмучуються і відчувають фізичну втому.

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
22 квітня 2021
Переглядів
14428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку