Презентація " Віруси"

Про матеріал
Презентація на тему "Віруси", актуальна при вивченні теми "Біорізноманіття". В презентації розглянуті особливості організації вірусів, гіпотези походження вірусів.Розглянуті типи вірусів, їх дія на організм людини і рослини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інтерактивний плакат на тему: ВІРУСИ

Номер слайду 2

ВІРУСИГрипу. Папіломи. ВІЛКір. Віспи. Герпесу. Паротит. Поліомеліту. Сказу. Гіпотези походженняІсторія відкриття вірусів. Будова вірусів. COVID 19 Віруси рослин

Номер слайду 3

ГІПОТЕЗИ ПОХОДЖЕННЯ ВІРУСІВГІПОТЕЗИ ПЕРВІСНОСТІ ВІРУСІВГІПОТЕЗИ РЕДУКЦІЇГІПОТЕЗА ВТЕЧІ

Номер слайду 4

Позаклітинні форми життя, які являють собою автономні генетичні системи, не здатні до самостійного існування поза організмом або клітиною хазяїна. Віруси займають суміжне положення між живою і неживою матерією. ВІРУСИ

Номер слайду 5

п

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ ВІРУСІВВіруси відкрив у 1892 році російський ботанік Дмитро Йосипович Івановський. Перший відкритий вірус був збудником тютюнової мозаїки. Наука, яка займається вивченням вірусів називається «вірусологія»

Номер слайду 7

Вірус папіломи людини. Вірус папіломи людини вірус із родини папіломавірусів, що має здатність до реплікації в людському організмі.

Номер слайду 8

ВІЛ передається: Через кров - при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від  ВІЛ-інфікованої особи до здорової  людини. особами. Статевим шляхом - підчас незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс. Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини підчас вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах. Вірус імунодифіциту людини

Номер слайду 9

Вірус ГРИПУГрип — гостра вірусна інфекційна хвороба. Хвороба характеризується появою гострого респіраторного синдрому з переважанням трахеобронхіту та вираженою інтоксикацією з гарячкою. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним аніж інші ГРВІ.

Номер слайду 10

ВІСПАГостре інфекційне захворювання, що його спричинює фільтруючий вірус. Характеризується помірною інтоксикацією та висипом на шкірі і слизових оболонках.

Номер слайду 11

Паротит Гостре захворювання, яке спричиняється вірусом, характеризується гарячкою, ураженням залозистою та нервовою систем. Вірусна природа хвороби встановлена в 1934 році К. Джонсоном і Е. Гудпасчера

Номер слайду 12

КІРКір — антропонозна інфекційна хвороба, яку спричинює вірус з роду Morbillivirus. Характеризується вираженою автоінтоксикацією, гарячкою, запальними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі. Це одне з найбільш заразних вірусних захворювань.

Номер слайду 13

ВІРУС СКАЗУ Вірус сказу  — нейротропний вірус, збудник сказу у людини і тварин. Передача вірусу може відбуватися через слину тварин і (рідше) при контакті з людською слиною.

Номер слайду 14

СНІД, або Синдро́м набу́того імунодефіци́ту — сукупна назва уражень, що відбуваються на III—IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Загальноприйнятою назвою хвороби на сьогодні є ВІЛ-інфекція. ВІЛ уражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму різним ВІЛ-асоційованим захворюванням. ВІЛ/ СНІД

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Поліомієліт, спинальний дитячий параліч, хвороба Гейне-Медіна. Збудник захворювання –фільтр вірус, найдрібніший з ентеровірусів, що вражає сіру речовину передніх рогів спинного мозку, рухові ядра стовбура мозку і викликає паралічі. ПОЛІОМІЄЛІТ

Номер слайду 17

ГЕРПЕСВірус герпесу – поняття досить об´ємне. Вчені під цією назвою розуміють цілу групу вірусів, що мають схожу природу, але при цьому діють по-різному на організм людини. У науці їх ще називають герпевірусами. Віруси герпесу діляться на вісім типів.

Номер слайду 18

Вітряна віспа Вітряна́ ві́спа (просторічне — вітря́нка — контагіозне вірусне захворювання з групи герпесвірусних інфекцій, яке характеризується переважним ураженням дітей, помірною загальною інтоксикацією, поліморфною екзантемою з переважанням везикул.

Номер слайду 19

КОРОНАВІРУСВірус, що викликає захворювання COVID-19, передається переважно через краплі, що виділяються з дихальних шляхів інфікованої людини при кашлі, чханні або диханні. Зважаючи на свою маси ці краплі не затримуються надовго в повітрі і швидко осідають на підлогу і інші поверхні. Заразитися вірусом можна повітряно крапельним шляхом, перебуваючи в безпосередній близькості від людини з COVID-19, або в результаті перенесення вірусу руками з зараженої поверхні на слизові оболонки очей, носа або рота.

Номер слайду 20

Віруси рослин Ві́рус тютюно́вої моза́їки (ВТМ) — РНК-вірус, що інфікує рослини роду Nicotiana, а також інших представників родини Solan. Перший відомий вірус, відкритий 1892 року Дмитром Івановським. На відміну від багатьох вірусів рослин, ВТМ успішно розмножується у культурах протопластів, що полегшує роботу із цим об'єктом[. ВТМ — один із найдетальніше вивчених рослинних вірусів.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 10 клас, Презентації
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
21 грудня 2023
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку