Презентація: Як змінилась особиста гігієна за 5 тисяч років

Про матеріал
Під час презентації учнів познайомляться з історичним поняттям «гігієна», здійснять віртуальну мандрівку в минуле, дізнатися як наші предки ставилися до особистої гігієни. Як було сотні чи навіть тисячі років тому? Який шлях пройшло ставлення людини до чистоти, здоров’я і догляду за собою?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як змінилась особиста гігієна за 5 тисяч років

Номер слайду 2

Гігея - молода, вродлива дівчина з квітучим здоров'ям, що тримає в руках чашу, з якої годує змію (емблема медицини). Аскле́пій (Ескулап) - давньогрецький бог лікування У сучасній мові — ескулап — жартівлива назва медика Слово "гігієна“ пішло від Гігеї – грецької богині здоров’я, доньки бога медицини Асклепія.

Номер слайду 3

Гігієна до нашої ери 2800 р. до н.е. – одні з перших зразків мила були знайдені у глиняних циліндрах під час розкопок Стародавнього Вавилону. Написи на циліндрах свідчать про "класичний" спосіб виготовлення мила – з жиру й попелу

Номер слайду 4

Давньоєгипетські тіні та підводка для очей Гігієна до нашої ери 1500 р. до н.е. – вже тоді давні єгиптяни регулярно купались. Для цього вони використовували суміші рослинних олій, тваринних жирів і солей. Такими "гелями для душу" єгиптяни не тільки мились, а й лікували захворювання шкіри

Номер слайду 5

Гігієна до нашої ери 1200-200 рр. до н.е. – давні греки під час купання чистили своє тіло шматочками глини або пемзи, піском і попелом. Після цього вони наносили на тіло олію та зішкрібали залишки бруду спеціальним металевим інструментом. 

Номер слайду 6

Гігієна до нашої ери 600 р. до н.е. – греки пішли до громадських лазень, які почали будувати біля місць для фізичних вправ. Також вони почали використовувати своєрідні нічні горщики.

Номер слайду 7

Гігієна до нашої ери 300 р. до н.е. – заможні давні римляни по-заможному поставились до туалетної гігієни. Замість туалетного паперу, якого тоді ще не було, вони використовували вовну і трояндову воду. Проте вже за 100 років римляни замінили таку розкіш губкою, просякнутою солоною водою

Номер слайду 8

Гігієна до нашої ери 19 р. до н.е. – Марк Віпсаній Агріппа збудував першу громадську лазню в Римі. Вже за 14 років кількість лазень збільшилась до 170, а на піку їхньої популярності в Римі працювали понад 800 лазень.

Номер слайду 9

Гігієна нашої ери 100 р. – римляни почали активно облаштовувати вигрібні ями поблизу домівок. Проте такі споруди іноді бували вкрай небезпечними. Наприклад, у 1200 р. імператорська зала обрушилася, скинувши гостей просто до ями з нечистотами

Номер слайду 10

Гігієна нашої ери 400 р. – у мешканців Великої Британії з’явилася звичка тримати зуби в чистоті. Так, тогочасні британці полоскали рот водою або сумішшю оцту і м’яти. Також використовували лаврове листя, замочене у квітковій воді. Щоб закріпити результат, зуби протирали чистою тканиною

Номер слайду 11

Середньовіччя 1100 р. – британці продовжили розвивати гігієну ротової порожнини. Щоб зуби були білішими, їх чистили порошком із риб’ячих кісток і полоскали сумішшю оцту і сірчаної кислоти. 

Номер слайду 12

Середньовіччя 1346-1353 рр – Європу охопила пандемія чуми, вбивши близько 40-50% населення. Це стало першим поштовхом до перегляду гігієнічних звичок і ставлення до здоров’я загалом.

Номер слайду 13

Середньовіччя 1400 р. – китайці винайшли туалетний папір. Щоправда, він був не в рулонах і вирізнявся розмірами аркушів — 60 на 90 см.

Номер слайду 14

Середньовіччя 1480 р. – у Китаї з’явилась перша зубна щітка, що нагадує сучасну. Тоді зубні щітки виготовляли з шерсті свиней, вирощених на півночі країни – там свиняча щетина виростала жорсткішою. Європейці не сприйняли занадто жорсткі щітки та створювали свої – з шерсті коня або борсука.

Номер слайду 15

Новий час 1566 р. – король Шотландії Яків VI міг місяцями носити той самий одяг, а також не знімати капелюха навіть перед сном. Він жодного разу не прийняв ванну, бо вважав, що це шкодить здоров’ю

Номер слайду 16

Новий час 1586 р. – британець Джон Харінгтон винайшов перший зливний туалет. Проте в тогочасній Європі не було каналізації та водогонів, тому винахід не мав практичного застосування.

Номер слайду 17

Новий час 1670-1690 рр – європейці почали мити з милом не лише руки та обличчя, а й усе тіло. Раніше їхні тіла часто залишалися брудними до смерті – королева Іспанії Ізабелла милась лише після народження і в день весілля, як і французький король Людовик XIV.

Номер слайду 18

Новий час 1838 р. – після коронації Вікторії І у Британії стали популярними маленькі букети з квітів або трав, які закріпляли на одязі або просто під носом. Все для того, щоб власник такого букета приємно пахнув і не відчував неприємного запаху від інших.

Номер слайду 19

Новий час 1857 р. – на Заході з’являється туалетний папір. Однак вважали, що його варто застосовувати для лікування геморою, а не для забезпечення гігієни. Ближче до кінця століття у США з’явиться туалетний папір у рулонах.

Номер слайду 20

Новий час 1861 р. – лондонський бізнесмен Томас Креппер винайшов сучасний зливний унітаз. Протягом наступних років він запатентував багато приладів, без яких неможливо уявити сучасну сантехніку. 

Номер слайду 21

Новий час 1888 р. – у США винайшли і запатентували перший сухий дезодорант – такий, яким ми користуємось і сьогодні.

Номер слайду 22

Новітній час 1923 р. – американець Лео Герстензанг винайшов ватні палички. Ідея народилася в той момент, коли дружина винахідника чистила вуха за допомогою вати, намотаної на зубочистку.

Номер слайду 23

Новітній час 1954 р. – швейцарський лікар Філіп-Гі Воог створив першу електричну зубну щітку. Спочатку ці щітки були небезпечними, адже могли вдарити власника струмом. Проте згодом цей недолік усунули.

Номер слайду 24

Новітній час 1970-ті рр – на ринку з’являються вологі серветки. Вони були менш якісними, ніж сучасні: це були звичайні паперові серветки, просякнуті бактерицидним розчином. За майже 50 років їх удосконалили, і зрештою вони стали звичним засобом особистої гігієни.

Номер слайду 25

ppt
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
683
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку