Презентація з нагоди відзначення 300-річчя з дня народження Г.С.Сковороди

Про матеріал
Презентація містить матеріал до відзначення 300-річчя з дня народження Г.С.Сковороди
Зміст слайдів
Номер слайду 1

До 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди3 грудня 1722р.-9 листопада 1794 р.)

Номер слайду 2

Усний журнал «По сторінках життя та творчості Г. С. Сковороди» .

Номер слайду 3

Сторінка з життя

Номер слайду 4

Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року, в сотенному містечку Чорнухи Лубенського полку, що нині на Полтавщині, у небагатій козацькій родині. Бажання пізнати світ хлопець виявив ще в дитинстві, про що свідчать його «дорослі» запитання до матері: « Чого сонце щодня за грушу ховається?» Першу свою школу Гриць пройшов у дяка-скрипаля, який і виявив в хлопчика музичне обдарування, що мав неабиякої краси голос, тож він став першим співаком у церковному хорі.

Номер слайду 5

На дванадцятому році життя з торбиною харчів, латинською граматикою та улюбленою сопілкою Григорій покинув рідну домівку і подався до Києва, де здійснилась його мрія – він вступив до Києво-Могилянської академії. Його навчання в Академії, з перервами, тривало до 1753-го..

Номер слайду 6

Протягом навчання в Академії вивчив латинську, грецьку, церковнослов'янську, польську, німецьку й інші мови, ознайомився з творами багатьох філософів та письменників. На двадцятому році життя Григорія відрядили до Петербургу співати в придворній капелії, адже він прославився грою на скрипці, бандурі та ще кількох музичних інструментах, мав композиторський хист, до того ж у цей час уже писав вірші. Проте вирішив покинути Петербург і повернутися до Києва. Григорій Сковорода обрав зовсім новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті, майже тридцять років. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою або флейтою і своїми писаннями. Слава про нього йшла всюди, і кожний, чи то пан, чи селянин хотів його побачити й почути. Слава про Сковороду йшла так далеко, що про нього довідалась і цариця Катерина II, і забажала його побачити. Через свого поручника Потьомкіна вона послала Сковороді запрошення переселитись з України в Петербург.

Номер слайду 7

Поетична творчість Г. С. Сковороди

Номер слайду 8

Григорій Сковорода писав художні та філософські твори ,поезії та байки

Номер слайду 9

Афоризми Григорія Сковороди Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним. Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — це рух. Що може бути солодше за те, коли любить і прагне до тебе добра душа?

Номер слайду 10

Вшанування пам‘яті Г. С. Сковороди

Номер слайду 11

Пам ‘ятники Г. С. Сковородим. Харківс. Чорнухим. Київ

Номер слайду 12

Поштова марка України,1997 р.500 грн Національного банку Українизразка 2006 р.(лицьовий бік)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Джигіт Марина
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
668
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку