Презентація з покроковим МК "Дріжджове тісто" 10-11 клас

Про матеріал
Презентація з рецептом та покроковою фотоінструкцією для приготування учнями страв з дріжджового тіста. Підходить ,як для використання на уроках так і для самостійного опрацювння учнями у вигляді Домашнього завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КУЛІНАРІЯТема “Дріжджове тісто”Відзняла та змонтувала : Осмоловська С. В. Учитель Технологій ЗОШ № 29 м. Чернігівквітень 2020

Номер слайду 2

Дріжджове тісто, напевне, найуніверсальніше тісто з усіх. Його печуть, смажать і, навіть, варять. Але молоді господині, налякані забобонами про “ритуал” приготування, бояться братися за нього. Хочу запропонувати рецепт “бюджетного”, не капризного та дуже простого дріжджового тіста! Нам знадобляться такі продукти::вода - 1 склянка (250-300мл);цукор - 2 ст.ложки;рослинна олія - 0.5 склянки (100-150мл);дріжджі - 25-30гр;дрібка солі;ванільний цукор - 0.5 ч.л.;борошно - 2.5-3 склянки.

Номер слайду 3

Набираємо склянку води з під крана , всипаємо в воду цукор, сіль, ванільний цукор та ставимо на вогонь, щоб вода нагрілася до температури 40-45 градусів(трохи тепліша за температуру долоні). Перемішуємо до розтавання кристалів цукру та солі. В цей час вливаємо рослинну олію, вона теж має прогрітися разом з водою.

Номер слайду 4

Знімаємо воду з вогню і додаємо дріжджі(розминаємо, якщо вони “мокрі”, або всипаємо и чекаємо 3-5 хвилин, якщо сухі хлібопекарські) Далі додаємо 1 склянку просіяного борошна, ретельно перемішуємо ложкою. Додаємо ще 1 склянку борошна і , дивлячись по густині тіста, можемо переходити до замішування руками.

Номер слайду 5

Коли тісто набуде текстури розтанувшого пластиліну, додамо 2-3 ст.ложки рослинної олії та продовжуємо вимішувати , додаючи борошно, скільки візьме тісто. Тісто має не липнути до рук та відійти від стінок посуду, але не перестарайтесь з борошном, тісто має бути еластичним але не твердим.

Номер слайду 6

Накриваємо тісто чистим рушником та залишаємо на 1.5-2 години в теплому місці ( кімнатна температура). Поки тісто росте, пропоную подумати про начинку для ваших смаколиків. Я взяла макову начинку та приготувала її за рецептом на упаковці. Якщо будете робити макову начинку самостійно, не перестарайтеся з цукром, щоб начинка не стала рідкою.

Номер слайду 7

За 2 години моє тісто виросло в 3 рази, стало м'яким, еластичним. Обминаємо тісто для того, щоб з нього вийшли пари вуглецю, що утворилися під час бродіння дріжджів. Готуємо деко (змащуємо рослинною олією) та приступаємо до формування наших смаколиків.

Номер слайду 8

Наступний етап ви можете робити на свій розсуд. З цього тіста гарно будуть смакувати як солодкі так і солоні пиріжки, та й великий пиріг з начинкою вийде на відмінно. Варіант І. “Равлики”Я розділила тісто на 3 частини, одну з них розкатала за допомогою скалки в шар товщиною 3-4 мм, щедро намастила маковою начинкою та скрутила рулет, щільно притискаючи з боків, щоб мак не витік. Потім порізала рулет на однакові шматочки і виклала на змащене деко.

Номер слайду 9

Другу частину тіста я розділила на рівні часточки , в мене вийшло 10.І почала формувати смаколики , використовуючи круглу або овальну форму заготівки. Варіант ІІ. “Косичка”Розкатуємо тісто до товщини3-4мм, так форма заготівки підійде для багатьох смаколиків, від звичного пиріжка до вишуканого десерта.

Номер слайду 10

Для “косички” слід використовувати начинку, яка не потече. Викладаємо начинку по центру та надрізаємо тісто на косі смужки 1.5-2 см з боків від начинки та заплітаємо їх в косичку. Викладаємо нашу “косичку” на деко.

Номер слайду 11

Варіант ІІІ. “Трикутник” (пиріжки з маком мого дитинства, ми виколупували через отвір мак, а булочку клали назад в тарілку)

Номер слайду 12

Варіант ІУ “Їжачок”ppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 13

Варіат У “Гусячі Лапки”ppt_xppt_x

Номер слайду 14

Всі смаколики викладаємо на деко, даємо підрости 15-25 хвили та ставимо у розігріту духовку на 25-35 хвилин при температурі 150-170 градусів (час випікання може змінюватися залежно від особливостей вашого обладнання).r

Номер слайду 15

Варіант УІ “Плюшки” (памятаєте у Карлсона “А ми тут плюшками бавимся....”Розкатуєте третю частину тіста та вирізаєте формочкою або звичайною склянкою кружальця та викладаєте їх на змащене деко. Класична начинка для Плюшок, це творог або сметана з цукром, але в моїй родині люблять додавати корицю або какао.

Номер слайду 16

А в цей час в духовці приготувалися перші смаколики.

Номер слайду 17

Виймаємо деко та накриваємо чистим рушником на 10-15 хвилин. Ваші смаколики готові!

Номер слайду 18

СМАЧНОГО

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попсуй Наталия
    Світлано Валеріївно, дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0