Дріжджове тісто, напевне, найуніверсальніше тісто з усіх. Його печуть, смажать і, навіть, варять. Але молоді господині, налякані забобонами про “ритуал” приготування, бояться братися за нього. Хочу запропонувати рецепт “бюджетного”, не капризного та дуже простого дріжджового тіста! Нам знадобляться такі продукти::вода - 1 склянка (250-300мл);цукор - 2 ст.ложки;рослинна олія - 0.5 склянки (100-150мл);дріжджі - 25-30гр;дрібка солі;ванільний цукор - 0.5 ч.л.;борошно - 2.5-3 склянки.
Набираємо склянку води з під крана , всипаємо в воду цукор, сіль, ванільний цукор та ставимо на вогонь, щоб вода нагрілася до температури 40-45 градусів(трохи тепліша за температуру долоні). Перемішуємо до розтавання кристалів цукру та солі. В цей час вливаємо рослинну олію, вона теж має прогрітися разом з водою.
Знімаємо воду з вогню і додаємо дріжджі(розминаємо, якщо вони “мокрі”, або всипаємо и чекаємо 3-5 хвилин, якщо сухі хлібопекарські) Далі додаємо 1 склянку просіяного борошна, ретельно перемішуємо ложкою. Додаємо ще 1 склянку борошна і , дивлячись по густині тіста, можемо переходити до замішування руками.
Коли тісто набуде текстури розтанувшого пластиліну, додамо 2-3 ст.ложки рослинної олії та продовжуємо вимішувати , додаючи борошно, скільки візьме тісто. Тісто має не липнути до рук та відійти від стінок посуду, але не перестарайтесь з борошном, тісто має бути еластичним але не твердим.
Накриваємо тісто чистим рушником та залишаємо на 1.5-2 години в теплому місці ( кімнатна температура). Поки тісто росте, пропоную подумати про начинку для ваших смаколиків. Я взяла макову начинку та приготувала її за рецептом на упаковці. Якщо будете робити макову начинку самостійно, не перестарайтеся з цукром, щоб начинка не стала рідкою.
Наступний етап ви можете робити на свій розсуд. З цього тіста гарно будуть смакувати як солодкі так і солоні пиріжки, та й великий пиріг з начинкою вийде на відмінно. Варіант І. “Равлики”Я розділила тісто на 3 частини, одну з них розкатала за допомогою скалки в шар товщиною 3-4 мм, щедро намастила маковою начинкою та скрутила рулет, щільно притискаючи з боків, щоб мак не витік. Потім порізала рулет на однакові шматочки і виклала на змащене деко.
Другу частину тіста я розділила на рівні часточки , в мене вийшло 10.І почала формувати смаколики , використовуючи круглу або овальну форму заготівки. Варіант ІІ. “Косичка”Розкатуємо тісто до товщини3-4мм, так форма заготівки підійде для багатьох смаколиків, від звичного пиріжка до вишуканого десерта.
Варіант УІ “Плюшки” (памятаєте у Карлсона “А ми тут плюшками бавимся....”Розкатуєте третю частину тіста та вирізаєте формочкою або звичайною склянкою кружальця та викладаєте їх на змащене деко. Класична начинка для Плюшок, це творог або сметана з цукром, але в моїй родині люблять додавати корицю або какао.