Презентація "ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ. ПОЗАХРОМОСОМНА СПАДКОВІСТЬ У ЛЮДИНИ "

Про матеріал
Презентація "ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ. ПОЗАХРОМОСОМНА СПАДКОВІСТЬ У ЛЮДИНИ " за підручником: Біологія і екологія (рівень стандарту), 10 клас,Соболь В.,Видавництво: Абетка, 2018
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ. ПОЗАХРОМОСОМНАСПАДКОВІСТЬ У ЛЮДИНИ

Номер слайду 2

ЗЧЕПЛЕНЕ УСПАДКУВАННЯ спадкування генів, що містяться в одній хромосомі. Саме явище розташування генів в одній хромосомі назвали зчепленням генів. Усі гени однієї хромосоми передаються спадково разом й утворюють одну групу зчеплення Кількість груп зчеплення відповідає кількості пар гомологічних хромосом, або кількості хромосом гаплоїдного набору

Номер слайду 3

У людини налічують 23 групи зчеплення у представників жіночої статі 24 групи зчеплення у представників чоловічої статі (22 аутосоми та дві статеві хромосоми X й Y) Статеві хромосоми. Х і Y людини

Номер слайду 4

Для картування хромосом людини найчастіше застосовувалиметод аналізу родоводів. Метод гібридизації соматичних клітин. На сьогодні відомі усі 24 групи зчеплення. У людини зчеплено успадковуються: резус-фактор й овальна форма еритроцитів (1-ша хромосома), групи крові за системою АВ0 й синдром дефекту нігтів і колінної чашечки (19-та хромосома).

Номер слайду 5

X-хромосоми Побудовано карту X-хромосоми, у якій близько 1400 генів; з них білоккодувальних – 841. Найвідомішими ознаками, за яких гени розташовані в групі зчеплення з. Х-хромосомою, є гемофілія й дальтонізм.

Номер слайду 6

Група зчеплення Y-хромосоми є набагато меншою за обсягом - 90 генів, білок-кодувальними з яких є 23. Найвідомішими генами Y-хромосоми є гени надмірного оволосіння вушних раковин (гіпертрихоз), рогових лусок на шкірі (іхтіоз), а найважливішим – ген SRY (від англ. sex determining region Y – ділянка Y-хромосоми, що визначає стать), що є ключовим геном розвитку організмуза чоловічим типом

Номер слайду 7

Успадкування, зчеплене із статтю це успадкування ознак, гени яких розташовані в статевих хромосомах. У людини виокремлюють три групи генівстатевих хромосом, які успадковуються по-різному: гени розташовані тільки в X-хромосомі, гени розташовані тільки в Y-хромосомі, гени, наявні в обох статевих хромосомах.

Номер слайду 8

особливості Успадкування ознак, зчеплених зі статтю : ознаки, гени яких локалізовані в Х-хромосомі, успадковуються чоловіками й жінками;якщо рецесивний алельний ген зчеплений з Х-хромосомою, то в жіночої статі він проявляється лише в гомозиготному стані, а в чоловічої – завжди; ознаки, зчеплені з Y-хромосомою, успадковуються лише представниками чоловічої статі.

Номер слайду 9

найвідоміші ознаки, що успадковуються зчеплено зі статтю: дальтонізм – нездатність розрізняти червоний і зелений кольори. Виникає внаслідок дефекту в генах X-хромосоми, що визначають розвиток колбочок сітківки, чутливих до цих кольорів. гемофілія рецесивна, зчеплена зі статтюознака, що проявляється в порушенні зсідання крові.

Номер слайду 10

Позахромосомна (цитоплазматична) спадковість спосіб збереження й передачі генетичної інформації за допомогою органел цитоплазми, здатних до самовідтворення. Мітохондрії :мають власну ДНК й гени містять інформацію про ферменти й регулюють клітинний метаболізм кількість ДНК може змінюватися з віком залежно від умов середовища, активності тощо.

Номер слайду 11

Особливості успадкування генів мітохондрій: гамети різних статей мають різну кількістьмітохондрій. Яйцеклітина - тисячі мітохондрійсперматозоон – одиницімітохондрія чоловічої гамети взагалі не потрапляє в яйцеклітину під час запліднення. в зиготі переважають мітохондрії яйцеклітини.

Номер слайду 12

Цитоплазматична спадковістьмає материнський характер – успадковуються і виявляють себелише гени, що містяться в цитоплазмі яйцеклітини. Дітям передаються виключно мітохондрії матері, у результаті чого чоловіки та жінки можуть мати відповідну ознаку, але тільки жінки передають її своїм дітям. Материнський характерцитоплазматичного успадкуванняв людини

Номер слайду 13

мітохондріальна ДНКОскільки мітохондріальна ДНК належить тільки одному з батьків, то рекомбінаційних змін, властивих для ядерної ДНК у мейозі, немає, отже, немає й комбінаційної мінливості. Нуклеотидна послідовність зазнає змін від покоління до покоління тільки за рахунок мутацій, що відбуваються в десяток разів інтенсивніше, ніж у ядерній ДНК.

Номер слайду 14

Наприкінці XX ст. виник новий розділ медицини – мітохондріальна патологія Мітохондріальні хвороби Енцефалопатія - загальна назва дифузних незапальних уражень головного мозку з порушенням його функції. Міопатія - хронічні прогресуючі спадкові захворювання м'язів, пов'язані з порушенням обміну речовин у м'язовій тканині. Характерні м'язова слабкість та атрофія м'язів.

Номер слайду 15

мітохондріальну ДНК використовують в популяційних дослідженнях:поширення Homo sapiens на планеті походженнялюдських рас походження і генетична структура окремих етносів і популяцій

Номер слайду 16

Розв’язування типових вправ з генетики. Успадкування, зчеплене зі статтю Вправа 1. Дальтонізм – рецесивний прояв ознаки, ген якої розташований в Х-хромосомі. Яких дітей можна очікувати від шлюбу: а) чоловік з нормальним колірним зором, жінка з геном дальтонізму в генотипі; б) чоловік з дальтонізмом, жінка з нормальним кольоровим зором; в) чоловік з дальтонізмом, жінка з геном дальтонізму в генотипі.

Номер слайду 17

ВИСНОВОК:у людини розрізняють 23 групи зчеплення (жіноча стать) або 24 групи зчеплення (чоловіча стать)успадкування, зчеплене зі статтю, має особливості, що визначаються розташуванням генів у статевих хромосомах цитоплазматичне (позаядерне, позахромосомне)успадкування – це успадкування генів, що визначається їхнім розташуванням у цитоплазматичних структурах.

Номер слайду 18

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 44 Вправи 2 - 3 ст. 185 Повторити параграфи 33 – 43, конспекти

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Анциборова Вера
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грищенко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Моторна Леся
    Дуже крута презентація. Дякуємо!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Холодар Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
4 квітня 2019
Переглядів
20640
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку