Презентація "Жовтогарячі квіти України - чорнобривці"

Про матеріал
В презентації подана інформація про чорнобривці: легенда про ці чудові квіти, обряди та звичаї з ними. Розповідається про лікувальні властивості, використання в кулінарії, на городі тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Кільдій Т. А. Жовтогарячі квіти України - чорнобривці

Номер слайду 2

Зміст: Легенда про чорнобривці. Обряди та звичаї, пов'язані з чорнобривцями. Чорнобривці – “ охоронці городу ” з давніх-давен. Лікувальні властивості жовтогарячих квітів. Страви з чорнобривцями. Використання чорнобривців у сучасному світі.

Номер слайду 3

Легенда про чорнобривціКолись в селі жили чоловік та жінка. І було в них три сина. Вони були дуже схожі між собою, тож всі їх називали Чорнобривці. Один був золотар, другий найкраще вправлявся із глиною та був гончарем, а третій робив неймовірно гарні речі з рогів та кісток. На всю країну лунала слава про братів-майстрів. Але почалася війна. Брати потрапили у полон, повезли їх на чужину.

Номер слайду 4

Легенда про чорнобривціМолодша сестра вирішила піти їх шукати. Дізналась вона, що хан довго їх морив голодом та бив, наказуючи працювати. Але брати відмовлялися. Забив їх хан до смерті, а кістки викинув у степ. Дівчина позбирала кістки. А коли повернулася додому, то поховала їх у саду. Одного ранку побачила дівчина, як на могилі братів з'явилися дивні квіти. Покликала батьків, а ті лиш промовили "Чорнобривці".

Номер слайду 5

Обряди та звичаї, пов'язані з чорнобривцями. Чорнобривці багаторазово оспівані в піснях, є невід'ємною часткою українського фольклору. В українському вінку має бути до 12 квітів. Перший вінок одягали дівчинці у 3 роки. В нього вплітали чорнобривці, щоб голова ніколи не боліла. Ще чорнобривці – це символ вірності.

Номер слайду 6

Обряди та звичаї, пов'язані з чорнобривцями. Жінки напередодні свята Маковія збирали васильки і чорнобривці. Освячували їх на святковій службі, а потім додавали у воду при купанні. Таке купання захищало від хвороб.

Номер слайду 7

Обряди та звичаї, пов'язані з чорнобривцями. Українці вірили у магічну силу води та зілля. У купіль новонароджених клали різні трави: любисток, барвінок, м'яту, чорнобривці. Особливо додавали чорнобривці, коли купали хлопчика. При цьому примовляли, щоб він ріс здоровий та чорнобровий.

Номер слайду 8

Чорнобривці – “ охоронці городу ” з давніх-давен. Чорнобривці сіють на городі не лише для краси. Жуки їх не люблять, тому не чіпають ні чорнобривці, ні городину, що росте поруч з ними. Олією з квітів можна побороти міль, бліх та вошей.

Номер слайду 9

Лікувальні властивості жовтогарячих квітів. Чорнобривці долають грип, застуду та інші інфекції. Відваром з квітів лікують цукровий діабет та заспокоюють нервову систему. Маззю з рослин лікують хвороби шкіри та суглоби.

Номер слайду 10

Страви з чорнобривцями Квіти додають до узвару, салатів, щоб підсилити імунітет. Їх сушать, маринують, використовують для надання кольору та пряного смаку.

Номер слайду 11

Використання чорнобривців у сучасному світі Лютеїн – жовтогарячий пігмент, який добувають з чорнобривців. Ця речовина покращує зір, ним можна підфарбовувати продукти без шкоди для здоров'я.

Номер слайду 12

Використання чорнобривців у сучасному світі Чорнобривці і в сучасному світі є окрасою квітників. Вони бувають різні за висотою та розмірами квітів, а про відтінки пелюсток годі й говорити – їх безліч. Найвищі рослини виростають до 1,5 метра.

Номер слайду 13

Використання чорнобривців у сучасному світі Чорнобривці надихають майстринь на створення прекрасних речей.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тубольцева Надія Антонівна
    Щиро дякую. Ваша презентація завтра буде частиною мого заняття в рамках "Веселкового тижня".
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошина Марія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
3206
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку