Проект профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами 1 – 11 класів "Моя професія – моє майбутнє"

Про матеріал

Проект профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами 1 – 11 класів "Моя професія – моє майбутнє"(з досвіду роботи педагогічного колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище»)

Робота створена з метою надання консультації з організації профорієнтаційної роботи з різними віковими групами молоді з метою формування у дитини свідомого професійного вибору та виховання прагнення бути професійно затребуваним в суспільстві.


Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\1\Рабочий стол\26.02.14\герб МПТУ.JPG

Державний професійно-технічний навчальний заклад «Межівське професійно-технічне училище»

 

 

Проект профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами

1 – 11 класів

"Моя професія – моє майбутнє"

(з досвіду роботи педагогічного колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище»)

 

Розглянуто і схвалено для використання у дошкільних та загальноосвітніх закладах на засіданні методичної комісії загальноосвітніх дисциплін

Державного професійно-технічного навчального закладу

«Межівське професійно-технічне училище»

Протокол № 2 від 10 жовтня 2017 року

 

Автор: Соловйова І.П – майстер виробничого навчання

 професії «Офісний службовець (бухгалтерія» )

Державного професійно-технічного навчального закладу

«Межівське професійно-технічне училище»

 

Межова 2018

Анотація. Робота створена з метою надання консультації з організації профорієнтаційної роботи з різними віковими групами молоді з метою формування у дитини свідомого професійного вибору та виховання прагнення бути професійно затребуваним в суспільстві.

 

 

Постановка проблеми. Життєва компетентність учня – уміння вчитися впродовж життя, визначена у Концепції нової української школи, передбачає формування вміння вибудовувати свою освітньо-професійну траєкторію.

Тому завдання профорієнтаційної роботи полягає не тільки в ознайомленні учнів з професіями та правилами їх вибору, а й у вихованні спрямованості на самопізнання як основу професійного самовизначення; формування вміння аналізувати свої здібності, співставляти їх з вимогами конкретної професії, планувати власну траєкторію оволодіння професією, розвивати власні професійно важливі якості особистості. В умовах підвищення вимог до якості трудового потенціалу України зростає потреба у формуванні у молоді системи цінностей, за якої повага до праці, прагнення до об’єктивного, раціонального визначення професійного шляху, кар’єрного росту та вдосконалення стає фундаментом майбутнього молодої людини. Питання професійної орієнтації набувають особливого значення. Правильний вибір професії значною мірою гарантує молоді ефективне використання її сил і знань в інтересах особи і суспільства, і навпаки, людині заважають власні неадекватні очікування щодо свого професійного визначення.

 

 

Тема проекту: Розробка та удосконалення методів і прийомів профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами 1 – 11 класів.

 

Цілі проекту :

  • Створення умов для розвитку самостійної, такої, що активно розвивається творчої особистості, здатної до адаптації в суспільстві.
  • Розробка та вдосконалення методів і прийомів роботи з профорієнтації підростаючого покоління в умовах сучасної дошкільної та шкільної освіти.
  • Формування у підлітків здатності вибирати сферу професійної діяльності і напряму продовження освіти, що оптимально відповідають особистим якостям і запитам ринку праці Межівщини і, як результат, створення системи дієвої профорієнтації в регіоні, на основі об'єднання активної частини місцевого співтовариства.

Очікувані результати:

  • розвиток здатності самостійного осмислення ситуацій, явищ, фактів, інформації;
  • формування свого ставлення, власної позиції або рішення до дії, що сприяє вибору успішної професії;
  • підвищення позитивного іміджу робітничих та інженерних професій;
  • забезпечення профінформаційних,  профконсультаційних потреб учасників проекту;
  • функціонування бази профорієнтаційного досвіду задля  передачі його колегам.

Завдання проекту:

  • Створити умови для усвідомленого професійного самовизначення вихованців дитячих садків та школярів 1 – 11 класів відповідно до здібностей, схильностей, індивідуальних  особливостей, потреб суспільства, регіону в кадрах, формування здатності до соціально - професійній адаптації в суспільстві;
  • Сформувати установку на ефективну працю і успішну трудову кар'єру вихованців дитячих садків та школярів 1 – 11 класів;
  • Сприяти проектуванню підлітками своїх життєвих і професійних планів, ідеалів своєї майбутньої професії і можливих моделей досягнення високої кваліфікації в ній.

 

Керівник проекту: Соловйова Ірина Петрівна, класний керівник, майстер виробничого навчання Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище».

Учасники проекту: педагоги Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище», учні училища, практикуючий психолог Попов Володимир Онисимович, працівники та вихованці  дошкільних навчальних закладів смт Межова «Сонечко», «Малятко», «Барвінок», педагогічні та учнівські колективи Межівської загальноосвітньої школи IIII ступеню №1, Межівської загальноосвітньої школи IIII ступеню № 2, Межівського аграрного ліцею – інтернату, працівники відділів освіти Межівської та Новопавлівської об'єднаних територіальних громад.

Соціальні партнери: представники Межівського районного центру зайнятості, медичні працівники Межівської центральної районної лікарні, представники трудових колективів підприємств: товариства з обмеженою відповідальністю «Межівське», товариства з обмеженою відповідальністю «Перемога» Межівського району.

Тип проекту: практико-орієнтований.

Актуальність: В даний час приділяється велика увага формуванню передумов трудової діяльності та профорієнтаційного розвитку дошкільнят та молодших школярів. Саме тому актуальною стала проблема розвитку морально - патріотичних якостей дітей дошкільного та молодшого шкільного віку за допомогою трудового виховання, де одним з головних завдань є формування у дітей поняття про професійну діяльність дорослих.

Вибір професії для старшокласників уже сьогодні є усвідомленою необхідністю і саме для них проект реалізує максимальну кількість заходів і зустрічей, присвячених різним важливим, але не дуже модним сьогодні спеціальностями. Згідно зі статистикою набуваючи модні професії, в Україні 51% молоді працює не за фахом. Причиною такої статистики є часто сліпий вибір майбутньої спеціальності. Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook Урядовий портал. Так, основною причиною високого рівня безробіття є саме неусвідомлений і часто ситуативний вибір професії. У зв'язку з цим творча група педагогів та учнів Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище» запустила проект "Моя професія – моє майбутнє", спрямований на профорієнтацію молоді різних вікових категорій.

Це проект інтеграції дітей у доросле професійне життя району, спосіб отримати максимум інформації та знань про професію і про себе в ній, це відкриття професійного простору можливостей життя і варіантів вибору шляху.

Проект знайомить підлітків з професіями Межівщини. Ми врахували той факт, що найбільший вплив на вибір сільською молоддю професії мають реальні умови життя на селі. І серед них - доступність розміщення, близькість навчального закладу від житла, можливість знайти роботу за  професією, попит на відповідну  професію.

Згідно з програмою проекту, колектив педагогів та учнів  Межівського професійно – технічного училища стає помічником для юнаків та дівчат у виборі професії.

 

Проект "Моя професія – моє майбутнє"складається з чотирьох етапів і розрахований на три навчальні роки.

Терміни виконання проекту:

Перший етап - підготовчий етап (2015 - 2016 навчальний рік);

Другий етап - основний етап: профорієнтаційна робота з дошкільнятами та молодшими школярами (2016 – 2017 навчальний рік);

Третій етап - продовження основного етапу: профорієнтаційна робота з молодшими школярами та старшокласниками (01 вересня 2017року  - 28 лютого 2018  року);

Четвертий етап -  заключний етап: підведення підсумків(01 березня 2018 року  – 30 червня 2018  року).

Зміст проекту "Моя професія – моє майбутнє"

Вступ

Профорієнтація - це сприяння професійному самовизначенню людини, яке захоплює як мотиваційну сферу (нахили, інтереси, цілі, наміри), так і операційну сферу (здібності, знання, уміння та ін.). Професійне самовизначення і професійне "дозрівання" триває протягом усього життя: людина вибирає професію, проходячи стадії фантазії, проб, виборів, їх реалізації, потім вступає в професію, пізніше часом змінює саму професію чи спеціальності всередині неї залежно від змін у світі професій, від змін в собі самому, від ставлення до праці. Професійний розвиток людини - це безперервний ланцюг професійних виборів. На кожному етапі на ці вибори можуть впливати профорієнтаційні фактори, які виходять як від соціального середовища, так і від самої людини.

В даний час спостерігається глибоке протиріччя між зростанням значимості професій за принципом «престижності» і потребою у висококваліфікованих фахівцях. В нашому регіоні проблема ускладнюється недостатньою поінформованістю дітей про професії. Існує проблема ігнорування питань раннього профорієнтаційного виховання дошкільнят та молодших школярів. Очевидна потреба у вдосконаленні та оновленні практики «вирощування» з дошкільного віку та молодшого шкільного віку особистості здатної стати в майбутньому професіоналом своєї справи на основі формування уявлень про те, що праця — це почесний обов'язок кожної людини, що живе в нашому суспільстві.

Ця ситуація змусила колектив педагогів Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище» по-новому поглянути на організацію профорієнтаційної роботи, починати яку необхідно з дошкільного віку. Чим різноманітніше уявлення дитини про світ професій, тим цей світ буде яскравішим і привабливішим для нього. Метою ранньої профорієнтації є формування у дошкільнят та молодших школярів емоційного ставлення до професійного світу, надання йому можливості використовувати свої сили в доступних видах діяльності.

На сьогоднішній день у нашому освітньому закладі Державний професійно-технічний навчальний заклад «Межівське професійно-технічне училище» творча група педагогів та учнів  працює над розробкою власної концепції профорієнтаційної роботи з дошкільнятами та школярами молодшого шкільного віку. Позитивні результати даної проектної діяльності, в яку включені не тільки діти, але й батьки наштовхнули розробників проекту на подальші етапи роботи у даному напрямку.

Цей проект створений командою однодумців для дошкільнят та школярів, які хотіли б вибрати сферу професійної діяльності відповідно до своїх уподобань та бути успішними на Межівщині.

Реалізація проекту

Перший етап проекту "Моя професія – моє майбутнє" – підготовчий етап(2015 - 2016 навчальний рік)

В 2015 – 2016 навчальному році методичною комісією класних керівників Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище», профорієнтація потенційних абітурієнтів була обрана пріоритетним напрямком виховної роботи. На засіданні методичної комісії в жовтні 2015 року були визначені основні питання для вивчення, аналізу та узагальнення інформації з даного питання:

- обґрунтувати актуальність і перспективність для навчального закладу розробки цієї проблеми;

 - проаналізувати і узагальнити передовий досвід з цієї проблеми, досвід педагогічного колективу;

- сформувати основні завдання та затвердити план заходів щодо розробки та удосконалення методів і прийомів профорієнтаційної роботи з дітьми дошкільного віку та школярами 1 – 11 класів.

В жовтні 2015 року було проведено круглий стіл за участю педагогів училища та навчальних закладів селища, соціальних партнерів де були висвітлені проблеми входження молоді в сільськогосподарське підприємництво, навчання бізнесу, говорилося про те, що молоді необхідно орієнтуватися в світі професій, щоб бути потрібними і затребуваними на ринку праці в рідному регіоні. За підсумками обговорення за круглим столом народилася ідея проекту і об'єднання зусиль усіх зацікавлених сторін для реалізації даного проекту.

Результатом роботи круглого столу стала спільна резолюція, яка визначила основні напрямки співпраці в питаннях профорієнтації:

- Доручити відділам  освіти та культури через сплановані заходи активізувати зацікавленість батьків та учнів  у майбутньому отриманні фаху і спеціальностей, потрібних господарствам, установам та закладам Межівського району (презентації професій, конкурси професійної майстерності, виїзд дітей на дні відкритих дверей в навчальних закладах області, твори на тему «Моя професія – моє майбутнє», сімейні свята, шкільні свята за участю батьків, дні професій,  тощо). Можливе волонтерське залучення батьків до набуття дітьми та підлітками певних професійних навиків через клубну та гурткову роботу. Передбачити профорієнтаційні заходи в дошкільних навчальних закладах та школах, починаючи з молодших класів;

- Доручити  колективу Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище» створення та реалізацію середньострокової (3-5 років) партнерської   соціальної програми з участю представників різного напрямку з метою підвищення престижу професій в агропромисловому комплексі. Передбачити залучення видатних, відомих людей для агітаційно-просвітницької  роботи.

Результат підготовчого етапу проекту:

  1.                Визначено цілі проекту «Моя професія – моє майбутнє»
  2.                Сформовано основні завдання проекту
  3.                Створено ініціативну творчу групу по втіленню проекту в життя
  4.                Затверджено поетапний план реалізації проекту
  5.                Розроблено підпрограми проекту:
    • розробка матеріалів для профорієнтації дошкільнят;
    • розробка матеріалів для проведення профорієнтаційних заходів з молодшими школярами 1-4 класів;
    • розробка матеріалів для проведення профорієнтаційної роботи з учнями 5 -9 класів.

 

Другий етап – основний етап.

Профорієнтаційна робота з дошкільнятами та молодшими школярами(2016 – 2017 навчальний рік)

 

На другому етапі виконання проекту творчим колективом Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище» було проведено наступну роботу.

Ми провели промоакцію «Розмальовка «Професії Межівського ПТУ». Зупинилися на одній із форм донесення інформації при проведенні рекламної кампанії – поширення (роздача) листівок, буклетів, а конкретно – виготовили розмальовки за професіями, яким навчають в училищі та поширили їх серед потенційних споживачів та цільової аудиторії.

 Свій вибір ми зупинили на декількох сегментах профорієнтаційного середовища.

Дошкільні навчальні заклади селища та району.

Одне з найвідповідальніших рішень, яке кожна людина має прийняти на життєвому шляху, — це обрати професію. Тож роботу з профорієнтації особистості необхідно розпочинати ще в дошкільному віці, формуючи у дітей систему уявлень про світ професій та ціннісне ставлення до праці. Ми вважаємо, що одним із способів раннього професійного виховання є використання тематичних розмальовок. Розмальовки — це цікаве проведення часу для дітей, але їх можна використовувати  і з іншою метою. В нашому випадку розмальовки використовуються в якості профорієнтаційного довідничка. Після проведення профорієнтаційного заходу промоакції «Розмальовка «Професії Межівського ПТУ»  в дошкільних закладах колектив нашого училища отримав листи – подяки  від завідуючої «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», від виконуючої обов’язки завідуючої «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» та від завідуючої «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко» з пропозиціями про подальшу співпрацю в процесі соціалізації вихованців цих закладів.

G:\img142.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Лист - запит від завідуючої СКЗО "Межівський ДНЗ №3 "Барвінок"

 

G:\img141.jpg

 

 

 

 

 

 

Лист - запит від в.о. завідуючої СКЗО «Межівський ДНЗ №1 "Сонечко"

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\ПОЧТА\31-01-2017\Scan00024.bmp

 

 

 

 

Лист – запит від завідуючої СКЗО «Межівський» ДНЗ №2 «Малятко»

D:\Все ФОТО2\27-12-2016\DSC00552.JPGD:\Все ФОТО2\незнаю\DSC00584.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Молодші класи середніх шкіл селища та району

 

Професійна інформація  дає школярам змогу ознайомитися з різними професіями, зі змістом трудової діяльності в галузі кожної з них, з вимогами, які ці професії висувають до людини, а також з тим, де ними можна оволодіти.

Розмальовки можуть бути використані в  роботі з учнями молодшого шкільного віку, початкового етапу профорієнтаційної роботи. В процесі позакласної роботи під час розмальовування діти знайомляться з найпоширенішими професіями, у дітей формується позитивне ставлення до різних видів трудової та професійної діяльності. Результат — сформоване у молодших школярів ставлення до себе, суспільства і професійної діяльності.

В результаті спілкування з молодшими школярами навчальних закладів ми прийшли до висновку, що необхідно розробити розмальовки - довіднички відповідно до вікових запитів дітей молодшого шкільного віку. Так нашу скарбничку поповнили розмальовки за кожним видом професії. Такі розмальовки були доповнені новими розділами. Наприклад, в розмальовці за професією «Бухгалтер»  було додано розділ про предмети, котрі характеризують професію та розділом «Щоб бухгалтером добрим стати, треба вміти рахувати!» з цікавими розмальовками на розв’язування прикладів, в розмальовці за професією «Водій» - розділ «Правила треба дорожні всім знати, щоб в різні пригоди не потрапляти!» з ілюстраціями правил дорожнього руху та ін..

 

Нові розділи в розмальовках для школярів 1 – го класу.

Малюнкова терапія в дитячому відділенні Межівської районної лікарні

C:\Users\zzz\Desktop\2016 -2017 н.р\22-12-2016\DSC00481.JPGПрактично будь-яка дитина хоча б раз у житті опинялася в лікарні. У такій ситуації батькам важливо докласти чимало зусиль, щоб малюк переніс період стаціонару безболісно. Дитині, старшій одного року, перебування в лікарні дається важче, ніж немовлятам. Їм складно всидіти на одному місці, тому мама повинна облаштувати місце в палаті таким чином, щоб малюкові не хотілося тікати з неї. На тумбочці можна влаштувати центр творчості, розташувавши на ній аркуші паперу, олівці, фломастери або пластилін, а наші розмальовки з цікавими віршиками та загадками сприятимуть зацікавленості дитини в виконанні завдання. Малюнкова терапія позитивно впливатиме на швидкість одужання маленьких пацієнтів.

 Приймальня дитячого лікаря

Чекаючи свого прийому в дитячій лікарні, ми часто бачимо битву роздратованих батьків з їх примхливими малюками. «Як це! Він не вміє себе вести!» -- кажуть втомлені батьки. Чому малюк так себе поводить? Відповідь проста, йому нудно. Малюки не можуть спокійно сидіти на одному місці. Від вимушеного неробства малюки починають вередувати і крутитися, виводячи з себе своїх батьків.

Рішення напрошується саме по собі - щоб малюк не страждав  від нудьги, потрібно його чимось цікавити, організувати його дозвілля. І тут в нагоді стануть наші розмальовки. Книжка-розмальовка допоможе малюкові уникнути нудьги, запобіжить його дитячим капризам, подарує прекрасні хвилини гарного спілкування батьків з дитиною та допоможе малечі розкрити світ професій.

 Місця громадського харчування

На відміну від дорослих, яким цікаво поспілкуватися за столиком в кафе в очікуванні замовлення, малюкам сидіння на одному місці набридає вже через кілька хвилин. Чим зайняти маленького непосиду, щоб і для нього час пройшов з користю, і оточуючим, які прийшли в ресторан відпочити, він не заважав? Діти у віці двох-п’яти років проявляють неабиякий інтерес до будь-яких видів творчості. Ось і  тут в нагоді  стануть наші розмальовки. В закладах ресторанного бізнесу передбачено наявність невеликого дитячого куточка з олівцями та аркушами для малювання. Ми поповнили такі куточки в  закладах нашого селища тематичними розмальовками власного виготовлення, які дозволять  поєднати приємне з пізнавальним, розширити кругозір світу професій нашого регіону.

 Перукарні та салони краси

 Що можуть такі заклади  запропонувати батькам, що приходять у салон з дітками? Ігровий столик, за яким  дітлахи завжди знайдуть, чим себе зайняти. Це дуже зручно: доки батьки – клієнти  обслуговуються — дитина не нудиться, а цікаво,  змістовно та весело проводить час: бавиться іграшками, складає пазли, малює. І ось для таких столиків в закладах нашого селища  ми подарували комплекти книжечок з чарівними сторінками – розмальовками професій Межівського професійно-технічного училища.

 Економічне обґрунтування проекту

Все наше існування тісно пов'язане з економікою. На заняттях гуртка «Економ – практик» гуртківцями було розглянуто економічну ефективність  проекту  з погляду витрат на його  реалізацію. Під час проведення економічного обґрунтування проекту виготовлення книжечки розмальовки «Професії Межівського ПТУ», гуртківці навчилися визначати економічну доцільність випуску конкретного виробу, в даному випадку – книжечки розмальовки; закріпили теоретичні знання та набули практичних навичок майбутніх бізнесменів-початківців; виробили вміння пов'язувати теоретичні питання з практичними проблемами і розробляти заходи за результатами проведеного аналізу.

Учні з зацікавленістю провели розрахунок собівартості. Під час обговорення цього показника було запропоновано два варіанти виготовлення розмальовок:

Перший варіант – виготовляти розмальовки в кольоровому друці. Вартість такої розмальовки близько 40 грн.

Другий варіант - друкувати в кольорі тільки титульні сторінки для здешевлення примірника розмальовки. Інші сторінки вирішено друкувати в чорно-білому кольорі.

В результаті дискусії було вирішено виготовляти розмальовки за другим варіантом.

Розрахунок собівартості одного примірника розмальовки:

 

Статті витрат

Розрахунок

Сума

1

Вартість паперу

12 листів х 0,20 грн.

2,40 грн.

2

Вартість кольорового друку (титульна сторінка)

1 лист х 2,00 грн.

2,00 грн.

3

Вартість чорно – білого друку

11 листів х 0,60 грн.

6,60 грн.

4

Інші витрати

х

0,90 грн.

5

Всього витрат

х

11.90 грн

 

Дані розрахунку  одного примірника розмальовки свідчать  про  економічну доцільність і вигідність проекту та можливість його розповсюдження серед різної цільової аудиторії. Ця книжечка має бюджетний варіант – 11,90 грн. і є конкурентоспроможною серед інших аналогічних товарів.

Результативністю проведеної промоакції «Розмальовка «Професії Межівського ПТУ» є слідуюче:

  •                  проінформовано близько 50   дітей дошкільного та 88 учнів молодшого шкільного віку та їхніх батьків з основними напрямками діяльності Межівського професійно-технічного училища  з метою  подальшої професійної орієнтації;
  •                  сформували позитивний імідж училища та заявлено про себе, як про гідного конкурента на ринку освітянських послуг;
  •                  D:\ПОЧТА\31-01-2017\DSC00694.JPGзібрано і систематизовано весь матеріал за результатами заходу. (Матеріали розмальовок та сценарій заходу розміщено на сайті училища http://dptnzmptu.at.ua/, сформовано матеріали в справу, яку долучено до матеріалів проекту «Моя професія – моє майбутнє»)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слід відмітити, що беручи участь в промоакції, учні училища спробували себе в ролі економіста, бухгалтера, педагога, художника, підприємця і, можливо, хтось із них, саме після участі в заході, вже визначився з своєю подальшим трудовим шляхом. Співпраця педагогів та членів гуртка «Економ – практик» допомогла вихованцям Межівського професійно-технічного училища набути економічні знання та вміння розрахувати вигідність такого виду  проекту,  навчила заощадності, вмінню побачити доцільність своїх дій, рішень, розрахунків у практичній діяльності. В своїй майбутній професійній діяльності учні зможуть застосувати  набуті економічні знання на практиці.

Після проведеної нами промоакції «Професії Межівського ПТУ» до дирекції Державного професійно-технічного навчального закладу «Межівське професійно-технічне училище» надійшли запити від керівників Межівських дошкільних навчальних закладів з пропозиціями подальшої співпраці в організації та проведенні профорієнтаційних заходів в цих закладах.

Творча група   викладачів та майстрів виробничого навчання  Межівського професійно-технічного училища   розробила низку виховних заходів для ранньої профорієнтації вихованців дошкільних навчальних закладів та молодших школярів згідно плану роботи профорієнтаційного проекту «Моя професія – моє майбутнє».

Профорієнтаційний захід «Бухгалтерія – Чарівниця» є одним з цих заходів. Тему заходу обрано не випадково. В нашому суспільстві профорієнтації за професіями економічного типу, особливо для малят та молодших школярів, приділяється дуже мало уваги.

Після консультації з методистом  «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок»,  методистом «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» та від завідуючої методистом Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко»  ми вирішили організувати зустріч дошкільнят з дітьми, які  вже зробили свій професійний вибір і навчаються в Межівському професійно-технічному навчальному закладі і власним прикладом довели б важливість розумного вибору та розширили б знання вихованців про професії економічної групи. Захід було розроблено з залученням таких форм, як економічна казка, використано ігрові методи та   яку б ми форму виховання не обрали, не можна обійтися без бесіди, розумного проникливого слова. Для цікавого спілкування з дітьми в розробці задіяно образ Бухгалтерії – Чарівниці, героїні казки, з якою діти спілкуються і яка в простій, доступній формі доносить інформацію про складні речі: про обов’язки бухгалтера, про важливість правильного вибору та віри у власні сили.

Матеріали заходу розміщено на сайті Навчально - методичого центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області. http://nmc-pto.dp.ua/doc/2016/2017_05_03_15_19_50.pdf  «Методичний вісник ПТО Дніпропетровщини» випуск №11.

G:\17-03-2017 Детский садик Камянка\DSCN0040.JPGG:\17-03-2017 Детский садик Камянка\DSCN0034.JPGПрофорієнтаційний захід з елементами економічного виховання

 

 

 

 

 

 

 

 

«Бухгалтерія – Чарівниця» було проведено в дошкільних навчальних закладах смт Межова «Малятко» та «Сонечко», в першому класі Межівського аграрного ліцею - інтернату. Загалом  до участі в заході було залучено 28 вихованців дошкільних закладів та 22 учні першого та другого класів ліцею.

Проведення даного заходу показало, що краще на зміст заходу реагують школярі. Методисти дошкільних закладів «Малятко» та «Сонечко» рекомендували для вихованців дитячого садочку  злегка спростити завдання. Виходячи з цього, творчою групою проекту, вирішено в подальшій роботі врахувати рекомендації колег та провести спільні заняття на засіданні методичної комісії класних керівників Межівського професійно-технічного училища на тему: «Методичні поради «Рання профорієнтація дошкільників – завдання сучасної педагогіки» та «Рання профорієнтація дошкільників засобами економічного виховання», «Малюкам про професії».

Волонтерська група нашого училища  «Милосердя» відвідує пацієнтів дитячого відділення Межівської Центральної районної лікарні. Під час чергового візиту до нас звернулися працівники відділення з проханням допомоги в поповненні ігрової кімнати приладдям для малювання та оновленням інформаційних стендів.  Ми їм запропонували олівці, точила для олівців та наші тематичні розмальовки, якими вони були приємно вражені та задоволені. Також, членами гуртка «Економ-практик», були оформлені інформаційні стенди  один з яких має профорієнтаційний характер, а конкретно, він несе інформацію про професію водія, пожежника, тракториста. Малюнки на стенді наочно інформують про те, що можна бути водієм карети швидкої допомоги, і пожежної машини, і багатофункціонального прибирального автомобіля та водієм легкової автівки. Тракторист може працювати на тракторі в полі і ремонтувати дорожнє покриття.

G:\17-03-2017 Детский садик Камянка\22-12-2016Миколай стенди фото\DSC00504.JPGG:\17-03-2017 Детский садик Камянка\22-12-2016Миколай стенди фото\DSC00468.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат другого – основного етапу:

профорієнтаційна робота з дошкільнятами та молодшими школярами(2016 – 2017 навчальний рік):

 

  1. Налагоджено співпрацю з методичними відділами «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко»;
  2. Проведено засідання методичної комісії класних керівників Межівського професіонально-технічного училища разом з методистами «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» та «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко» результатом якого стала більша інформованість педагогів училища в роботі з малюками та створення розмальовок «Професії Межівського регіону Дніпропетровської області» для різних вікових груп дітей;
  3. Налагоджено співпрацю з Центром з обслуговування закладів освіти Межівської селищної ради.
4.             Налагоджено співпрацю з відділами освіти Межівської та Новопавлівської об’єднаних громад;
5.             Проведено виховний профорієнтаційний захід промоакція «Розмальовки «Професії Межівського ПТУ» з вихованцями «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко»  з учнями молодших класів Межівського аграрного ліцею-інтернату, Межівської загальноосвітньої школи №1 та Межівської загальноосвітньої школи №2 смт Межова в участі якого було задіяно 138 дітей та школярів;
  1. Профорієнтаційний захід з елементами економічного виховання «Бухгалтерія – Чарівниця» було проведено в дошкільних навчальних закладах смт Межова «Малятко» та «Сонечко», в першому класі Межівського аграрного ліцею - інтернату. Загалом  до участі в заході було залучено 28 вихованців дошкільних закладів та 22 учні першого та другого класів ліцею;
  2. Активізовано зацікавленість батьків та учнів  у майбутньому отриманні фаху і спеціальностей, потрібних господарствам, установам та закладам Межівського району;
  3. Сформовано позитивний імідж училища та заявлено про себе, як про гідного конкурента на ринку освітянських послуг;
  4. Зібрано та систематизовано матеріал для подальшої реалізації профорієнтаційного проекту «Моя професія – моє майбутнє»:

- створено розмальовки – довідники «Професії Межівського ПТУ»  для дошкільнят та учнів молодших класів;

- створено друкований примірник книжки «Бухгалтерія –Чарівниця»;

- розроблено сценарій профорієнтаційного заходу «Бухгалтерія –Чарівниця»;

- створено презентацію та відеоролик сценарію профорієнтаційного заходу «Бухгалтерія –Чарівниця»;

- створено інформаційний стенд профорієнтаційного направлення для дитячого відділення Межівської центральної районної лікарні;

-  створено мобільний стенд «Світ професій МПТУ».

10. Матеріали проекту «Моя професія – моє майбутнє» розміщено:

-  на сайті Межівського професійно-технічного училища http://dptnzmptu.at.ua/);

-  на сайті Навчально - методичого центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області. http://nmc-pto.dp.ua/doc/2016/2017_05_03_15_19_50.pdf  «Методичний вісник ПТО Дніпропетровщини» випуск №11;

- на сайті відділу освіти Новопавлівської об’єднаної територіальної громади  http://www.novopavlivska-otg.dp.gov.ua;

-  на виставковому стенді Межівської районної дитячої бібліотеки «Інформуємо. Радимо. Пропонуємо»;

-  на  блозі Межівської районної  бібліотеки mezhivskalibrary.blogs pot.ru

- в мережі  Facebook https://www.facebook.com/  Ирина Осенняя.

 

Третій етап - продовження основного етапу профорієнтаційна робота з молодшими школярами та старшокласниками (01 вересня 2017року  -28 лютого 2018  року

Завдання  третього етапу проекту:

• реалізація підпрограм проекту через масову роботу (згідно плану);

• проміжна діагностика реалізації проекту через опитування, анкетування, відгуки) і аналіз результатів;

• корекція проекту за результатами діагностик.

На даному етапі перед реалізаторами профорієнтаційного проекту «Моя професія – моє майбутнє» стояло завдання по продовженню та розширенню профорієнтаційної роботи серед дітей та молоді Межівського краю.

З метою визначення ефективної взаємодії методичної служби, закладів профтехосвіти Дніпропетровщини, державних, освітніх установ, селищних об'єднань територіальних громад, бізнес-структури агропромислового комплексу та галузевої профспілки, для формування позитивного та емоційного ставлення до світу робітничих професій в рамках потреби громади 28 листопада на базі Межівського професійно-технічного училища відбувся обласний семінар з профорієнтації та майстер – класи для учнів Новопавлівських та Межівських  загальноосвітніх шкіл на тему «Інноваційні шляхи формування позитивного та емоційного ставлення до світу професій дітей дошкільного та шкільного віку в рамках потреби громади». У пленарній дискусії заходу взяли участь представники методичної служби області, професійно-технічні навчальні заклади, Межівської райдержадміністрації,  райради, Межівської та Новопавлівської об’єднаних територіальних громад та відділів освіти, роботодавців ТОВ «Лад», «Межівське», районної профспілкової організації агропромислового комплексу, районного центру зайнятості, районної газети «Межівський меридіан».

Учасники пленару обговорили питання щодо труднощів створення, збереження та розвитку трудового робітничого потенціалу в сільському регіоні:

-  відтік учнівської молоді та частини дорослого населення в міста;

- поділ закладів професійно-технічної освіти за рівнем фінансування;

- недостатня роль роботодавців на місцях, як замовників кадрів у проведенні реформ в системі профтехосвіти;

- поза увагою органів влади, соціальних партнерів, профспілкових та громадських організацій використання можливостей професійно-технічних навчальних закладів області з профільного та до профільного навчання школярів на базі ПТНЗ, дорослого населення, підвищення кваліфікації та стажування, дуальна система професійно-технічної освіти.

Так як Межівський район знаходиться на кордоні із Донецькою та Луганською областями та найближче до території проведення антитерористичної операції,   населення поповнюється з числа   тимчасово переміщених осіб, в тому числі учнівської молоді. Зважаючи на це населення має недостатню інформації про можливості професійно-технічної освіти Дніпропетровщини.

Учасники пленару дійшли висновку що:

  • з метою розвитку трудового робітничого потенціалу в сільському регіоні професійно-технічним навчальним закладам необхідна підтримка  органів влади, соціальних партнерів, профспілкових та громадських організацій;
  • необхідно посилити використання можливостей Інтернет-середовища та інформаційно-комунікаційних засобів із позиціювання системи профтехосвіти;
  • активізувати  проведення  профорієнтаційних заходів різноманітного формату для сільської молоді та громади.

В рамках заходу в практичній частині 8 професійно-технічних навчальних закладів міст Дніпра, Павлограду, Першотравенська презентували для школярів 1-11 класів із 5 шкіл Межівського району майстер-класи з робітничих професій галузей машинобудування, легкої промисловості, харчування, гірничодобування, будівництва, електротехніки, сільського господарства.

Фото Ирины Осенней.Понад 400 учнів спробували свої можливості у ролях електрозварника, швачки-закрійника, електромонтера, гірника, декоратора, кулінара, столяра, опоряджувальника, штукатура-лицювальника, поліграфіста, робітника поштового зв’язку, токаря, перукаря, ветеринара, робітника фермерського господарства та інше. Разом із дітьми зацікавились професіями  і батьки - представники батьківських комітетів шкіл. 

Для педпрацівників шкіл професійно-технічних навчальних закладів та проведено майстер-клас «Рання профорієнтація школярів молодших класів в процесі промо–акції «Професії нашого регіону». Автор Соловйова Ірина Петрівна, майстер виробничого навчання Межівського професійно-технічного училища презентувала збірку розмальовок із віршами, загадками, кросвордами та казками з професій сільського господарства та провела заняття із школярами молодших класів.

C:\Users\Irina\Desktop\Новая папка\Новая папка\image017.jpgНесподіваними стало те, що після малюків за столами опинились старшокласники, які із задоволенням розмальовували картинки і виконували завдання.

C:\Users\Irina\Desktop\Новая папка\Новая папка\image016.jpg

Представники обласної методичної служби ПТО надали адресну методичну допомогу (консультацію) керівникам, педагогам загальноосвітніх шкіл щодо активізації співпраці з питань профорієнтації школярів в тому числі у форматі он-лайн.                                            

Учасники  заходу відзначили, що саме залучення до профорієнтації учнів різної вікової категорії з 1 по 11 класи має вплив на раннє самовизначення у виборі професії та життєвого шляху.

За результатами семінару творча група проекту вирішила продовжити розробку розмальовок згідно вікових категорій. Створено розмальовку «Світ професій  Межівського регіону Дніпропетровської області» (Для дітей молодшого шкільного віку 7 – 11 років) з задачами на логіку, з завданнями для написання творів, з загадками та віршами про професії. Матеріали цієї розмальовки можуть бути використані для проведення виховних заходів з профорієнтації викладачами загальноосвітніх закладів, для проведення профорієнтаційної роботи педагогічними колективами професійно-технічних навчальних закладів та для допомоги батькам в роз’яснювальній роботі з дітьми.  Також розроблено розмальовку для учнів старших класів «Світ професій Межівського регіону Дніпропетровської області через вивчення англійської мови ( Для дітей середнього шкільного віку 11 – 13 років)» матеріали якої можуть бути використані для проведення виховних заходів з профорієнтації викладачами загальноосвітніх закладів, для проведення профорієнтаційної роботи педагогічними колективами професійно-технічних навчальних закладів  та вчителями англійської мови як ресурс для вивчення та закріплення знань з предмету. Розмальовка «Світ професій  Межівського регіону Дніпропетровської області через вивчення англійськооої мови ( Для дітей середнього шкільного віку 11 – 13 років)» це поєднання профорієнтації, навчання та творчості (Матеріали розмальовок розміщено на сайті училища http://dptnzmptu.at.ua/)

Слідуючим кроком в реалізації профорієнтаційного проекту «Моя професія – моє майбутнє» було створення книжечки «Як Совуня - декларуня свято рятувала» яку було створено,  як в друкованому варіанті, так і в електронному з цікавим озвученням і яку було презентовано в ході волонтерської акції до Дня Святого Миколая «Святий Миколай подорожує Межівщиною».  За підсумками  проведеної акції в регіональному засобі масової інформації  «Межівський меридіан» було опубліковано лист – подяку адміністрації лікарні за проведений захід ( «Межівський меридіан» №95, від 27 грудня 2017 року).  Цікавим було те, що до перегляду казочки було залучено 12 дітей різного віку, 8 батьків та 9 працівників лікарні. 

 Профорієнтаційну казочку «Як Совуня - декларуня свято рятувала» було розповсюджено серед загальноосвітніх шкіл та соціальних партнерів від яких було отримано схвальні відгуки. ( Матеріали розміщено на сайті училища http://dptnzmptu.at.ua/, на сайті відділу освіти Новопавлівської об’єднаної територіальної громади  http://www.novopavlivska-otg.dp.gov.ua та в мережі  Facebook https://www.facebook.com/  Ирина Осенняя. ). F:\18-12-2017\DSCN1198.JPG

 

 

 

 

 

 

Малеча дитячого садочку "Барвінок" за переглядом різдвяної казочки "Як Совуня - декларуня свято рятувала"

Після спілкування з старшокласниками та випускниками шкіл було визначено ряд проблем: у молоді, яка йде працювати після закінчення навчальних закладів відсутні практичні навички ведення підприємницької діяльності, відсутній достатній практичний досвід працевлаштування, слабкі соціально-правові та професійні знання. В результаті молодь погано орієнтується в питаннях спілкування з роботодавцями та  оформлення трудових відносин.  Для вирішення проблеми недостатньої інформованості, надання консультацій з питань ведення підприємницької діяльності та проведення профорієнтаційної роботи серед випускників шкіл виконавцями проекту було розроблено методичні рекомендації з оформлення трудового та цивільно-правового договорів. Матеріали методичних рекомендацій надано для використання при проведенні майстер – класів з профорієнтації педагогічними працівниками професійно-технічних навчальних закладів та  загальноосвітніх шкіл для проведення профорієнтаційної роботи серед старшокласників.

 ( Матеріали розміщено на сайті училища http://dptnzmptu.at.ua/)

 

 

 

 

 

 

Результат третього етапу профорієнтаційної роботи з молодшими школярами та старшокласниками проекту «Моя професія – моє майбутнє»

 (01 вересня 2017року  -28 лютого 2018  року

 

  1. Продовжено співпрацю з методичними відділами «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко»;
  2. Вивчено потреби ринку праці району та професійні вподобання підлітків за сприяння центру зайнятості;
  3.  Розширено уявлення учасників проекту про сучасний «ринок професій» в рідному районі. В рамках реалізації проекту було створено розмальовку «Світ професій  Межівського регіону Дніпропетровської області» (Для дітей молодшого шкільного віку 7 – 11 років), розмальовку «Світ професій Межівського регіону Дніпропетровської області через вивчення англійської мови ( Для дітей середнього шкільного віку 11 – 13 років)», створено електронну та друковану книжечки «Як Совуня - декларуня свято рятувала», презентацію для малюків з професії ветеринар «Лікар Ай-болить», розроблено та проведено майстер – класи за професіями: майстер – клас «Професія тракторист», майстер – клас «Професія ветеринар» та майстер – клас «Професія кухар».

Матеріали розміщено:

 

           -  на сайті Межівського професійно-технічного училища http://dptnzmptu.at.ua/);

-  на сайті Навчально - методичого центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області. http://nmc-pto.dp.ua/doc/2016/2017_05_03_15_19_50.pdf  «Методичний вісник ПТО Дніпропетровщини» випуск №11.

- на сайті відділу освіти Новопавлівської об’єднаної територіальної громади  http://www.novopavlivska-otg.dp.gov.ua

- в мережі  Facebook https://www.facebook.com/  Ирина Осенняя.

  1.                       Сформовано позитивне ставлення до робітничої професії та  своєї індивідуальності стосовно реалізації себе у майбутній кар΄єрі;
  2.                       Сформовано учнівське інформаційне середовище з метою он-лайн спілкування консультування школярів з  учнями професійно-технічних закладів ;
  3.                       Залучено в реалізацію третього етапу проекту «Моя професія – моє майбутнє» близько 500 осіб;
  4.                Визначено напрямки профорієнтації в регіоні Межівського професійно-технічного училища з органами виконавчої влади, відділів освіти  об’єднаних територіальних громад, загальноосвітніх шкіл, роботодавців, профспілок працівників АПК по проекту, зацікавленими в успішному вирішенні даної проблеми:
    • з метою розвитку трудового робітничого потенціалу в сільському регіоні професійно-технічним навчальним закладам необхідна підтримка  органів влади, соціальних партнерів, профспілкових та громадських організацій;
    • необхідно посилити використання можливостей Інтернет-середовища та інформаційно-комунікаційних засобів із позиціювання системи профтехосвіти;
    • активізувати  проведення  профорієнтаційних заходів різноманітного формату для сільської молоді та громади.
  5.  Узгоджено план спільних дій питань профорієнтації в регіоні Межівського професійно-технічного училища з органами виконавчої влади, відділів освіти  об’єднаних територіальних громад, загальноосвітніх шкіл, роботодавців, профспілок працівників АПК по проекту, зацікавленими в успішному вирішенні даної проблеми.
  6. Продовжено співпрацю з соціальними партнерами:
  • 9 листопада 2017 року проведено круглий стіл «Сучасна бухгалтерія та сучасний бухгалтер в Україні»,  метою якого було визначити стан бухгалтерської справи,  перспективи її розвитку в Україні та перспективи працевлаштування випускників навчальних закладів. В заході взяли участь практикуючі бухгалтери  Межівського району: Лисенко Юлія Григорівна – ветеран бухгалтерської справи, головний  бухгалтер ТОВ «Перемога» та ТОВ «Богданівське» Касян Олена Валеріївна, Риб΄янець Інна Миколаївна – економіст - бухгалтер бюджетної сфери освіти Новопавлівської Об'єднаної територіальної громади, заступник головного бухгалтера комунального закладу «Межівська Центральна районна лікарня» Дніпропетровської облради  Давиденко Світлана Адамівна  та її колега  бухгалтер районної лікарні, випускниця нашого училища групи бухгалтерів Перепічаєнко Катерина Сергіївна.

 

 

Четвертий етап - заключний етап

 

Завдання заключного етапу:


• аналіз результатів - висновки про результативність проекту;

• підведення підсумків проекту - зустріч за круглим столом всіх учасників проекту «Моя участь у проекті «Моя професія – моє майбутнє».

   

Результативність проекту «Моя професія – моє майбутнє»:

 

  1. Після проведеної профоріентаційної роботи виросла свідомість вибору професії учнями з 63% до 71%.
  2. При визначені мотивації значно підвищився мотив відповідальності за обрану справу і зменшився вплив мотиву вибору навчального закладу за місцем проживання, це можна вважати доказом більш свідомого вибору майбутньої професії.
  3. В процесі реалізації профорієнтаційного проекту «Моя професія – моє майбутнє» налагоджено співпрацю з Центром з обслуговування закладів освіти Межівської селищної ради, з відділами освіти Межівської та Новопавлівської об’єднаних громад, з методичними відділами «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко».
  4. Згідно проведених опитувань в яких взяло участь 15 батьків дітей дошкільного віку та 30 батьків школярів було з’ясовано, що зросла  зацікавленість батьків та учнів  у майбутньому отриманні фаху і спеціальностей, потрібних господарствам, установам та закладам Межівського району.  На першому етапі проекту відсоток зацікавлених батьків та учнів  у майбутньому отриманні фаху і спеціальностей, потрібних господарствам, установам та закладам Межівського району був досить низьким і дорівнював 21,7%,. Вже під час опитування в січні 2018 року,  на завершальному етапі проекту, цей відсоток склав 29,8 %.
  5. Сформовано позитивний імідж училища та заявлено про себе, як про гідного конкурента на ринку освітянських послуг.
  6. Сформовано позитивне ставлення до робітничої професії та  своєї індивідуальності стосовно реалізації себе у майбутній кар’єрі.
  7. Сформовано учнівське інформаційне середовище з метою он-лайн спілкування консультування школярів з  учнями професійно-технічних закладів .
  8. Залучено в реалізацію трьох етапів проекту «Моя професія – моє майбутнє» близько 1000  осіб:

- в профорієнтаційних заходах взяло участь близько 800 осіб;

- в опитуваннях задіяно 45 батьків;

- надано консультації з питань подальшого навчання випускників шкіл 29 батькам та 94 випускникам загальноосвітніх шкіл Межівського району.

  1. Продовжено співпрацю з соціальними партнерами:

- профорієнтаційну казочку «Як Совуня - Декларуня свято рятувала» було розповсюджено серед загальноосвітніх шкіл та соціальних партнерів від яких було отримано схвальні відгуки;

-   проведено круглий стіл «Сучасна бухгалтерія та сучасний бухгалтер в Україні»,  метою якого було визначити стан бухгалтерської справи,  перспективи її розвитку в Україні та перспективи працевлаштування випускників навчальних закладів.

  1. Зібрано  інформацію для створення бази пізнавального профорієнтаційного матеріалу:
  • створено розмальовки – довідники «Професії Межівського ПТУ»  для дошкільнят та учнів молодших класів;
  • створено друкований примірник книжки «Бухгалтерія – Чарівниця»;
  • розроблено сценарій профорієнтаційного заходу «Бухгалтерія – Чарівниця»;
  • створено презентацію та відеоролик сценарію профорієнтаційного заходу «Бухгалтерія – Чарівниця»;
  • створено інформаційний стенд профорієнтаційного направлення для дитячого відділення Межівської центральної районної лікарні.
  • створено розмальовку «Світ професій  Межівського регіону Дніпропетровської області» (Для дітей молодшого шкільного віку 7 – 11 років);
  • створено розмальовку «Світ професій Межівського регіону Дніпропетровської області через вивчення англійської мови ( Для дітей середнього шкільного віку 11 – 13 років)»;
  • створено електронну та друковану книжечки «Як Совуня - Декларуня свято рятувала»;
  • створено презентацію для малюків з професії ветеринар «Лікар Ай-болить»;
  • розроблено  майстер – класи за професіями: майстер – клас «Професія тракторист», майстер – клас «Професія ветеринар» та майстер – клас «Професія кухар»;
  • створено «Збірник анкет для проведення профорієнтаційної роботи серед школярів 1 – 11 класів);
  •  створено мобільний стенд «Світ професій МПТУ».

       11.   Поширення отриманого досвіду:

 

  • проведено майстер – класи за професіями: майстер – клас «Професія тракторист», майстер – клас «Професія ветеринар» та майстер – клас «Професія кухар»;
  • взято участь в обласному семінарі з профорієнтації та майстер – класах для учнів Новопавлівських та Межівських  загальноосвітніх шкіл на тему «Інноваційні шляхи формування позитивного та емоційного ставлення до світу професій дітей дошкільного та шкільного віку в рамках потреби громади»;
  • проведено майстер-клас «Рання профорієнтація школярів молодших класів в процесі промоакції «Професії нашого регіону»;
  • проведено виховні заходи:
-          промоакція «Розмальовка «Професії Межівського ПТУ» проведена з вихованцями «Межівського дошкільного навчального закладу №3 «Барвінок», «Межівського дошкільного навчального закладу №1 «Сонечко» «Межівського дошкільного навчального закладу №2 «Малятко»  з учнями молодших класів Межівського аграрного ліцею-інтернату, Межівської загальноосвітньої школи №1 та Межівської загальноосвітньої школи №2 смт Межова в участі якого було задіяно 138 дітей та школярів;
  • профорієнтаційний захід з елементами економічного виховання «Бухгалтерія – Чарівниця» було проведено в дошкільних навчальних закладах смт Межова «Малятко» та «Сонечко», в першому класі Межівського аграрного ліцею - інтернату. Загалом  до участі в заході було залучено 28 вихованців дошкільних закладів та 22 учні першого та другого класів ліцею інтернату;
  • висвітлення заходів проекту «Моя професія – моє майбутнє» засобами масової інформації: газетою Межівського району «Межівський меридіан» та «Вісник народу» громадського об’єднання «Єднання громади» м. Синельникове;

 

  • матеріали проекту «Моя професія – моє майбутнє» розміщено:

-  на сайті Межівського професійно-технічного училища http://dptnzmptu.at.ua/);

-  на сайті Навчально - методичого центру професійно-технічної освіти у Дніпропетровській області.          

http://nmc-pto.dp.ua/doc/2016/2017_05_03_15_19_50.pdf «Методичний вісник ПТО Дніпропетровщини» випуск №11.

- на сайті відділу освіти Новопавлівської об’єднаної територіальної громади  http://www.novopavlivska-otg.dp.gov.ua;

- регіональна газета «Межівський меридіан»: №22 від 26 березня 2016 року, №96 від 24 грудня 2016 року,№23 від 29 березня 2017 року, №48 від 5 липня 217 року, №50 від 15 липня 2017 року, № 85 від 18 листопада 2017 року, №94 від 23 грудня 2017 року, №95 від 27 грудня 2017 року;

-  на виставковому стенді Межівської районної дитячої бібліотеки «Інформуємо. Радимо. Пропонуємо»;

-  на блозі Межівської районної  бібліотеки mezhivskalibrary.blogs pot.ru

- в мережі  Facebook https://www.facebook.com/  Ирина Осенняя.

 

ВИСНОВКИ 

Під час впровадження  трьох етапів проекту «Моя професія – моє майбутнє» ми побачили, що дошкільнята та молодші школярі з цікавістю реагують на проведені заходи. У дітей  формується інтерес до  професій, вміння розрізняти професії різного напрямку, орієнтуватися у світі професій, працювати з інформацією професійного напрямку. Виховується  повага до професій, до людей праці,  розвиваються  творчі здібності та здатність самостійно осмислювати  ситуації, явища, факти, інформацію, розштрюється соціалізація малюків  в суспільство дорослих.

У старшокласників формується своє ставлення, власна позиція, рішення до дії, що сприяє вибору успішної професії, покращується сприйняття    робітничих та інженерних професій,   здатність  до соціально – професійної  адаптації в суспільстві, юнаки та дівчата навчаються  обирати  майбутню професії по своїм здібностям та бажанням.  Вони зорієнтовані на ефективну працю і успішну трудову кар'єру, навчилися більш реально  проектувати свої життєві  і професійні  плани.

Але разом з тим, під час реалізації проекту, стало зрозуміло, що недостатня увага приділяється профорієнтаційній роботі з батьками. Адже в системі профорієнтаційної роботи з молоддю робота з батьками - одна з найважливіших ланок. Оскільки моніторинг показує, що всі дані  отримані під час опитування молоді,  свідчать про те, що своє рішення щодо майбутньої діяльності юнь приймає під впливом батьків. Для оптимізації профорієнтаційної роботи з батьками плануємо провести слідуючи заходи:

1. Провести майстер-клас з батьками по створенню тематичних розмальовок.

2. Вийти з пропозицією до голови Межівської об’єднаної територіальної громади щодо проведення громадського заходу «Робітничі династії Межівщини».

3. Вийти з пропозицією до голови Новопавлівської об’єднаної територіальної громади про подальшу тісну співпрацю по пошуку нових форм роботи по пропаганді сільськогосподарських професій громади («Батьки – маяки, приклади для молоді»).

В подальшій роботі необхідно буде:

- доповнити базу  пізнавального профорієнтаційного матеріалу. Для цього оформити виставку «Гордість училища» (працевлаштування випускників);

- створити умови щодо практичного втілення проекту шляхом застосування активних методів виховання в профорієнтаційній роботі.  Активізувати  самостійну інформаційно-пошукову роботу учнів училища та шкіл  через творчі проекті «Захист професії», «Професія майбутнього»;

- провести    конкурс рекламних плакатів «Обирай робітничу професію»;

- вийти з пропозицією до голови Межівської об’єднаної територіальної громади щодо створення музею під відкритим небом сільськогосподарської техніки та знарядь праці.

 

 

 

Використані джерела інформації:

1. Посібник Професійна орієнтація дітей дошкільного віку в умовах ДНЗ. Дошкільний навчальний заклад №38 м. Вінниця - 2012рік. 181 стор

2. http://shag.com.ua/rannya-proforiyentaciya.html

3. http://www.supercoloring.com/ua/rozmalovky/mini-traktor

4. http://allforchildren.com.ua/index_prof1.htm

5. http://soroka-vorona.info/rozmalovky/rozmalovky-tsyfry.html

6.https://ukr.segodnya.ua

 

1

 

docx
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
4665
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку