Розробка презентації до відзначення річниці дня народження Т.Г. Шевчека

Про матеріал
Дана розробка буде в допомогу класним керівникам для гарної організації виховної години чи інформації хвилини про видатного кобзаря України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Т. Г. Шевченко. Життя і творчість. Виконала: Бібліотекар КЗШ № 48 Бойченко Л. М.

Номер слайду 2

Народні прислів’я та крилаті вислови про Тараса Григоровича Шевченка. Мучили Шевченка, карали та духу його не зламали. Щоб народу служити, треба так, як Шевченко жити.*Тарасів “ Кобзар” – народу великий дар. Шевченкові твори сяють, мов ясні зорі. Правду в “ Кобзарі” шукай. Шевченків “ Кобзар” пік панів, як жар.

Номер слайду 3

Хто ж такий Тарас Григорович Шевченко?Народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року у селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії(нині село Звенигородського району Черкаської області) в закріпаченій селянській родині Григорія Івановича Шевченка та Катерини Якимівни Бойко козацького походження. Згідно з родинними переказами його діди і прадіди козакували, служили у Війську Запорізькому, брали участь у визвольних війна і повстаннях, які відбувалися в Україні XVII–XVIII ст. Ці повстання були жорстоко придушені і нормальне суспільне життя у регіоні Черкащини, Полтавщини, Київщини, Чернігівщини на тривалі роки було порушене. Основна частина місцевого населення була закріпачена і зубожіла.

Номер слайду 4

Сім'я Тараса на чолі з батьком Григорієм Івановичем Шевченком повернулася до села Керелівки (нині Шевченкове (Звенигородський район)), Звенигородського повіту, на Київщині, звідки був родом Григорій Іванович. Дитячі роки Тараса проходять у цьому селі. Восени 1822 року Тарас Шевченко починає вчитися грамоти у місцевого дяка Совгиря. Рано втративши матір (20 серпня (1 вересня 1823 року), яка померла від тяжкої праці й злиднів, залишивши сиротами шестеро дітей, він з дитинства зазнав багато горя і знущань. 7 жовтня (19 жовтня) 1823 року Тарасів батько одружується вдруге з удовою Оксаною Терещенко, в якої вже було троє дітей Тарас чумакує з батьком. Буває в Звенигородці, Умані, Єлисаветграді (тепер Кіровоград). 21 березня (2 квітня) 1825 року від тяжкої праці на панщині помер Тарасів батько — Григорій Іванович Шевченко. Залишившись сиротою, Тарас іде наймитувати до дяка Богорського, який прибув з Києва. Хата на Пріорці

Номер слайду 5

Наприкінці 1828 або на початку 1829р. Тараса взято до поміщицького двору у Вільшані, він супроводжує валку з майном молодого пана до Вільно. У списку дворових його записано здатним "на комнатного живописца”. Переїхавши 1831 року з Вільно до Петербурга, Енгельгардт взяв із собою Шевченка, а щоб мати зиск з невгамовного потягу юнака до малювання, віддав його в науку на 4 роки до живописця Василя Ширяєва, адже у великих панів було модою мати своїх «покоєвих художників». З цього часу і аж до 1838 року Шевченко живе у будинку Крестовського (тепер Загородний проспект, 8), де наймав квартиру Ширяев. Ночами, у вільний від роботи час, Шевченко ходив до Літнього саду, змальовував статуї, тоді ж уперше почав писати вірші.

Номер слайду 6

Первый автопортрет Шевченко, 1840 г. Навесні 1838 р. Карл Брюллов та Василь Жуковський викупили молодого поета з кріпацтва. Пан погодився відпустити кріпака за великі гроші  2500 рублів. Щоб їх здобути, Карл Брюллов намалював портрет Василя Жуковського  — вихователя спадкоємця престолу, і портрет розіграли в лотереї, у котрій взяла участь царська родина. Лотерея відбулася 22 квітня (4 травня) 1838 року, а 25 квітня (7 травня) Шевченкові видали відпускну. У повісті «Художник» Шевченко розповідає, що в доакадемічний період він намалював: «Аполлон Бельведерський», «Фракліт», «Геракліт», «Архітектурні барельєфи», «Маска Фортунати»(олівець). Шевченко бере участь у розпису Великого театру як підмайстер-рисувальник. Виконав композицію «Олександр Македонський виявляє довір'я своєму лікареві Філіппу» (акварель, туш, перо). Дата і підпис Шевченка. Малюнок виконано на тему, оголошену ще 1830р. для конкурсу в Академії художеств на одержання золотої медалі.

Номер слайду 7

Намалював: «Смерть Олега — князя Древлянського» (туш), «Смерть Віргінії» (акварель, туш), на обох дати і підпис Шевченка, «Смерть Богдана Хмельницького» (туш, перо і пензель). До цього часу дослідники відносять також виконання Шевченком малюнків, про які є згадка в його повісті «Художник»: «Геркулес Фарнезький», «Аполліно» — копія, рисунки для розпису Великого театру в Петербурзі, «Маска Лаокоона», «Слідок із скульптурного твору Мікеланджело», «Голова Люція Вера», «Голова Генія»; «Анатомічна фігура»; «Германік»; «Фавн, що танцює». Смерть Олега, князя древлянського. Смерть ВіргініїСмерть Богдана Хмельницького

Номер слайду 8

поетгенійпросвітительгуманістпедагогхудожникпатріот революціонербатько української літературикобзар пророквільнодумецьноватор класик. Так хто ж такий Тарас Григорович Шевченко?Перегляд ролика Т. Г. Шевченко - художник

pptx
Додано
27 березня 2020
Переглядів
909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку