Розважальна програма «КАЗКОГРАЙ»

Про матеріал
Збагатити читацький інтерес дітей до казок, поглибити знання про них; вчити розпізнавати українські народні казки; вправляти в умінні з епізодів відтворювати ціле; прищеплювати любов до читання, до книжки; створити атмосферу радості, насолоди від творчості, прагнення до добра та справедливості, взаємодопомоги.
Перегляд файлу

               Розважальна програма «КАЗКОГРАЙ»

Мета: збагатити читацький інтерес дітей до казок,  поглибити знання про них; вчити розпізнавати українські народні казки; вправляти в умінні з епізодів відтворювати ціле; прищеплювати любов до читання, до книжки; створити атмосферу радості, насолоди від творчості, прагнення до добра та справедливості, взаємодопомоги.

Обладнання: ілюстрації до казок, збірки казок, мішок із предметами, що зустрічаються в казках

Вчитель. Всі ми родом із дитинства. І, напевно, не знайдеться серед нас жодної людини, яка не любила чи не любить казок.

   З давніх-давен прийшли до нас казки. Раніше вони передавалися з уст в уста і були доступні всім: і дорослим, і малим. На даний час ми маємо ще більшу можливість почути, а ще більше, побачити їх. Бувають вони різні: довгі і короткі, веселі, чарівні, написані автором і складені народом. Проте  всіх казок об’єднує один спільний задум, одна спільна думка – це мудрість. У них висміюють зло, жадібність, боягузів, а прославляють доброту, сміливість, справедливість. Добро породжує добро – так вчать казки.

Казка – це велике диво,                                                                                                                                В ній добро перемагає.                                                                                                                                    Все кінчається щасливо –                                                                                                                            Всі про це ми добре  знаєм.

  - Отже, я думаю, що нам сьогодні буде цікаво і весело здійснити мандрівку і разом з тим побачити, як же ви знаєте і полюбляєте  ці твори.                                                                     

Увага! Увага! Хлопчики й дівчатка.                                                                                                                             Ми маєм сповістити новину,                                                                                                                                       Що, як і ви, в далеку давнину,                                                                                                                        Всі діти полюбляли казочки                                                                                                                              І слухали їх завжди залюбки.

Запрошуємо всіх дітей,                                                                                                                            Запрошуємо всіх гостей                                                                                                                                 На зустріч з казкою                                                                                                                                         В чудовий день оцей!

Ведучий.   А зараз ми з побачимо, чи уважні ви читачі. Потрібно згадати, яку пісеньку співав або які слова промовляв  кожен із казкових персонажів.

  1.     Як кликав Півник на допомогу Котика?
  2.     Як гукала свого Івасика-Телесика мама?
  3.     Якими словами дід на воротях  зустрічав Козу?
  4.     Як відказувала звірам Коза -Дереза, коли сиділа у заячій хатці?
  5.     Яку пісеньку співав Колобок?
  6.     Яку пісеньку співала Коза-мати, коли поверталася з лісу до своєї домівки?
  7.     Як приказувала Лисичка-сестричка, коли Вовчик-братик ніс її на спині?
  8.     Як просив Івасик-Телесик гусеняток?
  9.     Як приказувала Лисичка-сестричка, коли Вовчик-братик ловив рибу в ополонці?
  10.        Як Курочка Ряба заспокоювала діда з бабою?
  11.        Як відповідали мишенята Круть і Верть Півникові, коли той говорив їм про роботу?
  12.        Які слова сказав Козі-Дерезі Рак?
  13.        Як приказував Вовчик-братик, коли ловив рибу в ополонці?
  14.        Як відповідала Коза  дідові, коли він її зустрічав на воротях у червоних чоботях?

-         Молодці. Бачу, що любите ви казки, бо гарно  відповідали  на запитання.   Хто це до нас напрошується в гості? А нумо відгадаємо загадку про цього казкового персонажа.

             Пишним хвостом славиться, хитрункою називається.

(Заходить Лисичка)

Лисичка. Доброго дня всім. Ви всі добре знаєте, що мене дуже часто можна зустріти у багатьох казках. Я зараз буду розповідати уривки з казки, а ви відгадуватимете, яку назву вона має.

  1.     – Здорова була, Лисичко-сестричко!

 - Здоров.                                                                                                                                              -  А що ти робиш?                                                                                                                               - Рибку їм!                                                                                                                                               - Дай і мені!                                                                                                                                                          - Отак! Я стільки морочилась, ловила та й віддай йому. Піди сам налови та й з’їж на здоров’я!                                                                                                                                                           - Я не вмію, навчи мене! («Лисичка-сестричка та Вовк –панібрат»)

2) Жили собі дід та баба, та такі убогі, що нічого в них не було. От одного дід і                                      каже:                                                                                                                                                                           - Бабо! Піди у комору, назмітай у засіці борошна та спечи…(«Колобок»)

3) Жили собі дід та баба. Дід служив на майдані майданником, а баба вдома сиділа, мички пряла. От баба і напала на діда:

- Зроби мені та й зроби, діду, ……….бичка і осмоли його смолою.(«Солом’яний бичок»)

4) Жили собі дід та баба. Поїхав дід на ярмарок та й купив собі …….(«Коза-Дереза»)

5) Ішов дід лісом, а за ним бігла собачка. Та й загубив дід….. («Рукавичка»)                      6) В одного чоловіка був кіт, та такий старий, що вже не здужав і мишей ловити. От хазяїн його взяв і вивіз у ліс. Покинув його, а сам поїхав додому. Сидить кіт, коли це підходить до нього Лисичка. («Пан Коцький»)

7) Лисичка з Журавлем дуже подружилися, навіть десь і покумалися. От Лисичка просить Журавля до себе в гості. («Лисичка і Журавель»)

 

    - Молодці! Усе правильно відгадали. Прийшла пора вас покидати. До побачення! Щасти вам!                                                                                                                                     Ведучий.  Зараз  побачимо, як у вас справи з математики. Математичних вмінь та навичок перевіряти не будемо, а нашим наступним завданням  буде згадати всі відомі вам казки, у назвах яких зустрічаються слова, що є числівниками. (Відповідями можуть бути…)

Вовк і семеро козенят

Троє поросят

Дванадцять місяців

Білосніжка і сім гномів

Дев’ять братів і десята сестра Галя

Три горішки для Попелюшки

Алі-Баба і сорок розбійників

Ведучий. Серед відомих вам казок є багато таких, які називають чарівними. В таких казках із казковими героями, персонажами відбуваються чарівні перетворення. Давайте спробуємо згадати та назвати певні епізоди з такими перетвореннями і назвати  казку, в якій такі події відбувалися.                                                            (Відповідями можуть бути…)

Дванадцять місяців                                                                                                                                              Гуси-лебеді і т.д.

Ведучий. Чудово. Молодці. Дякую за гарні відповіді. А зараз продовжуємо нашу гру з казками. У мене в торбині знаходяться предмети, які зустрічаються в казках. Я по одному буду їх діставати, а ваше завдання – назвати казку.

Яйце – («Курочка Ряба»)

Бинт – («Лікар Айболить»)

Пір'я – («Кривенька качечка»)

Горошина – («Принцеса на горошині»)

Ключ – («Пригоди Буратіно»)

Кошик з пиріжками – («Червона Шапочка»)

Рукавиця – («Рукавичка»)

Туфелька – («Попелюшка»)

Колосок – («Колосок»)

Цибулина – («Пригоди Цибуліно»)

Солома – («Солом’яний бичок»)

Борошно –(«Колобок»)                                                                                                                            Глечик з тоненькою шийкою («Лисиця і Журавель»)

Яблуко – («Казка про сплячу красуню»)

Чоботи – («Кіт у чоботях»)

Ведучий. Я задоволена вашими гарними відповідями та знаннями казок. І ми продовжуємо грати далі. Вам потрібно відгадати казку за допоміжними словами.

-                     Квітка, дюйм, ластівка, жаба, жук. («Дюймовочка»)

-                     Собачка, жабка, мишка, кабан, ведмідь, дід. («Рукавичка»)

-                     Троянди, сани, олень, Кай, Герда, сніг. («Снігова королева»)

-                     Дідова дочка, бабина дочка, корзина, підсніжники, місяці. («Дванадцять місяців»)

-                     Город, баба, дід, мишка, собачка, внучка. («Ріпка»)

-                     Вовк, мисливці, пиріжки, бабуся, дівчинка. («Червона шапочка»)

-                     Зайчик, рак, коза, піч, вовчик, дід. («Коза-Дереза»)

 

        Молодці. Дякую вам за активність. І на завершення нашої зустрічі повідгадуємо загадки і не тільки. Відгадавши загадку називаємо казку, у якій «живе» ця тваринка-відгадка.

По полю та лісі гасає,

Овечок хапає та всіх лякає.

(Вовк,  «Колобок», «Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат»)

 

Не дід, а з бородою, не бик, а з рогами.

Не корова, а дає молоко.

(Коза,  «Коза-Дереза», «Вовк та семеро козенят»

Має клешні й довгі вуса

Я і сам його боюся,

Бо щипає мов гусак,

Ну а звуть щипаку…

(Рак,   «Зайчикова хатка»)

 

Хто це біжить, хвостиком метляє?

Як кота побачить – миттю утікає.

(Мишка,   «Рукавичка»)

 

Гострий носик вона має,

Сліди хвостом замітає.

І полює тишком-нишком

То на зайця, то на мишку.

(Лисиця,    «Колобок», «Лисичка та Журавель», «Лисичка-сестричка та Вовк-панібрат»)  

 

Влітку носить сіру шубку,

Взимку – білого кожуха.

Має з тріщиною губу,

Косі очі й довгі вуха.

(Заєць,   «Колобок», «Заєць та Їжак», «Коза-Дереза»)

 

У воді купалася,

Сухою зосталася.

(Качка,   «Кривенька качечка»)     

 

Дивиться на землю,

Як зерно клює.

Дивиться на небо,

Як водицю п’є.

(Курка,   «Курочка ряба»)

 

Хоч у нього й шуба є,

Та як холод настає,

Він не їсть тоді, не п’є,

І не ходить, не гуляє,

А у лігво спать лякає.

                                   

(Ведмідь,   «Три ведмеді», «Солом’яний бичок», «Рукавичка»)

 

Має гарний він жупан,

Ходить важно, наче пан.

Чоботи зі шпорами,

З кігтями роговими.

Стереже свою родину,

Наче матінка дитину.

 

(Півень,   «Котик та Півник»)

 

У зеленому жакеті

Репетує в очереті.

Хоч і плавати мастак,

Та не риба і не рак.

 

(Жаба,    «Рукавичка»)

 

Коло бабусі сидить у кожусі.

Проти печі гріється,

Без водички миється.

 

(Кіт,   «Пан Коцький», «Котик і Півник»)

 

Ведучий. Дякую всім дітям, які сьогодні були присутні та взяли  участь у нашій грі. Я думаю, що вам сподобалося і ви гарно відпочили. Читайте і слухайте казки, легенди, пісні, прислів'я, приказки, притчі... Нехай вони ідуть по світу, нехай живуть серед нас, сіють доброту і мудрість, навчають, як треба по правді жити. 
 

docx
Додав(-ла)
Ковтун Людмила
Додано
10 квітня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку