Розвиваюча гра "Найрозумніший"

Про матеріал

Гра — моделювання іншого виду діяльності із розважальною чи навчальною метою. Гра відрізняється від роботи тим, що не ставить перед собою безпосередньо корисної мети.

Перегляд файлу

Гра «Найрозумніший».

Правила гри:  Дві команди: в кожній від 4 до 8 чоловік. Завдання 1 фотоконкурс:  команда яка дає правильну відповідь та й розпочинає першою гру. Питання задаються по-черзі командам , якщо  якась із команд не дає відповіді то право таке переходить команді-супротивнику. Кожне питання оцінюється по 1 балу, а якщо це питання команди-супротивника то 2 бали.

ФОТОКОНКУРС

На фото зображена доволі незвична чашка. Такі, виявляється, були доволі поширеними наприкінці 19 ст. Запитання: перед ким її могли поставити на столі?

(ПЕРЕД ВУСАТИМ ЧОЛОВІКОМ)

  1. Які безхребетні тварини проявляють будівний інстинкт?

(оси, бджоли, джмелі, мурахи, терміти).

  1.     Чому у жарку погоду у собак висовується язик і звисає з рота, а у котів ні?

(у собак не має потових залоз, а у котів є)

  1. Якого кольору квітка папороті? (Папороть не цвіте)
  2. За назвою якого дерева названо місяць року (Липа - Липень)
  3. Яку рослину, що росле у карпатах називають "квіткою мужніх"?

 (Едельвейс)

  1. Які декоративні рослини є першими провісниками весни в Україні? (Тюльпани)
  2. Яке озеро в Україні найбільше?     (Ялпуг)
  3. Що знаходиться в кутку та подорожує по всьому світу

(поштова марка)

  1.     В давнину, а в деяких місцях і до цього часу, під час обряду сватання дівчина, відмовляючи парубкові, підносила йому гарбуза. Що крім відмови, це мало означати? Чому з усієї городини підносили саме гарбуз?»
    (У насінні та м'якоті гарбуза містяться заспокійливі речовини. З давніх давен відвар гарбузового насіння та м'якоті використовувася в народній медицині як транквілізуючий (заспокійливий) засіб. Тож дівчина, повідомляючи хлопцеві про відмову, ніби хотіла сказати йому в такий спосіб заспокійливі слова).
  2. Вона зупиняє кров, виховує й годує, хоч її всі і бояться».
    ( Кропива).

  1. «На давньоримських паперових грошах стоять такі позначення їх цінності: С, О, X, М, 1. розставте, будь ласка, банкноти в порядку зростання їх номіналу. Чи можете ви сказати, яка з цих купюр фальшива? (X — 10, І. — 50, С — 100, О — 500, М — 1000).
    Але всі банкноти — фальшиві. У Давньому Римі не було паперових грошей. У той час папір ще не був винайдений
  2. Усі ви прекрасно знаєте український фольклор, зокрема пісні, пов'язані із релігійними святами. Саме цього торкається одне з наших запитань.

«В одній із старовинних коляд співається так:
Бо прийдуть до тебе
Три прозники в гості —
Радуйся! Ой радуйся, земле,
Син Божий народився.
А той перший празник —Рождество Христове.
А той другий празник —Святого Василя.
А той третій празник —святе Водохреща.
На які дати припадають ці свята?
( Різдво Христове — 7 січня. Святого Василя — 14 січня. Святе Водохреща — 19 січня)

  1. «На одній з виставок образотворчого мистецтва в розділі «Мистецтво авангарду» експонувалася дуже стара картина квадратної форми, на якій нічого крім чорного полотна, не можна було розгледіти. Учні 9-го класу, що прийшли відвідати виставку, дуже дивувалися, чому цю картину реставрувати не треба І назвали ім'я художника та назву картини... Повторіть, що сказав юний мистецтвознавець».
    (Казимир Малевич «Чорний квадрат»).
    14. Яка річка, не зважаючи на те, що є лівою притокою, в прадавні часи була названа правою І називається так досі?»

Десна (на мові наших пращурів «права»).

  1.   «Одного разу у херсонському порту зупинилося чотири судна: фелюга, джонка, струг та каравела. А тепер допоможіть знайти свої кораблі росіянину, греку, іспанцю та китайцю».
    (Каравела — Іспанія. Струг — Росія. Фелюга — Греція. Джонка — Китай).
    16. «На одній з доріг Сучасної Чернігівщини водій подивився на спідометр автомашини і побачив, що кількість пройдених кілометрів означена симетричним числом 14941 км., тобто таким числом, що однаково читається зліва направо і справа наліво.
    Через 2 години водій знову подивився на спідометр і знову побачив на ньому нове, але теж симетричне число.
    (число могло бути лише 15051).
    17. «Колись у сиву давнину, в Давній Греції вважалося, що деякі рослини символізують людські почуття та пристрасті. Коли подружжя вивішувало над дверима свого будинку листя буряка, всі знали, що до цього дому заходити не варто.
    Що саме відбувалося в цей час у домі з буряковим листям над входом?» (Буряк і його листя символізувало в Давній Греції розбрат і суперечки. Коли над дверима вивішували бурякове листя, це означало, що в родині сваряться).
    18. Який фрукт нагадує планету Земля?
    (Апельсин)
    11. Скільки солдатів у Ватикані?
    (Не має солдатів у Ватикані)

19. В Великобританії - портрет королеви. В Китаї - портрет Мао Дзедуна. А кого побачимо в Індії?
Махатма Ганді (мова йде про портрети на національній валюті)

20. Перебуваючи в Ліоні Франсуа Рабле залишив на видному місці в готелі пакетик з цукром, на яких було написано "Отрута для короля". Письменник зачекав, коли власник готелю здасть його представникам влади. А коли його доставили в Париж і він повстав перед Франциском І, Рабле просто взяв та з'їв цей цукор, щоб довести, що ніякої отрути немає. А для чого Франсуа Рабле проробив весь цей спектакль, зважаючи на те, що він особисто знав короля?
( в Рабле просто не було грошей для того, щоб добратись до Парижу).

21. В 14 столітті Англійська Гільдія Миловарів забороняла виробникам цього засобу гігієни ночувати під одним дахом з людьми, які не є членами Гільдії. А для чого з'явилось таке професійне правило?
( Щоб випадково у сні не розказати рецепт мила).

22. Його назва походить від поєднання англійський слів "візок" та "шлях". За всю його історію він встиг рухатись найрізноманітнішими способами - його тягнули канатами, штовхали з гірки і навіть тягнули зебри, бо вважалось, що саме ці тварини є найвитривалішими для умов, в яких він функціонує. Власне, як і 150 років тому, так і зараз ми називаєм його......
( Трамвай)

23. Уявіть ситуацію. Біжить чоловік (прибл. 25 років), назустріч йому біжить інший чоловік (його одноліток) та наносить удар по нозі першого чоловіка. На відстані приблизно 50 м від них стоять двоє міліціонерів, проте вони навіть не намагаються переслідувати та затримувати хулігана. Назвіть двома словами місце, де могла відбутися дана подія.
( футбольне поле).

24. Вони бувають віденські, кубинські, французькі, ковбойські, клиновидні. А ще є такі, що називаються "чарочки" і "стовпчики". Назва їх походить від арабського слово "п'ята", яке звучить точно так само, як і перші три літери цій назві. Про що йде мова?-
(Про каблуки).

25. Ще й досі в своєму лексиконі ми використовуємо слово з мови майя, що дослівно перекладається, як "гірка вода". Цю річ Джордж Кедбері намагався протиставити алкоголю і в деяких джерелах можна знайти інформацію, що саме продажі цього напою замість віскі та скотчу Кедбері й заробив неймовірні статки. Хоча це не зовсім може відповідати дійсності, адже саме цей підприємець змусив всіх відноситись до цього, як до дуже вишуканого подарунку. Скажіть, чим торгував Джордж Кедбері?
( шоколадом)

26. Відвідувачів багатьох американських національних парків обприскують спеціальними індивідуальними дезодорантами. А для чого?
( щоб собакам було легше знайти того, хто загубився в парку).

27. Кожний народ має свої звичаї. Так в Тунісі наречений повинен подарувати перед весіллям своїй нареченій білий весільний кошик. Там знаходиться біла свічка з підсвічником, білі рукавички, біла подушка, а також два предмети, від котрих українська наречена отримала б шок. Що це за предмети?
(білі капці).

28. У іспанців є новорічна традиція – під час 12-разового биття годинника кожен повинен встигнути з”їсти 12 виноградинок. Що виноградинки символізують разом і що може символізувати кисла виноградинка? 
(разом вони символізують 12 місяців, декілька з яких можуть стати невдалими, тобто, “кислими”).

29. Ньютон найперші свої наукові дослідження провів у віці 15 років. Будучи хворобливим хлопцем, він зацікавився тим, що допомагало йому вигравати в друзів в стрибках в довжину. Що саме досліджував Ньютон, що в деякі моменти навіть може допомогти подолати силу тяжіння?-
( вітер)

30. Читаючи його історію, ми дізнаємось, що його завжди брали до рота. Попри те, що його дійсно треба хоч трохи намочити, спершу його пхали в рот сухим. Був час, коли його завертали, як сигарету. І доволі тривалий період люди вірили, що якщо він опиняється в роті достатньо часто, то зуби від цього стають білішими. В наш час ми знаємо, що це є з точністю до навпаки :). Так про яке таке слово з трьох букв ми говоримо?
( чай)

31. В арабський країнах це значно слабше, аніж в Європі. Якщо зустрівши араба ви зробите це так само сильно, як це прийнято у нас, то це може сприйнятись, як грубість або ж навіть і як агресія. Що це?-
( потиск руки)

32. Вчені-психологи дослідили, що в цей момент ВОНА обов'язково посміхається, а ВІН завжди має дуже серйозний вигляд. Що вони обоє роблять в цей момент?
(одружуються)

33. Джонатан Свіфт хвилив свою палку, але наголошував, що зараз нею користується кожна замизгана дівка для своєї чорної роботи. Він навіть порівнює з нею людину, яка з'явилась на цей світ міцною і сильною, з пучком волосся. Людина, як і ця палка, залазить в кожну брудну дірку, витягуючи звідти відкриті пороки. Хоча багато хто палку назве символом дерева, перевернутим головою до землі. А тепер питання: що було прив'язане до палки Джонатана Свіфта і про що він написав своє ессе?
( Мітла)

34. Це час, коли вже всі сільсько-господарські роботи зроблені, але погода ще дозволяє перебувати на вулиці. Й саме тоді ми можемо зустріти дуже велику кількість старших жінок. Принаймі "Велика Радянська Енциклопедія" саме так пояснює назву цього періоду. Що за назва, як думаєте?-
(Бабине літо)

35. Всі знають, що "Велике яблуко" - це Нью-Йорк. А хто чував про таке місто, як "Великий фурункул"? Історики говорять, що вця назва натякає на перенаселення цього міста, бо людей в ньому свого часу жило значно більше, ніж саме місто могло прогодувати. В наш час ситуація дещо інша, адже "Великий дім" (ще одна назва цього міста) офіційно є найбільшим за площею містом у світі. А тепер запитання: що за місто таке?
(Лондон)

36. Назва якого дорогоцінного каменю в перекладі з арабської означатиме "нездоланний"?
( Алмаз)

37. Назва цих тварин походить від слова mamma, що в перекладі значить "земля". Якщо спробувати більш-менш перекласти українською цю назву, то вийде щось схоже на "звір з-під землі". Принаймі якути (і не лише вони!) могли бачити, як цих тварин саме з-під землі дістають. Від цього й виникло переконання, що живуть вони саме під землею. Що ж за тварина така?
( Мамонт)

38 Закінчіть діалог в туристичному агенстві: 
- Працюю, як кінь зранку й до ночі. Куди ж мені поїхати відпочити, щоби нарешті таки відчути себе білою людиною? 
- Поїдьте в ... 
Куди порадив йому поїхати туроператор?

(Нігерію )

Підбиття підсумків

1

 

docx
Додано
23 березня 2018
Переглядів
1093
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку