Сценарій "Ми – громадяни європейської країни – України"

Про матеріал
Мета: ознайомити семикласників з ознаками держави; закріпити знання учнів про державну символіку (Герб, Прапор, Гімн, Основний Закон України - Конституцію); збагатити знання цікавими фактами про територіальні особливості України; державний апарат, грошову систему, населення, мову; формувати ціннісне ставлення до держави, суспільства, мови, сім’ї, самого себе; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, почуття особистої відповідальності за долю своєї держави та українського народу.
Перегляд файлу

Ми – громадяни європейської країни – України

 

Мета: ознайомити семикласників з ознаками держави; закріпити знання учнів про державну символіку (Герб, Прапор, Гімн, Основний Закон України - Конституцію); збагатити знання цікавими фактами про територіальні особливості України; державний апарат, грошову систему, населення, мову; формувати ціннісне ставлення до держави, суспільства, мови, сім’ї, самого себе; виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, почуття особистої відповідальності за долю своєї держави та українського народу.

Девіз уроку:

Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт. Єднаймося! Ми є той грунт подій майбутніх вирішальних.

(М.Вінграновський)  

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

 

Учитель.  Добрий день, дорогі учні! Я рада бачити вас здоровими, щасливими, усміхненими, готовими до нового навчального року, який ми розпочнемо уроком на тему:

 «Я – громадянин України – європейської країни».

Сьогодні поговоримо з вами ,юні друзі, про нашу рідну Батьківщину – Україну! Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – у нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.

 

Учень.  Буває, часом сліпну від краси.

         Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

         Оці степи, це  небо, ці ліси,

         Усе так гарно, чисто. Незрадливо,

         Усе як є – дорога, явори,

         Усе моє, все зветься Україна.

 

Учень.  У всіх людей одна святиня,

Куди не глянь, де не спитай,

Рідніша їм своя пустиня,

Аніж земний в чужині рай.

Їм красить все їх рідний край.

Нема без кореня рослини,

А нас, людей, без Батьківщини.

 

Учень.  Народе мій, пишаюсь я тобою:

Моя душа – частинка твого Я.

Красою правди у святім двобою

Понад майданом сонця лик сія…

 

Учень.   Є нація! Хай знають всі у світі,

Ми є! Народ піднявся із колін!

І переможно сонце правди світить,

Співає гордо наш Державний Гімн.

 

(Звучить Державний Гімн України)

 

Учитель. Сьогодні на уроці ми на прикладі України зясуємо, що таке «держава», її ознаки. Ми детально зупинимося на таких ознаках держави, як: територія, державний апарат, Конституція (Основний Закон держави), грошова система, населення, мова та національна символіка.

 

Учень. Територія держави визначається державними кордонами,що відділяють одну державу від інших держав. Вона створює простір, у межах якого держава простирає свою владу на населення, яке мешкає тут.

 

Учень. Україна – держава у Східній Європі, її площа становить 603628 квадратних кілометрів. Наша країна найбільша з тих, чия територія повністю розташована в Європі.

 

Учень. В Україні, біля містечка Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи, а найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної його довжини 2201км на Україну припадає аж 981км!

 

Учень. На Поділлі знаходиться найдовша печера України «Оптимістична». Це гіпсова печера завглибшки 20м і протяжністю 216км. Найдовша гіпсова печера у світі!

 

Учень. Уявляєте, на території України зосереджена четверта частина всіх запасів чорнозему на планеті! Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість  урожаю. Під час Другої світової війни німецькі солдати вивозили чорнозем потягами.

 

Учень. В Україні є пустеля. Олешківські  піски часто називають українською «Сахарою». Площа пісків, що розкинулися н території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою напівпустелею Європи.

 

 

 

Учитель. Це були цікаві факти про територію України.

Будь-яка держава має особливу організацію політичної публічної влади і державний апарат, основним завданням та призначенням яких є нормально управляти суспільством і всією державою, самими державними органами влади.

 

Учень. Основним Законом України є Конституція. У ній сказано, що влада у нашій державі поділяється на законодавчу, виконавчу та судову.

Єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада.

Вищим органом  виконавчої влади є Кабінет Міністрів України.

Судова влада здійснює правосуддя.

 

Учень. Особливе місце в системі органів державної влади посідає Президент України. Він уособлює державну владу в  цілому, а не одну якусь одну її гілку. Президент як глава держави одночасно є найвищою посадовою особою в державі.

 

Учень. Ще одним особливим видом державних органів, що не належить до жодної з гілок державної влади, є прокуратура. Прокуратура України становить єдину систему і функціонує як незалежний централізований орган.

 

Учень. Настав час ознайомитися із Основним Законом України – Конституцією.

Цікаво, що процес підготовки Конституції     України тривав шість років – з 1990 до 1996 року! День Конституції України 28 червня – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

 

Учень. Першою вітчизняною конституцією є Конституція гетьмана Пилипа Орлика. Тому ми можемо пишатися тим, що ця Конституція, ухвалена 5 квітня 1710 року, була однією з перших  в Європі та світі!

 

Учень. 22 серпня 2011 року в Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Автор Ігор Степанов створював книжечку протягом 2 місяців. Ця мініатюрна «Конституція України» має розмір 2*3см та містить 160 рукописних сторінок, літери заввишки не більше ніж 1мм можна читати без окулярів. Міні-макет книжечки художник передав Музею книги та друкарства.

 

Учитель. Дякуємо за цікаву інформацію! А зараз ми почуємо ще про одну ознаку держави – єдину грошову систему України.

 

Учень. Гривнею за прадавніх часів називали прикрасу із золота або срібла у вигляді обруча, що носили на шиї, тобто на «загривку»     

 

Учень. Сучасну гривню введено в обіг 2 вересня 1996 року. Перші банкноти                  гривні були виготовлені в Канаді у 1992 році. Пізніше було ухвалене рішення замовити банкноти номінальною вартістю у британській компанії. З 22 березня 1994 року друкування гривні за кордоном було припинено, адже в Україні був збудований власний Банкнотно-монетний двір.

 

Учень. В обігу «гуляють» не лише справжні, але і фальшиві гривні. Як стверджують у Нацбанку, підробляють українську нацвалюту значно рідше, ніж наприклад, євро у ЄС.

2008 року комісія з естетики Міжнародного фінансового банку визнала українську гривню однією з п’яти найкрасивіших валют світу. До сьогоднішнього дня на банкнотній фабриці Нацбанку виготовлено кілька мільярдів купюр, а точна кількість виготовлених банкнот – державна таємниця.

 

Учитель. Діти, а яка ж держава без народу! Народ, як і територія, як органи влади, Конституція, грошова система також є ознакою держави. До речі,населення України належить до найбільш освіченого. Україна посідає  4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою. На мою думку, народ є однією з найцінніших ознак держави! А невідємною частиною душі кожного народу є мова. Пропонуємо вашій увазі кілька цікавих фактів про українську мову.

 

Учень. Українська мова належить до трійки найкрасивіших мов у світі. На мовному конкурсі в Італії її визнали другою за мелодійністю мовою світу (після італійської).

На мовному конкурсі, що відбувся у Парижі 1934 року, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою  в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення.

 

Учень. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів. В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

 

 

Учитель. Дякуємо всім за цікаві розповіді! Діти, давайте пригадаємо, що належить до державних символів України? Так, у статті 20 Конституції України записано, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Пропоную вашій увазі невеличку вікторину на знання державних символів.

 

Вікторина

  • Який із найдревніших знаків є малим гербом України? (Тризуб)
  • Яке слово можна прочитати, подивившись на Тризуб? (Воля)
  • Хто є автором слів гімну України? (Павло Чубинський)
  • Яка назва гімну України? (Ще не вмерла України…)
  • Назвіть композитора, який поклав на музику вірші Чубинського, що стали Державним Гімном. (Михайло Вербицький)
  • Якого кольору Державний Прапор України? (Синьо-жовтого)
  • Що необхідно зробити, коли заносять Державний прапор України? (Підвестися)

 

Учитель. Добігає до завершення наш урок. Дякую всім за співпрацю та порозуміння. Бажаю успіхів.

doc
Додано
5 серпня 2019
Переглядів
452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку