Сценарій обряду "СТРІТЕННЯ"

Про матеріал

Фольклорне дійство Стрітення. 15 лютого, ми відзначаємо чудове свято Стрітення Господнього. До вашої уваги сценарій, який допоможе як можна зрозуміліше та цікавіше розповісти дітям про цей обряд.

Перегляд файлу

Сценарій заходу “ Свято стрітення “

( Нічне небо, місяць та зорі, імпровізований сад)

Дія 1

 (Яринка роздягає ялинку, співає пісню, ставить на стіл свічки, кухлик з водою, ікони, солодощі та яблука )

Яринка : По всьому світі стала новина
Діва-Марія сина родила
В яслах положила, сінцем притрусила/
Господнього Сина. / 2 рази

 (заходить Остап)

Остап : Привіт  Яринко ! А чому це ти така весела, пісні співаєш?

Яринка: Привіт, Остапе. Ти помітив, як швидко коляда минули. А це означає, що скоро будемо весну зустрічати ! Ось я й радію, на тримай “ жайворонка “ ( Дає Остапові жайворонка )

Остап: Так дійсно, коляда минули дуже швидко. Дякую  тобі Яринко. До речі, ти знала, що наші пращури вірили що весна приходить з вирію , на крилах жайворонка з небесного царства тепла де живуть не тільки божества  а й душі наших померлих родичів.

Яринка:Так я читала про це. І взагалі птахи – це провісники Весни. Бабуся казала ,якщо птахи летять високо над землею , то це вони: до Бога летять молитися “ - буде врожай!

Остап: О, Яринко прислухайся здається хтось іде !

Яринка: а… це напевне колядники, сьогодні ж роз коляда…я підготувалася і чекала на них.

(На сцену виходить гурт колядників колядують)

 Дівчина 1: Ми вітаємо вас, аби були всі здорові , аби вам урожай всім вродив,аби жили в надії, любові і Господь ваш рід благословив.

Остап:  Дякуємо вам коляднички. А чи всіх ви обійти поспіли?

Дівчина 2: До всіх ходили, всім колядували аж до тепер коли вже Стрітення настає.

Дівчина 3: За християнським народним звичаєм ми Стрітення Господнє зустрічаєм як і в святе Рождество, Христос нам об’являє своє божество.

Дівчина 4:  У нашого християнського народу  є звичай пов'язаний зі святом христового стрітення, благословення свічок. Цей обряд нагадує нам що Ісус Христос світло від світла в день принесення до ієрусалимського храму перший раз привселюдно об’явив себе світлом для усіх. А нас цей обряд вчить йти вірно слідом за Ісусом Христом який своїм прикладом і наукою освітлює дорогу нашого життя.

(Яринка дає колядникам свічку)

Хлопчик 1: Ми, як побожні християни за звичаєм збережемо посвячені на стрітення свічки, щоб запалювати їх коли буде потреба з вірою і надією, що Бог дасть нам бажане добро, плідні посіви і убереже нас від нещастя.

Хлопчик 2: Святили на Стрітення крім свічок ще й воду ця вода вважається цілющою її набирали у невживану посудину й зберігали з образами цілий рік вона допомагала від усяких хвороб, нею благословляли синів на службу, кропили худобу коли вперше виганяли на пасовисько.

Яринка:  Молодці, що так вивчаєте і зберігаєте народні традиції. А чи знаєте, що відбувається на Стрітення між зимою та весною?

Дівчина 5: Стрітення, яке зазвичай ми святкуємо 15 лютого – це день зустрічі Зими і Весни. Стомлена, змарніла та виснажена від праці Зима повинна поступитися молодій, повній сил Весні.

(Йдуть зі сцени)

Танець дівчаток у вишиванках під пісню «Cтрітення» (під відео)

Дія II

(Зорі,місяць, нічне небо,імпровізований сад)

(  На сцену виходить зима)

Зима : Ооо ні, не цього разу, не цього року. Пригадайте, як довго мені не поступалася Осінь. Лише перед колядою я почала правити на землі українській. І бачила як ви мене чекали, як ви мені раділи. З яким сніжком я вашу землю пригостила, на самі різдвяні свята, якщо треба буде з весною зустрітися, то зустрінемось, але нехай вона зачекає в стороні, бо я ще не втомлена і не виснажена, нехай ще природа поспить. Спіть мої любі ще трішки поспіть .... ( Підходить до дерев , й ніжно колихає  гілля ) 

Зима співає пісню ( «Тиха ніч» Тіна Кароль )

Дівчина 6: Зимо – чарівнице, тебе ж ніхто не проганяє, усі тебе люблять але крім звичаїв народу є ще й закони природи їх вивчали наші пращури, їх вивчаємо і ми.

Двчина 7: на Стрітення – краплі - урожай на пшеницю, на Стрітення – сніжок - Весною дощок, на Стрітення каптан з шубою зустрівся,як ти лютий не злися, як ти березень не хмурися…а на весні пахне.

Хлопець 3: Разом із пробудженням природи від зимового сну на нашій землі в Україні починається цикл весняних народних свят,ці свята пов’язані з стародавніми віруваннями та звичаями. Народ у своїх казках та легендах створив красот ний образ весни, файної молодої дівчини з вінком квітів на голові її закликають піснями – веснянками.

Остап: Ось і запросимо Весну. Нехай стрітення усе розсудить.

(Співають веснянку)

 

Дія III

(На сцену виходить весна з пташками)

 Весна : До вас прийшла я в край краси, бо рідні вчула голоси. Зима мабуть втомила вас, ви хочете тепла, зеленої травички,пісень солов’їв та жайворонків, цвіту на молодих деревцях, то я готова приступити до своїх обов’язків. І оживити природу вашого краю.

Зима : Зачекай Весно,я ще не готова тобі віддати свої володіння. Давай змагатися, хто знеможе той і переможе.

Танець Зима зустрілася з весною під пісню Щедрий вечір . Тіна Кароль

Весна: Зимонько, ми ж з тобою споконвічні сусіди,навіщо нам сперечатися, ворогувати? Ти ж сама знаєш,якщо 15 лютого до вечора потеплішає, значить моя пора на землі настає, якщо стане холодніше,то я поперед тебе ще не стану.

Пташеня 1: Веснонько, а що нам, пташеняткам робити? Ми твого тепла так зачекалися. Ми вже хочемо цвірінькати на твоїх сонячних світанках.

Пташеня 2: Дай нам свого сонячного неба. Ми повернемо свої родини з теплих країв і разом будемо щебетати про тебе.

Весна: давайте клич своїм родинам нехай повертаються у рідні ліси та садочки. А сонячні світанки вже близько – близько.

 ( Усі разом співають пісню «Соловейко в гаю сонце зустрічає…»)

Дівчина 6: Скоріш люба весно,до нас прибувай, щоб знову озвавсь соловейками гай. Щоб знову зеленіли, густіли лани від сонечка сил набирались вони.

Дівчина 5: Щоб жовті кульбабки цвіли у садках, а ми всі дівчатка були у вінках.

Зима: Бач чого захотіли, зараз я снігу намету і морозу напущу бо ще силу свою маю і нею скористаюсь.

Дівчина 1: Як Зима в лютому лютує, Весні дорогу готує, як на Стрітення мет дорогу перемітає,то корм відмітає.

Дівчина 2: Не мети, не мети Зимонько снігами,хуртовини не пускай будь любою з нами, повернися у цей час тай із колядками.

Дівчина 4: Зимонько, зимонько, пусти весну до нашого краю, глянь як усі її чекають.

Жайворонок 1: Не сам я вийшов,тож Бог мене вислав. У правую рученьку ключика видав,літо відмикати.

Жайворонок 2: З лівої рученьки зиму замикати.

Хлопчик 2: Так зимонько, люди вірили,що пташки жайворонки несуть на своїх крилах золоті ключі які замикають зиму і відмикають весну.

Хлопчик 1: Тихіше друзі послухайте,прихід весни почала природа, прислухайтесь, це ж весняний струмок співає, а десь пролісок прокидається зі сну, чуєте як тане бурулька і дзенькає падаючи на землю.

Пташка 2:  Весна іде! Весна іде! Весна прийде її вітайте, вона пісні нам принесе і рай квітучий. Квітучу нашу любу весну зустрічайте.

Дівчина 4: Зимонько, Веснонько не розходьтеся зі сваркою, ви обидві хороші, даруєте радість людям. Але ти Зимонько потрібна в інших куточках світу а зараз час дорогу весні звільнити.

Зима:  Певно ви таки кажете правдоньку, не буду силу я тратити на змагання, що ж Весно, поступаюсь я тобі збираюсь я в путь, і зараз залишу ваш куточок, піду у інший де ще не була, а через рік почуєте дзвіночок я з коляди його приберегла.

(Дзвенить дзвіночок)

Яринка: Бачите, Зима пішла, а Веснонька лишилася, а за народним звичаєм, Весну піснями зустрічають.

(співають пісню «Подоляночка»)

Весна: Усім Вам я добро несу, хай родиться вам жито,жіночкам по хустиночці,молодицям по дитиночці,чоловікам по плужку, легеням по батіжку, а дівчаточкам по вінку, аби вони співали, жартували в співаночках весноньку вітали.

Яринка: Ось так, в красі земній, Богом даній приходить до людей весна. Невтомна молода господиня яка супроводжує всілякі творива людські.

Остап: Християни святкують стрітення аби прославити богоявлення на землі. Звеличити Христове божество і віддати честь пречистій Діві Марії матері яка принесла божественне немовля до праведників Семіона і Анни Пророчетці виконуючи закон творця.

Яринка: Стрітення – свято християнське й народне. Дві зустрічі, дві філософії, дві мудрості, святкуйте Стрітення з новою весною в серці, величайте Господа.

 

docx
Додав(-ла)
Попкова Юлія
Додано
3 листопада 2018
Переглядів
1172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку