Сценарій останнього уроку в 11 класі. «Прощання зі школою: зіркова подорож».

Про матеріал
Мета: закріпити моральні ідеали особистості учня, виховувати культуру почуттів, повагу до батьків, учителя, родини. Активізувати потребу у знаннях, самоосвіті, самоудосконаленні, здоровому способі життя. Тип уроку: урок-бесіда. Обладнання: проектор, ком’ютер, презентації, перед кожним учнем чистий аркуш паперу, ручка, ангелочки, листи, презентація, газета з дитячими фото, відео презентація.
Перегляд файлу

Сценарій останнього уроку в 11 класі.

«Прощання зі школою: зіркова подорож».

1 слайд

Мета: закріпити моральні ідеали особистості учня, виховувати культуру почуттів, повагу до батьків, учителя, родини. Активізувати потребу у знаннях, самоосвіті, самоудосконаленні, здоровому способі життя.

Тип уроку: урок-бесіда.

Обладнання: проектор, ком’ютер, презентації, перед кожним учнем чистий аркуш паперу, ручка,  ангелочки, листи, презентація, газета з дитячими фото, відео презентація.

Під супровід мелодії розпочинає учитель урок.

2 слайд …

Зірки ... Кожну хвилину на блакитному небосхилі запалюються нові зірки. І ось у вже минулому ХХ столітті в 1999 - 2000 рр. спалахнули і палають донині 16 зірочок. Вони відомі нам під такими іменами: Вадим, Юля, Аліна, Мирослава, Олег, Сашка, Авеліна, Рувим, Богдан, Іван, Ростислав, Андрій, Мирослава, Олексій, Іванна, Сніжана.

А сьогодні відбулося справжнє диво - всі ці зірочки сидять перед нами, і ми маємо честь їх бачити і чути. Давайте привітаємо їх бурхливими оплесками!

Вже 11 разів цих зірочок проводжала весна на канікули, приносила їм оновлення, надію і красу, молодість, щастя і любов ... Але сьогодні весна проводжає їх на велику нескінченну дорогу, на дорогу під назвою ЖИТТЯ. Шановні гості, дорогі мої зірочки! Я хочу вас всіх запросити сьогодні в невелику подорож по шкільному всесвіту і зробити зупинки на найважливіших планетах-пунктах вже пройденого шляху, іншим словом, пропоную ненадовго повернутися в минуле. Адже сьогодні все можливо!

3 слайд

1. Перша наша зупинка - планета ДИТИНСТВО.

 (Лунає пісня у виконанні Ю.Шатунова «Дитинство»).

Вчитель: Я прошу звернути увагу на кадри таємної зйомки. Давайте спробуємо впізнати один одного в такому юному віці.

Фото.

Вчитель: У кожної людини, як стверджує легенда, два береги - від одного людина відпливає, до іншого неодмінно причалює. На його шляху зустрічаються труднощі, перешкоди, є зупинки надії, юності, любові. Але де б ви не були, вам завжди далеким теплим вогником сяятиме берег чудесної планети Дитинства.

Відео.

2. Вчитель: Наступна наша зупинка - планета ПОЧАТКОВА.

 

Пам'ятайте 2006 рік 1 вересня. Радіють тата, мами, бабусі й дідусі, усюди посмішки і квіти. Сьогодні до гімназії спішать їх діти.

Ваші гімназійні роки почалися саме ось із такого письма (показати роботи, які вони виконували в перші дні навчання у першому класі).

   Далі ваші лінії стали рівнішими, кроки у навчанні впевненішими.

   І разом з Галиною Олексіївною та Галиною Василівною ви заявили про себе, як про мешканців, що прийшли у гімназію з серйозними намірами.

Слайди

 Із зацікавленням і страхом (звичайно не всі) ви заходили в клас. З великою увагою стежили за кожним порухом учителя, щоб все запам’ятати, а коли приходили додому, то з повагою і любов’ю говорили батькам про вашу першу наставницю.

Давайте згадаємо як це було…

Відеоролик

Ваше дитинство лишається з вами у фотографіях, старих зошитах, альбомах, аплікаціях, речах, десь там далеко у шафі, у ваших спогадах. І не тільки. Воно живе у серці вашої першої вчительки, яка вас знає і пам’ятає, її пам’ять зберігає навіть більше ніж ви думаєте.

 (Виступ дітей).
Аліна - 1 вересня 2006 року ми висадилися на абсолютно невідомій нам планеті.
Іванка - Планета на ім'я Гімназія. Вода є, атмосфера є, тепло є, електрика є. Жити можна!
Олег- Ми виявили, що на планеті є розумна істота. По імені...
Разом - Учитель!
Саша - Учитель - Здрастуйте, діти, я ваша перша вчителька. Я буду вас вчити писати, читати, рахувати. І на кожному уроці ми будемо робити маленьке відкриття. Отже, діти, а хто вже вміє рахувати?
Аліна - Я вмію рахувати гроші...

 Іванка-  А я вмію рахувати цукерки...
Саша - Учитель - Ой, а хто це у нас весь глобус цифрами списав?
Олег - Це я! Я вмію рахувати лише в глобальних масштабах!
Саша - Учитель - Ну, все, діти, я з вами забалакалася, урок закінчено. Які відкриття ви сьогодні зробили?
Іванка - Я відкрила нову зірку...
Аліна - Я  закон всесвітнього тяжіння...дітей до знань...
Олег - А я відкрив Алінин портфель і підклав туди цеглу!
Саша -  Учитель - А я відкрила твій щоденник і поставила туди 2 за поведінку!
Всі - А за урок?
Саша - Вчитель - А за урок всім 12. Зазвичай, у початковій школі вчаться добре...

 

Вчитель: Ну що ж, наша подорож триває. На нашому шляху наступна планета - Кабінетно-навчальна

Ось так ви  і жили. Довгих чотири роки йшли разом з любою вчителькою-класоводом, а в травні 2010 року для нинішніх випускників не дзвінок пролунав, а ударив дзвін. Вони залишали першу шкільну колиску і перейшли на шкільні каруселі. (Виконується пісня «Крылатые качели»).

        “Велика школа” зустріла вас з великою кількістю класів і кабінетів. Як легко можна було б загубитись у цьому шумливому гімназійному морі, якби вас не підтримали класні керівники  Анастасія Миколаївна, Галина Василівна та Ірина Михайлівна, адміністрація,  учителі.

Знову згадуємо…

Відеоролик

Учитель: Рухаючись далі ми потрапляємо на  ПЛАНЕТУ – РОЗЛУЧНА (Виступи дітей).


Юля - А чому розлучна?
Аліна - У першому класі нас було ____, а зараз, в 11класі, залишилося лише 16!
Вадим - Так, вижити на цій планеті непросто!
Мирослава Х. - Але ми переходили з класу в клас...
Іван- А значить, відкривали свої закони виживання!
Богдан - Якщо бачиш, що хтось відпочиває, допоможи йому!
Ростік - Відпочивай на перерві, щоб спати можна було на уроках.
Андрій - Будь швидким і спритним якщо біжиш ти в їдальню!
Іванка - Домальовуй тільки свої малюнки.
Авеліна - Друзів не вибирають.
Рувим - Честь повинна бути врятована миттєво.
Мирослава Ш. - Не вчи сьогодні те, що можеш вивчити завтра, й пам'ятай:
Олексій - Навчання - це святе - не чіпай його!

ДЗВІНОК
Саша - Олеже, просто неймовірно, щоб одина людина зробила стільки помилок в домашньому завданні!
Олег - Чому одна? Чотири: тато, мама, бабуся і дідусь!
 

Авеліна - Наступного тижня районний крос. Рувиме, ти стометрівку бігаєш?
Рувим -Бігаю.
Авеліна - А за скільки бігтимеш?
Рувим  -За триста гривен.
 

     1 вересня 2015 року ви із свідоцтвами за основну школи, прийшли в 10 клас. Справжні старшокласники: серйозні, цілеспрямовані, дорослі, та все ж діти… Учителі із задоволенням йшли до вас на уроки, де не тільки навчали вас, а дечому вчилися самі. 

Та загальною атмосферою класу залишалися щирість, чесність, відкритість… За роки шкільні вам чимало вдалося пізнати.

Я хочу вам подякувати за те, що саме ви були моїми учнями, моїм класом. Ви змужніли, стали  старшими, хлопці всі вже вищі мене: статні, красиві юнаки, дівчата: могли б виграти будь-який конкурс краси, але ви в мене скромні і поки що на таке не зазіхаєте. ЯЧ відчуваю себе вже  вашим  другом. Сьогодні я не зможу дібрати слів, щоб повністю сказати, які ви в мене  . Тому я скажу коротко:

Я пам’ятатиму вас такими:

1.Олексій - надзвичайно широка натура. Впевнений у собі,  незалежний і великодушний, оптиміст по натурі, не позбавлений вишуканості,

2. Андрій - володіє імпульсивністю, здатністю до творчості. Хороший друг і товариш.

3. Рувим - повний життя, сили і краси. Рухомий, живий і товариський. Притягує до себе вільною і вмілою бесідою. Лідер по природі. У будь-якій ситуації завжди знайде потрібний вихід.

4. Саша - мила і делікатна, спокійна і врівноважена, вона велична і сповнена гідності. Привітна. Моя  подружка і мій справжній  друг.

5. Мирослава - за тендітною зовнішністю ховається надзвичайно стійка натура. Мила і чарівна, володіє неабияким розумом і добрим смаком. Цінує все прекрасне. Їй притаманна завзятість і прагнення до поставленої мети.

6. Іванка - вишуканий силует, красива, ніжна. До того ж вона приваблива, розумна, вчиться і осягає усе надзвичайно швидко і легко.

7. Ростислав - стрункий, красивий, працьовитий, завжди готовий прийти на виручку друзям. Вміє бути щасливим у будь-якій ситуації.

 8. Олег - скромний, стриманий,  відкритий і чистий. Володіє багатою уявою, любить природу, хороший друг і помічник.

9. Авеліна - хороша, симпатична дівчина, має чарівну усмішку, артистична. Активна учасниця художньої самодіяльності школи, принципова, небайдужа, завжди готова прийти на допомогу. Активна в громадському житті класу.

10. Іван - щирий, чесний, добрий, спокійний, врівноважений, серйозний, працелюбний хлопець,   хороший  помічник своїх батьків, майстер «золоті руки», завжди розраховує на власні сили.

11. Мирослава Хорошенюк - спокійна, вродлива, привітна, доброзичлива, завжди готова прийти на допомогу, з тонким почуттям прекрасного, хороша помічниця своїм батькам.

12. Аліна - спокійна, совісна, доброзичлива, її цінують за відвертість і щирість. Трудолюбива. Має багато друзів, тактовна.
13. Юля –  ввічлива й привітна, серйозна тастаранна, завжди зберігає оптимізм. Свій вільний час дівчина проводить у колі друзів, мріє про професію медика

14. Вадим –  серйозний, розсудливий, працелюбний хлопець, врівноважений і акуратний, який завжди розраховує на власні сили. Але в той же час готовий допомогти іншим у будь-яку мить.

15. Сніжана – тендітна і вродлива, ніжна і доброзичлива дівчина, з вишуканим смаком і чарівною усмішкою. Цілеспрямована і має серйозні плани на майбутнє

16. Богдан - веселий і безтурботний, впевнений у собі. Стійко витримував натиск вчителів на уроках, але мовчки стояв на своєму до кінця.

 

Ці роки я старалася вас захистити, вберегти від чогось поганого, недоброго слова чи вчинку. Тепер мене не буде поруч і цього робити я не зможу. Тому я хочу на згадку про себе подарувати вам ось таких янголят, щоб вони берегли вас і приносили щастя.

 

ПЛАНЕТА 4. НАЙКРАЩІ РІДНІ.

 

А ось вже і нові гості на підході з планети «Найкращі рідні». 

Подивіться на них уважно. Це дуже значущі для планети Земля люди. Вони цікаві і проникливі, вони мужні і рішучі.   Це великі астрономи і астрологи. Вони знають минуле випускників і бачать майбутнє. Ніщо не сховається від їх проникливого погляду. Це вони разом з Коперником довели, що Земля кругла. Куди б випускники не ходили, все одно вони повертаються додому. І разом з Галілеєм довели, що Земля крутиться! Їм теж доводиться зараз крутитися і крутитися, щоб одинадцятикласники успішно здали ЗНО і вступили до ВУЗів.   Скажу вам більше, вони всі особисто знайомі з Нострадамусом, тому можуть розповісти дуже багато цікавого про наших одинадцятикласників.  Які великі люди!  Адже саме вони стояли за вашими спинами, підтримуючи у важку хвилину, розв’язували за вас задачі, писали твори... повторно вивчали шкільну програму.

Так. Це – ваші батьки, які готували вас до дорослого життя і вивели на цей поріг – шкільний, останній поріг у доросле життя. На ньому і закінчиться ваше навчання  у школі.

(Виступ дітей).

ДЗВІНОК
Рувим - Нарешті-то перерва! Що владнав усі питання з батьками?
Олег - Так, батьки, нарешті, зрозуміли, що ми не вундеркінди...
Олексій - Подивіться, з яким захопленням горять очі батьків, спрямовані на нас! По-моєму вони зараз заздрять самі собі!
Рувим - Парадоксальна штука! Знаючи, хто ми в реальності, вони впевнені, що ми здатні на більше!
Рувим - Вони вважають, що урокофобія і прогуломанія це дійсно серйозні захворювання.
Олег -Вони готові захищати нас навіть від учителів!

Сценка:
Олексій - Зоя Володимирівна! Вам моя мама просила передати.
Мирослава Ш. Кл кер: (читає) «Шановна Зоя Володимирівна! Я сьогодні зайду до Вас у школу для бесіди про успішність і поведінку мого сина» Зізнайся, що знову накоїв?
Олексій -Та нічого...
Мирослава Ш. - Доброго Дня! Я класний керівник вашого сина. Ви мене хотіли бачити?
Авеліна -  Що Ви собі думаєте? Я 11 років тому віддала дитину: чистого, безневинного, білого і пухнастого. А що ви з ним зробили? Що це за опудало, я питаю? У батька вимагає гроші на пиво. Додому приходить тільки їсти і спати. А вчора я знайшла в його кишені...цигарку!
Мирослава Ш. - Та ні, він у школі дуже хороший. Перед кожним уроком миє руки. Ретельно пережовує весь навчальний матеріал, кілька разів в тиждень намагається гризти граніт науки... кожен день хоча б по два уроки гуляє на свіжому повітрі. Уроки три спить. Він вихований. Дівчаток пивом і цигарками пригощає...

Авеліна -  Мало! Мало спить і мало гуляє! Геть блідий який! Я його від вас заберу! Вам взагалі дітей довіряти не можна!

Сніжана -Все ясно! Медицина тут безсила! Це просто хронічна любов!
Іванка - Адже для батьків ми краще всіх.
Саша - Користуючись нагодою, хочу передати привіт моїм батькам...
Авеліна -І я хочу...
Оля -І я....т.д. (усі піднімають руку)
-(Разом) Батьки! Ми вас любимо!
 

Наша подорож у розпалі. І наступна важлива планета, яку нам неодмінно слід сьогодні відвідати, це планета ПАМ'ЯТНА.

Шановні присутні! Є у світі одне слово, перед яким усі народи низько схиляють голови. Це слово – мама... Мамина пісня, батьківська хата, дідусеві казки, бабусині вишиванки – все це родовідна пам’ять, наша історія. Слово “берегиня” – це поєднання найсвятішого: МАТЕРІ, ВІТЧИЗНИ, БОГОРОДИЦІ. Це символ надії, віри, любові. Наші дорослі діти давно збагнули цю святу істину.

Пісня «Мамини глаза».

Кліп

Дорогі випускники, пам’ятайте, що матері ні купити, ні заслужити не можна. То ж бережіть своїх матерів, шануйте їх. Знайте, що ранню старість і хвороби приносить не стільки праця, як сердечні рани, хвилювання і переживання за своїх дітей. Ваше недобре слово, негідна поведінка – це рана на ніжній материнській душі, яка гоїться дуже довго.

Я думаю, вас, мої зірочки, зараз взяли в полон різні думки про те, що вже було, і, напевно, про те, що ще попереду.

Я пропоную вам взяти ручку і на чистому аркуші, який лежить перед вами, написати традиційне лист в майбутнє і поділитися своїми планами на найближчі 5 років, адже, кажуть, думка матеріальна. Давайте помріємо.

(Діти пишуть листа в майбутнє в супроводі ліричної спокійної музики «Вальс випускників» Н. Май.)

Ці листи будуть іти до своїх адресатів довгих 5 років, але ви не хвилюйтесь для вас ці 5 років пролетять дуже швидко, адже ви маєте докласти чимало зусиль для того щоб те, що ви написали, обов язково здійснилось.

 

Вчитель: Мої дорогі діти! Цей останній урок як  і прекрасний сон, не може тривати вічно. Як не приємно нам було зануритися у вир дивних спогадів, але всьому приходить кінець. На жаль, наша подорож у шкільній галактиці підходить до завершення, і ваші орбіти вже налаштовані на новий політ, політ за життя.

Зверніть увагу на дошку. На ній символічно я зобразила своє серце кожному я віддаю частинку себе, частинку своєї душі, свого серця. Сьогодні, йдучи з класу, візьміть, будь ласка, мій маленький і скромний дар з собою.

 Ось і перегорнули ми сторінки нашого шкільного життя довжиною в 11 років. Результатом вашої кропіткої праці стануть нові випробування  ЗНО. Що порадити, які слова-дороговкази дати вам в майбуття? Благословляючи вас в щасливу путь, я хочу, щоб ви пам’ятали: що ви принесете у цей світ, таким він і буде. Тож принесіть в нього ЩАСТЯ, ДОБРО, МУДРІСТЬ І СПРАВЕДЛИВІСТЬ.

 І знайте, що щастя – це не гроші, не влада, це – стан душі, шукати його треба в собі.

Добро – це вміння нести у світ свої прагнення і не нав’язувати  нікому того, що не бажаєш сам.

Мудрість – це не вказівки комусь, яким треба бути, а здатність змінюватись самому.

Справедливість – це уміння не оцінювати інших за своїми мірками.

Матір Тереза – лауреат Нобелівської премії миру, залишила духовний заповіт. Давайте ми згадаємо його положення.

Випускники по черзі кажуть:

  •            Люди бувають нерозумними нелогічними і егоїстичними. І все ж люби їх.
  •            Коли ти робиш добро, то люди будуть звинувачувати тебе у затаєній особистій користі і самолюбстві. І все ж виявляй доброту.
  •            Якщо ти досягнув успіху, то в тебе може з’явитися багато фальшивих друзів і справжніх ворогів. І все ж досягай успіху!
  •            Якщо ти чесний і відвертий, то люди будуть обманювати тебе. І все ж будь чесним і відвертим!
  •            Те, що ти будував роками, може бути зруйноване в одну мить. І все ж будуй!
  •            Люди потребують допомоги, але вони згодом дорікатимуть тобі за неї. І все ж допомагай людям!
  •            Якщо ти досягнув безмежного щастя, тобі будуть заздрити. І все ж будь щасливим!
  •            Добро, яке ти зробив сьогодні, люди забудуть завтра. І все ж твори добро!
  •            Ділись з людьми кращим, що в тебе є і цього ніколи не буде достатньо. І все ж ділись найкращим.
  •            Життя – це шанс. Скористайся ним.
  •            Життя – це краса. Милуйся нею.
  •            Життя – це мрія. Здійсни її.
  •            Життя – це виклик. Прийми його.
  •            Життя – це обов”язок. Виконай його.
  •            Життя – це цінність. Цінуй його.
  •            Життя – це удача. Шануй її.
  •            Життя – таке чудове. Не марнуй його.

Ось ці основні цінності, якими ви маєте запастися, вирушаючи у життєву дорогу, якщо ви візьмете цей багаж із собою у життя, то перемога буде з вами!

Як співається у пісні: Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу. Вирушать з тобою приспані тривоги. За тобою завжди будуть мандрувати очі материнські і білява хата. І, звичайно, їх сердечна душевна молитва за своїх дітей.

Молитва батьків за майбутнє дітей.(читає мама, учні і батьки стоять) (справжня церковна молитва)

 

 Хай дійсно ваше людське щастя буде осяяне життєвою мудрістю і всеперемагаючим сяйвом духовності.

Що ж, наш урок закінчується і дзвоник, який продзвенить буде дзвінком у життя. І голос дзвіночка сьогодні незвичайний. Він продзвенить різними кольорами.

Жовтим кольором – кольором сонця, світла і тепла. Хай життя ваше буде світле, повне хліба, багатства і достатку!

Червоним кольором – кольором любові і кохання. Хай по ваших життєвих шляхах поруч йде тільки любов!

Зеленим кольором – кольором життя, оновлення. Залишайтеся завжди молодими, повним сил, прагнення до кращого!

Блакитним кольором – кольором мрії і надії. Саме з мрією люди досягають найбільших вершин.

Сьогодні цей різнокольоровий дзвінок звучить саме для вас.

 

Музика "Последний звонок"  Ангелина Пелих

 

1

doc
Додано
14 серпня 2019
Переглядів
1230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку