Сценарій позакласного заходу "День зустрічі птахів"

Про матеріал
Матеріал містить інформацію про Міжнародний день птахів, вірші, легенди, загадки, прислів'я про птахів, цікаві факти, птахи-рекордсмени, конкурс про птахів, птахи Червоної книги України, про пам'ятники птахам у різних країнах, про значення птахів, закликає до бережливого ставлення до природи.
Перегляд файлу

                            День зустрічі птахів

 

Мета: збагатити знання учнів про птахів; формувати громадянина – українця  елементами народознавчого характеру; виховувати інтерес  до птахів-символів, розвивати творчі здібності; пробуджувати пізнавальні інтереси до історії свого народу; ознайомити учнів з національною культурою, піснями, віршами, міфами, легендами про птахів, виховувати почуття гордості за свою Вітчизну, любові до пісні, продовжувати традиції свого народу.

                                                  Хід заходу

Вчитель: 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, тому цей день – 1 квітня є Міжнародним днем птахів, але ми закликаємо вас пам’ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди.  За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки». З птахами пов’язано чи не найбільше народних вірувань, пісень, казок, звичаїв, традицій…  

  Учень:  Здається зовсім недавно ми з глибоким щемом в душі проводжали останні журавлині ключі, останню зграю гусей, останній табун качок. Сьогодні наступила пора, коли знову, вже в котрий раз, іде велике переселення птахів на батьківщину. На шляху їх чекають перешкоди й біди.  В сірій мряці птахи гублять дорогу, з розмаху розбиваються до гострих невидимих скель. Морські бурі ламають їм пір’я, збивають їм крила, відносять далеко від берегів. Раптові холоди сковують води – птахи помирають від холоду і голоду, тисячі їх гинуть від пожадливих хижаків – орлів, соколів, яструбів. Через тумани і всі перешкоди летять вони на батьківщину, до своїх гнізд, несучи на своїх втомлених крилах весну.

Вчитель: Наш виховний захід ми проведемо у вигляді подорожі, тож вирушаємо у «політ».

        Звучить запис співу солов’я.

Учень 1: Усі люблять птахів, милуються їхнім яскравим оперенням, веселою метушнею, дзвінкими, мелодійними голосами, що іноді цілком слушно називають піснею.

Учень 2: Пташиний спів – це один з могутніх сигналів природи про те, що знову настала чудова весняна пора.

   Птахи – окраса парків, садів. Чи можна уявити весну без першої пісні шпаків, без дзвінкої пісні жайворонка, або весняний ліс без кування зозулі?

  Учень 3: А взимку – хіба метушливі синички нам не підносять настрій? Білу пелену зими прикрашають у лісі червоногруді снігурі.

    А до голубів ми звикли змалечку і не уявляємо, що їх може не бути біля наших осель. Адже їх можна легко приручити і вони будуть вам вдячні.

   Птахи – наші помічники, захисники наших лісів, садів, городів, полів від шкідників. Кожна людина повинна охороняти птахів.

       Птахи – постійні супутники нашого життя. Віддавна вони були для людини символом її почуттів, думок. Про них складали легенди, міфи, оповідання, казки, їх оспівували у піснях і поемах.

Вчитель: А зараз ми здійснимо зупинку на острівці під назвою «Міфи і легенди про птахів».  Презентація «День зустрічі птахів».

                                                     Лебідь.

   За міфами, у нього перетворювався Зевс, син Аполлона Кікн (вміщений потім, за міфами, у сізір’я Лебедя). Сам Аполлон їздив на колісниці, запряженій лебедями. Один із найголовніших язичницьких богів Білобог, за повір’ями, міг перевтілюватися у білого лебедя, тому волхви під страхом смертної кари забороняли полювання на нього. Лебеді завжди були в упряжці Купайла. Лебідь у давніх русів – символ вірності, любові до рідної землі.

                                                  Крук (Ворон ).

     У слов’янських міфах ворон називається “птицею віщою”, яка вміє говорити людською мовою. У казках ворон виступає власником золота, срібла і самоцвітів, які зберігаються в його гнізді, він приносить «живу» і «мертву» воду, дістає молодильні яблука.

  Оскільки птахи літають у просторі, вважалося, що вони більше чують і бачать, тому й знають краще від людей, про те, що відбувається в світі.

 Ворон також віщує непогоду: якщо каркає – до вітру, бурі, заметілі (залежно від пори року). Вороняче каркання вважають поганою прикметою. Щоб захиститися від негативної прикмети, слід відповісти вороні: «Кар – на твою голову!»

                                              Зозуля

    Зозуля – віща птиця, присвячена Богині Весни Живі. Вважалося, що сам Бог чи Богиня в образі зозулі літає лісами і віщує роки. Зозулю запитували скільки літ житиме та чи інша людина, скільки матиме дітей тощо. А після того, скільки разів вона «накує», робили висновки про тривалість того, про що запитували. Тому зозуля пов’язана з Богинею Долі.

   Побутують такі прикмети: якщо зозуля вперше закує на сході сонця і при зеленому дереві – на врожай, якщо увечері і на «голе дерево» – до неврожаю, голоду та епідемій. Якщо закує після співу солов’я, то буде гарне літо, коли ж почути зозулю раніше солов’я – переслідуватимуть невдачі.  Якщо ж зозуля не закує аж до Купайла, буже неврожай, голод, мор. Почувши вперше зозулю, слід побряжчати монетами, «щоб водились гроші». Про це й приказка: «Сховай грошульку на зозульку», бо якщо в цей час грошей не виявиться, не буде їх протягом року.

                                              Сова

    Сова − сич, пугач є в українській народній поезії найзловіснішими птахами. За українськими народними віруваннями, сови й пугачі пішли з кішок, тому в них котячі голови, і крик їхній нагадує крик кішки. Поява сови і пугача поблизу села наводить нудьгу й смуток на всіх пожильців його. Крик сови й пугача на хаті взагалі віщує пожежу або смерть когось із членів родини.

    Вчитель: Найулюбленішими тваринними символами є птахи. Пропонуємо відвідати зупинку нашого перельоту «Птахи – символи».

   ЛАСТІВКА - символ весни і відродження, добра і щастя. Вона - Божа пташка, а тому, вбити її - великий гріх; зруйнувати гніздо-накликати на себе велику біду. Благословенний той дім, на якому поселиться ластівчина сім'я...

Божа благодать на ластівці через те, що в час, коли іудеї розпинали Христа, ластівки крали в них цвяхи.

   ГОЛУБ - Символ Святого Духа. А також - щирої любові, злагоди й ніжності. Голуб і голубка в парі - символ вічної й вірної любові. Для всього людства-це птах любові,  миру. За переказами, душа людини по смерті перетворюється в голуба. Як «Божа птиця», є символом чистоти і очищення, навіть жертовності. 

      ГОРОБЕЦЬ - проклята Богом пташка. Горобці не благословенні до їжі; Бог сплутав їм ноги, і вони не ходять, а стрибають по землі; їм Господь заборонив вилітати в теплі краї, через що їх дуже багато гине взимку.

А все це з тієї причини, що в час розп'яття Христа горобці кричали: «Жив! Жив!» - й іудеї ще більш жорстоко мучили Ісуса, аби смерть його була ще важчою і більш мученицькою...

    Коли горобець б'ється в шибку, то це означає попередження про недобрі вісті, навіть про покійника в хаті...

    Окрім цього, він символізує спритність, моторність і злодійство. Недобра слава горобця підсилюється ще й тим, що він, як вважають, є єдиним птахом, котрий в'є гніздо на Благовіщення - це в той час, коли говориться: «На Благовіщення навіть пташка гнізда не в'є!».

   ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він - птаха священна, за розорення його гнізда - кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят...

   Лелека є символом вогню і сонячного світла: він завжди прилітає з наближенням бурі або грози.

    СОЛОВЕЙКО - Свята і вільна Божа пташка, співець добра і кохання, символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту. Виконати свою роботу так, як виконує свою соловейко, не здатен жоден інший птах: соловейко — найдосконаліший співочий талант пташиного світу. Навіть люди рівняються на нього, тому і кажуть про талановитого співака: «Співає, як соловейко!». Його спів настільки високий і чистий, що людина, слухаючи соловейка, підноситься духом, очищується душевно і втішається чуттями.

    Він - передвісник справжньої весни в лісах та гаях, але тільки тоді розпочинає оспівувати весну, коли нап'ється води з березового листя, і співає доти, поки не перецвітуть сади. Обсипається цвіт - поступово стихає солов'їний спів. Має соловейко і свою магію: якщо співає він у пізню пору літа, треба готуватись до великої біди..

   ВОРОН - проклятий птах, про що свідчить його чорний, тяжкий колір. Бог прокляв його, бо він не повернувся до Ноєвого ковчегу. Крик ворона чи його брата крука - на чорне лихо. І дуже рідко - на зміну погоди.

З іншого боку, ворон - священний птах: його не можна ні лякати, ні проганяти, бо він символізує невідомі людині сили і попереджає про лихе. Отже, не приносить злого, а попереджає про нього! Ворон живе довго, навіть до трьох сотень літ. В народі кажуть: «Ворон кряче на нещастя!»

   СОКІЛ -благословенний Небом синтез розуму, мужності, молодості і сили: з давніх-давен був символом Першобога - Рода, охороняв Дерево життя, що знаходилось у Вирії, і саме звідти приніс на землю іскри Небесного вогню.

Сокіл вважається посередником між світами, бо в нього найясніші очі та найшвидші крила.

Окрім всього, сокіл має і магічну силу: його ім'я згадується в добрих замовленнях...

   СОРОКА - символ лихого, бо служить лихому. Якщо вона комусь стрекоче - то на неочікуваних гостей або попереджає про малоприємну звістку.

За переказами, сороку створив сам чорт і вона служить йому замість коня. Тож, очевидно, це лихий ганяє сороку по світу і вона приносить звістки, які сварять людей одне з одним. Ця птаха ще жодного разу не принесла на своєму хвості нічого доброго чи правдивого.

Її не любить навіть домовик. А відьми, відлітаючи творити щось лихе, перетворюються у сорок.

 ОРЕЛ - символ відваги і сміливості, справжньої гордості та чоловічої краси.

 Він був і залишається цар-птахом. Його не можна вбивати. А коли загине, то його не їдять черви, і тіло орлове не гниє, а засихає, вбираючи сонячне проміння і подих вітру з небес.

Вчитель: Зупинка « Поетична»

                                  Шишкар

                 Гляньте ви на дивачка,

                 Що з гніздечка – гамачка

                 Озира зимовий ліс,

                 На морозі чистить ніс.

                 Звуть його ще кригодзьобом,

                 Не боїться він зими,

                 Ліс сосновий йому любий,

                  В нім зимує він з дітьми.

                  Для коханих пташеняток

                   У гніздечку у цей час –

                   Пуху, шишок і зерняток

                   На всю зиму він припас.

 

Омелюх

    Не лінивець, і не сплюх

    Гість північний – омелюх.

    Влітку тут він не буває,

             Лиш на зиму прилітає.

             Скаче він по горобині

             В червонесенькій хустині,

             Одне гронце оббирає,

             А на інше позирає.

           Птах в роботі не сумує,

           Всі дерева облітає,

           Скрізь стрибає, наче свій,

           А, як стихне сніговій,

           День весняний завітає –

           Знов на північ відлітає

Снігур

             Подивіться : удворі

             В чорних шапках снігурі

             Ще й червоні фартушки

             Одягли собі пташки.

            Значить сніг і холоди

             наближаються сюди.

             Снігурами через те

             Їх тепер і ви звете.

             Ви мене не тільки в книжці –

             Бачили в садку.

             У червоній я манишці,

            В сірім піджачку.       

Зозуля

Зозуля  кувала  серед  ночі,

вві  сні  здригнулась  липа  мовчазна.

У  чарах  тиші  голосом  пророчим

сполохано  озвалася  луна.

 

Чого  не  спиться  вісниці-зозулі?

Чи  журиться  сама  вона  в  біді,

чи  десь  її  дитятко  не  заснуло

в  чужому  непривітному  гнізді.

 

Чи,  може,  літ  комусь  недокувала,

і  хтось  чудний  при  місячнім  вогні

чатує,  щоб  зірниця  не  упала,

не  згасла  у  захмареному  сні...

Чумацький  Шлях  зачаєно  блискоче

у  зоряній  роздмуханій  золі.

Зозуля  закувала  серед  ночі,

посіявши  тривогу  на  землі.

 

Вчитель: Музична пауза. Звучать пісні про птахів.

Вчитель: Тепер запрошуємо вас відвідати «Загадкову» зупинку.

 Привітала нас піснями із весною

 І живе з нами під стріхою одною.

                                                 (Ластівка)

 Маленький хлопчик у сірій свитинці

 По дворах стрибає, крихти збирає.

                                                (Горобець)

 Стрекотуха білобока

 Звуть усі її …

                                                (Сорока)

Не лікар, а дерева лікує.

 З дерева лунає звук:

 Хто там стукає: тук-тук?

                                                (Дятел)

 Сам вечірньої години

 Заховався в кущ малини.

 Та на дуду голосну

 Грає пісню чарівну.

                                                (Соловей)

 Ноги довгі, мов жердини,

 Чванькувата ця пташина,

 Нові чоботи убрала,

 По болоту почвалала.

                                                  (Чапля)

 Довгі ноги  - довгий ніс.

 Прилетів – обід приніс.

 Смачних жабеняток

 Для своїх маляток.

                                                 (Лелека)

 У хазяйстві я госопар,

 Воджу череду пташок,

 Вранці рано вас розбуджу –

 Дасте проса кушільок.

                                                (Півень)

 Уночі гуляє,

 А вдень спочиває,

 Має круглі очі,

 Бачить серед ночі.

                                                (Сова)

 В лісі на зеленій гілці

 Ніби грав хтось на сопілці.

 Підійшов поближче я

 І побачив…

                                                (Солов’я)

 Дзоб міцний і гарні крила,

 Чорний хвіст, жилетка сіра,

 Чи присяде, чи летить, -

 «Кар, кар, кар!» - усе кричить.

                                                (Ворона)

Як веселка кольорова,

 Має здібності до мови.

 Слово пташці цій скажуть,

 Вона його повторить вмить.

                                               (Папуга)

 Птах поважно походжає,

 У хвості квітник ховає.

 Як розпустить він хвоста –

 Наче ружа зацвіла.

                                                (Павич)

 Зранку пташечка співає,

 Сад й гайочок звеселяє.

 У дуплі живе цей птах.

 Підкажу тобі… Це - …

                                                 (Шпак)

 Балакуча ця вертуха!

 Ліс її щоденно слуха -

 Довгохвоста, білобока …

 Ну й плетуха! Це - …

                                                (Сорока)

 Птах удень в дуплі проспить,

 А вночі – як ненасить.

 Ой, вухаста голова!

 Тихо, мишки! Це ж - …

                                                 (Сова)

Вчитель:  Зупинка «Джерело мудрості»

Прислів'я та приказки про птахів

  • Видно птаха по польоту.
  • Всяка пташка свої пісні має.
  • Де багато пташок, там нема комашок.
  • Маленька пташка, та гострий дзьобик.
  • Ліпше пташці на зеленій вітці, ніж у пана в золотій клітці.
  • Нікому сама птаха в руки не вскочить.
  • Ранні пташки росу п'ють, а пізні слізки ллють.
  • Рано б пташка запіла, якби киця не з'їла.
  •  Як багато птиць, не буде гусениць.
  • Журавлі прилетіли — весну принесли.
  • Ластівка день починає, а соловей його кінчає.
  • Ластівка весну починає, осінь накликає.
  • Ранні ластівки — щасливий рік.
  • Не вчи орла літати, а рибу плавати.
  • Не вчи орла літати, а солов'я співати.
  • Краще синиця в жмені, ніж журавель у небі.

Вчитель: А зараз проведемо вікторину.

Вікторина

  • 1. Хто з птахів найважчий? (Страус – 90 кг)
  •  2. Хто з птахів найлегший? (Колібрі -1,5-2 кг)
  •  3. Хто з птахів найшвидше літає? (Сапсан, стриж – 17 км/год.)
  •  4. Хто з птахів найглибше пірнає? (Пінгвін – 265м)
  •  5. Хто з птахів найбільш морозостійкий? (Качка, гуска – до 10 °С)
  •  6. Хто з птахів неперевершений співак? (Соловей)
  •  7. У кого з птахів найбільший розмах крил? (У південноамериканського кондора – 4,2м)
  •  8. У кого з птахів найдовший дзьоб? (У пелікана – 51 см)
  •  9. Чиє яйце найважче? (Страуса – 1500г)
  •  10. Чиє яйце найлегше? (Колібрі – 2 мг)
  •  11. Який птах є символом вірності і любові? (Лебідь)
  •  12. Який птах є символом мудрості? (Сова)
  •  13. Який птах є символом щастя? (Лелека)

Вчитель: Зупинка «Рекордсмени України».   Фільм «Цікаві факти про життя птахів»

Найбільший серед птахівгриф чорний. Маса його до 12,5 кілограма, довжина крила – 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати з того, як стрімко він спускається з висоти з напівскладеними крилами, витягнутими лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря.

Найвищим птахом є журавель сірий. Висота його досягає 120 сантиметрів, а маса – 7 кілограмів. Прилітає в Україну в другій половині березня, а улюбленими його місцями є глухі зарості, болота, очеретяні заплави річок. Гніздо (до 1 метра в діаметрі) мостить на купинах.

Найважчий птах української фауни – дрохва, її маса може становити 20 кілограмів. Такими можуть бути самці, самиці значно менші.

Найменший лісовий птахкорольок. Його маса 4 – 5 грамів. Трапляється в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа – дрібні комахи, а взимку – частково насіння хвойних порід. Має на голові поздовжню смужку, що нагадує корону (звідси й назва).

Найшвидший птахсапсан, якого ще називають мандрівним соколом. Нападаючи на якогось птаха, він мчить за здобиччю зі швидкістю понад 300 кілометрів за годину. Часто можна помітити лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке розтинає птах. Його не наздогнати навіть літаком АН-2. В Україні сапсан гніздиться зрідка на Поліссі, у лісостеповій зоні, в Карпатах і Криму.

Хто літає найвище? Найвище серед птахів піднімаються орли – на 7500 метрів. Дещо нижче літають крякви – 6300 і ластівки – 4000 метрів.

Хто може пролетіти найбільше? Рекорд щодо дальності перельотів належить лелеці та вальдшнепу. Інколи навесні вони долають відстань у 400 – 500 кілометрів за добу.

Хто живе найдовше? Рекордсменами серед птахів-довгожителів (за спостереженнями в неволі) є сокіл – 162 роки, шуліка – 118, гриф – 117 років. Щодо свійських птахів, то гуси доживають до 40, кури – до 20, голуби – до 30 років.

Найкращим бігуном на короткі дистанції серед птахів України, звичайно, є фазан – 34 кілометри за годину, кроншнеп – 16 і перепел – 15 кілометрів за годину.

Найдовший дзьоб серед птахів українських лісів має лелека – 19 сантиметрів. Дещо коротший у чаплі – 13, у бекаса – 7 сантиметрів.

Найдовший язик має зелений дятел – 14 сантиметрів, він висовувається на відстань, що перевищує довжину дзьоба в чотири рази.

Найбільші крила у беркута, розмах їх сягає 3 метри. Трапляється в Карпатах.

Найсильніший голос серед птахів має, мабуть, бугай. Весняний крик цього птаха чути за 2 кілометри і більше. Нагадує він ревіння бика, звідки й українська назва цього птаха.

 Вчитель: Пропонуємо вам відвідати зупинку, де ви дізнаєтеся про те. Якими корисними можуть бути ці маленькі дива природи – птахи.

 Великі синиці, прилітаючи щодня до гнізда від 300 до 600 разів, за весь період годування зроблять майже 5000 рейсів. За день сімя синиць може знищити 3600 гусениць, а сімя горихвісток 7500 гусениць. За час годування пташенят блакитні синиці здатні знищити 24 мільйони комашиних яєць.

  • Дятел за день може знищити 750 – 900 короїдів або понад 50 хрущів.
  • Одна ластівка протягом літа виловлює близько мільйона різних комах, переважно шкідливих.
  • А крихітний корольок, найменший серед птахів, за рік знищує від 8 до 10 мільйонів шкідливих комах, їхніх яєць і личинок.

 Вчитель: Сьогодні  ми з вами дізналися багато цікавих фактів про наших друзів – птахів. І на останок пропонується зупинка «Охорона птахів»

Фільм-пісня «Птахи Червоної книги України»

До Червоної книги України занесено 65 рідкісних і зникаючих видів птахів. Серед них: чорний лелека, сірий і степовий журавель, жовта чапля, чорний гриф, беркут, орел степовий, орлан-білохвіст, скопа, пугач, сич.

                                              В Червону книгу ми занесли

                                              Світ неповторний та чудесний,

                                              Що поступово вимирає,

                                              Давно рятунку в нас благає.

                                              Ми всі господарі Природи,

                                              То ж збережемо її вроду.

Вчитель: Але не тільки в  Червоній книзі відзначено ряд птахів, багатьом з них людина створила унікальні памятники.

                                   Пам’ятники журавлю

      м.Саратов,  м. Луганськ, м. Ялта

                                 Пам’ятники  горобцям

  м.Петербург,    Німеччина, Білорусія, м Токіо

 Чайкам  поставили два пам'ятники на честь урятування ними посіву від сарани: один — у м. Сіла, штат Юта, а другий в Австралії.

Вчитель: Кожна людина повинна виховувати в собі і в своїх близьких почуття любові до природи, особливо до птахів. За всі турботи у важкий для птахів час вони віддячать людям сторицею: збереженим лісом, насінням, ягодами, врожаєм на полях, у садах і городах. Та ще й потішать дзвінкими багатоголосими піснями.

У Європі під загрозою зникнення понад 50% видів птахів. Від поведінки людей часто залежить їхня доля, адже навіть голосна розмова, просто людська присутність можуть примусити птахів покинути місця, де вони не один рік жили, а знайти нові досить складно. Не буде місця для гнізда - не з'являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Особливо болісно впливає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів - справжні катастрофи...

Учень

 Давай будемо природу берегти!
Я метелика не скривджу, хай летить.
І ялинку не зрубаю, хай стоїть.
Не затопчу мурашинку, хай повзе.
Не зламаю з дуба гілку, хай росте.
Не впущу сміття у річку, хай бурлить.
Із гнізда яйце не скину, хай лежить.
В джерело не пущу камінь, нехай б’є.
В полі жито не столочу – це святе.
Верби посаджу в долині, хай шумлять.
Зерен птахам кину взимку, хай їдять.
Покормлю приблуду-кішку. А як ти?
Давай будемо природу берегти!

 

doc
Додано
19 березня 2020
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку