Сценарій виховної години "Секрети дружби"

Про матеріал
виховний захід для учнів та учениць шостого класу на тему "Секрети дружби" має на меті: формувати поняття «справжня дружба», навчити дітей контролювати свої емоції, продовжувати вчити учнів та учениць працювати в групах, розвивати емоційно стійких дітей, виховувати повагу один до одного. під час проведення виховного заходу було використано елементи тренінгу, а акож сучасні методики: мануальні дії з цеглинками LEGO, вправа «Заспокой кролика», вправа «Продовж розповідь», анкетування «Чи хороший ви друг?», вправа «Батл».
Перегляд файлу

Відкрита виховна година «Секрети дружби»

Клас: 6-А

Дата: 26.02.19

Класний керівник: Зозуля Ірина Сергіївна

Мета: формувати поняття «справжня дружба», навчити дітей контролювати свої емоції, продовжувати вчити учнів та учениць працювати в групах, розвивати емоційно стійких дітей, виховувати повагу один до одного.

Форми і методи: мануальні дії з цеглинками LEGO, робота в групах, вправа «Заспокой кролика»,  вправа «Продовж розповідь», анкетування «Чи хороший ви друг?», вправа «Батл».

Обладнання: дипломи учасників та переможців он-лайн олімпіади, цеглинки LEGO, вказівники для груп, анкета «Чи хороший ви друг?», результати анкетування, м’яч, іграшковий кролик.

 

Перебіг заходу

1.     Орг. момент

2.     Результати Всеукраїнської он-лайн олімпіади «Безпечний Інтернет» від освітнього порталу «На урок»

3.     Вправа «Обери цеглинку LEGO – розкажи про свої емоції» 1) Учні та учениці обирають одну із цеглинок LEGO 2) Слово класного керівника.  

Певний колір відповідає конкретній емоції. Наприклад, оберемо мультфільм від компанії Дісней, який покорив світ у 2015 році «Думками навиворіт». Якщо ви обрали червоний колір – це злість. Якщо ви обрали зелений колір – це огида. Якщо ви обрали сірий колір – це страх. Якщо ви обрали синій колір – це печаль. Якщо ви обрали жовтий колір – це радість.

3) Діти розповідають власні ситуації, які ставалися з ними відповідно до обраної емоції.

4.     Повідомлення теми і мети виховного заходу.

Класний керівник. Згадуючи свої колишні ситуації, ви дуже часто розповідали про своїх друзів та однокласників. Тому сьогодні ми спробуємо знайти секрети, як стати гарними друзями.

5.     Робота в групах. Вправа «Продовж розповідь». Діти об’єднуються у групи відповідно до кольору цеглинок LEGO та емоції. Завдання для груп: скласти продовження розповіді до поданої ситуації, керуючись емоцією, яку вони представляють.

Ситуація: «Єва прийшла до зоопарку. Вона ніяк не могла наважитись підійти до вольєра з тиграми. І тут раптом до неї підійшов її однокласник Олег, з яким вони були найкращими друзями…»

 

 

 Під час повідомлень дітьми продовжень до ситуації, класний керівник заповнює таблицю

Причини сварки між друзями

Як можна було вирішити цю ситуацію  по-іншому

 

 

 

6.     Вправа «Заспокой кролика»

Слухаючи ваші ситуації, можна зробити висновок, що навіть найкращі друзі можуть посваритися через дрібничку. Тому пропоную вам виконати вправу «Заспокій кролика». Ваше завдання: по черзі передавати іграшкового кролика і знайти слова, щоб його заспокоїти.

Дана вправа допоможе вам відволіктися від негативних емоцій. Коли вас переповнюють негативні емоції, такі як гнів, сум, огида чи страх, згадайте цього маленького беззахисного кролика і подумки втіште його. Я впевнена, що гарний настрій обов’язково замінить щось негативне.

7.     Підведення підсумків.

Вчитель. За даними сайту Zdorovia.com.ua, існує 5 правил справжньої дружби. Давайте спів ставимо їх з нашою таблицею.

1) Справжні друзі завжди раді вашим успіхам. Якщо ви зробили успішну кар’єру, вийшли вдало заміж і тепер можете дозволити собі все що завгодно, будьте готові до того, що навколо вас буде багато заздрісників. І тільки ваша справжня подруга буде рада за вас, дізнаватися, як у вас справи, і завжди буде за вас переживати. 2) Справжні друзі ніколи не змагаються. Суперництва в справжній дружбі немає і не повинно бути. Якщо ви домоглися успіху, а ваша найкраща подруга ні, але вона щиро рада за вас, цінуйте вашу дружбу, тому що вона справжня.  3) Справжні друзі завжди повинні залишатися чесними по відношенню один до одного. Тільки не плутайте чесність із жорстокістю. Так, справжні друзі повинні бути чесними і говорити все, що вони думають, але вони також повинні бути доброзичливими, і ні в якому разі не грубими. Справжні друзі завжди висловлять вам свою думку з приводу вашого хлопця, стилю і способу життя, але вони зроблять це, не образивши вас. Справжні друзі також повинні робити компліменти один одному, хвалити і підтримувати один одного. 4) Справжні друзі не нав’язливі. Коли ви дійсно хочете побути наодинці з думками, вона зробить чай і піде додому. Цінуйте таких друзів.

5) Справжні друзі завжди готові прийти на допомогу. Справжні друзі – ті, які не тільки з вами, щоб погуляти, а й ті, які завжди прийдуть на допомогу в скрутну для вас хвилину. Справжні друзі зможуть підтримати вас не тільки морально, а й матеріально, і нічого для вас не пошкодують.

8. Повідомлення результатів анкетування «Чи гарний ви друг?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідно до результатів, як бачимо, більша частина дітей класу – це дуже хороші друзі. Питання до вас: чому з таким гарним показником дружби учні та учениці нашого класу не товаришують між собою?

(відповіді дітей)

 

8.Вправа «Батл». 

Один із сучасних психологів зазначає: «Хлопці віком 10-12 років істотно відрізняються від своїх ровесниць дівчат… Однак це зовсім не означає, що хлопці й дівчата у шостому класі – дві окремі планети.».  Дітям пропонується розділитись на 2 команди – дівчата і хлопці. Кожна з команд має сказати компліменти одна одній, передаючи при цьому м’яч.

9.Підсумки.

 

 

Література

1.     Данилевська О., Пометун О. Етика: Підручник для 5-го класу загальноосвітніх навч.закладів. – К.: Генеза, 2005. – 196 с.: іл.

2.     Данилевська О., Пометун О. Етика: Підручник для 6-го класу загальноосвітніх навч.закладів. – К.: Генеза, 2006. – 192 с.: іл.

3.     http://zdorovia.com.ua/psihologiya/81625-oznak-spravzhnoi-druzhbi.html

 

 

 

pdf
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
1342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку